Відділ рідкісних видань та рукописів

Зав. відділу: Райко Валентина Миколаївна
E-mail: vrvr.onnb@gmail.com
Тел.: (048) 723-45-36

Загальна інформація:

Відділ рідкісних видань та рукописів — один з найстаріших спеціа­лізованих відділів бібліотеки. Його було відкрито 1921 року. Перший завідувач відділу — Олександра Миколаївна Тюнєєва (1889-1984).

Завдання відділу:

Основні напрями діяльності відділу: формування, вивчення та науковий опис колекцій рукописів, стародруків, рідкісних і цінних видань; забез­печення їх збереженості і використання; організація виставок, екскурсій, обслуговування читачів. Фонд відділу — зібрання понад 37 000 документів, яке складається з рукописних та архівних матеріалів, стародруків, рідкісних видань XV-XX ст., періодичних видань XVIII — початку XX ст., гравюр та фотографій, листівок, мікрофільмів на книги й рукописи з фонду відділу, а також довідкових й бібліографічних видань універсального змісту україн­ською, російською та іноземними мовами.

Фонди:

Виділено окремі колекції: інкунабули, палеотипи, кириличні стародруки, книги глаголичного шрифту, книги гражданського шрифту, «Україніка», «Одесика», нелегальна та заборонена література XIX ст., бібліотека М.Ф. Комарова (1844-1913), бібліофільські видання з колекції графа М. М. Толстого (1863-1927), книги з автографами з бібліотеки М. Г. Крейна (1907-1989), Театральна бібліотека, мініатюрні видання.

Література про відділ та фонди:

Семінари відділу:

«Пам'ятки писемності та культури у фондах бібліотек: проблеми розкриття та доступу»

Шлях довжиною в 100 років : До сторіччя Музею книги відділу рідкісних видань та рукописів

Працівники відділу:

Райко Валентина Миколаївна, завідуюча відділом
Яцун Надія Олексіївна, головний бібліограф
Лясота Галина Григорівна, головний бібліотекар
Іжик Лариса Володимирівна, головний бібліотекар
Бродецька Наталія Анатоліївна, провідний бібліотекар

Створено: 02.12.2009
Оновлено: 30.12.2022
Переглядів: 8489




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.