Україна - США

У 2002 році на основі партнерства між американським урядом та українськими бібліотеками за підтримки Посольства США в Україні було відкрито інформаційно-ресурсний центр "Вікно в Америку".

Центри "Вікно в Америку" відкриті з метою надання актуальної інформації про США та поповнення фондів бібліотек англомовними
виданнями. Їх місія полягає в сприянні взаєморозумінню між США та Україною. Це досягається шляхом надання інформації про США:
історія, врядування, суспільство та цінності; забезпечення доступу до ресурсів Інтернету. Вони також інформують про американські
програми допомоги та обміну.

Інформаційний центр «Вікно в Америку» в Одеській національній науковій бібліотеці є справжнім осередком американської культури на Одещині. Завітавши до цього затишного куточка, ви відчуєте дух співпраці та дружби між двома країнами. Центр пропонує вільний доступ до інноваційних технологій: електронних книг Kindle та планшетних комп'ютерів iPad. До послуг користувачів електронні інформаційні ресурси Держдепартаменту США (Колекція eLibraryUSA) з актуальною інформацією англійською мовою з усіх галузей знань. Це дійсно модель американської бібліотеки. Тут проводяться лекції, презентуються американські фільми, літературні твори, проходять культурні заходи, які сприяють пізнанню американської культури. Користувачі мають можливість розмовляти англійською мовою як зі своїми співвітчизниками, так і з гостями з Америки. Послугами інформаційного центру користуються як студенти та учні, так і викладачі вищих навчальних закладів та шкіл. Адже, відвідавши «Вікно в Америку», вони мають чудову можливість ознайомитися з довідковою літературою і використати цю інформацію під час навчання та викладання, удосконалити або навіть вивчити англійську мову за допомогою комп’ютерного курсу “Rosetta Stone”. Посольство США підтримує проекти, пов’язані з інноваціями, впровадженням нових технологій в українських бібліотеках. Останній грант був наданий для організації літнього читального залу-кафе, де користувачі можуть скористатися вільним підключенням до Інтернету (Wi-Fi зона), випити кави, поспілкуватися один з одним або взяти участь у розмовних клубах з волонтерами зі Сполучених Штатів. За організаційне сприяння в проведенні заходів під час Днів американської культури в Одесі, які проходили 28-30 квітня 2014 року, координатор одеського центру «Вікно в Америку» відзначена «Подякою» Посольства США в Україні. Серед заходів, які відбулися в стінах бібліотеки у рамках згаданої програми, фотовиставка «Їжа корінних американців» та семінар для бібліотекарів м. Одеси «Електронні книжки в бібліотеці», який провела Валентина Пашкова, бібліотекознавець, віце-президент Української бібліотечної асоціації, директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні.

2014
Творча зустріч з музикантами із США

2016
Посол США відвідала бібліотеку 

2017
Робочий візит представників Посольства США в Україні 
Міжнародне співробітництво ОННБ : США 
Проекти USAID в Україні 
Англійська мова на допомогу медійній грамотності 
Зустріч з «музичними послами Америки» 
Зустріч з журналістами 

2018
Онлайн-курс з медіа-грамотності : Massive Open Online Course 
Англійська для держслужбовців 

2019
Україна - США : розвиток дружби і партнерства 
WOA on the Go 
Віце-консул США В. Слоун відвідав центр "Вікно в Америку" 

Створено: 15.11.2019
Оновлено: 18.11.2019
Переглядів: 1229




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.