Україна - Франція

1.jpg

Серед проектів міжнародного співпробітництва Одеської національної наукової бібліотеки співпраця з інституціями культурної дипломатії Республіки Франції займає одне з визначних місць. 

Тісна співпраця ОННБ з Францією за часів незалежності України почалася з укладення в червні 1995 року прямої угоди з Посольством Франції в Україні, в якій визначались умови співробітництва з Французьким культурним центром, Національною бібліотекою Франції, Міністерством закордонних справ Франції, за останні роки набула широкого розвитку.

У 2010 році ОННБ відвідала делегація працівників культури Марселя – міста-побратима Одеси, до складу якої входили: Д. Ерман, віце-мер м. Марселя, представник департаменту з проведення культурних заходів та підтримки музеїв; Д. Армогат, президент сінематеки м. Марселя; П. Буланже, директор департаменту культури Торгово-промислової палати Марсель-Прованс; Ф. Конт, викладач факультету славістики в університеті Сорбонна (Париж); Б. Блан, директор департаменту рідкісних видань та рукописів муніципальної бібліотеки регіонального призначення “Альказар”. Делегацію супроводжував Ф. Нейра, директор Альянс Франсез м. Одеси. Дружба між ОННБ і муніципальною бібліотекою “Альказар” була започаткована в 2009 році. За цей час відбулося стажування Б. Блан в ОННБ, розроблено та реалізовано низку спільних проектів. Віце-мер Д. Ерман, виконуючи почесну місію, доручену парламентом Марселя, вручив генеральному директорові ОННБ Ользі Ботушанській Золоту медаль парламенту м. Марселя на знак визнання її особистого внеску в розвиток культурної співпраці міст-побратимів.

2.jpg

У квітні 2013 року в ОННБ відбулася презентація книги «Французи в Одесі» журналіста Олександра Галяса. Видання було здійснене у партнерстві з Альянс Франсез м. Одеси та Посольством Франції в Україні. Презентація відбулася за особистої участі Надзвичайного і Повноважного посла Франції в Україні пана А. Ремі. У презентації також взяли участь генеральний директор ОННБ О. Ботушанська, член правління ПАТ «Креді Агріколь Банк» Ж. Легран, директор Альянс Франсез м. Одеси С. Бано, автор книги О. Галяс. У своєму вітальному слові пан Ремі відзначив, що давні й стабільні зв’язки Франції та України давно заслуговували на появу подібного видання. З нагоди презентації у відділі рідкісних видань та рукописів була організована виставка «Французи в Одесі», яка розкривала багатий фонд унікальних французьких видань. Після ознайомлення з музеєм книги Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні А. Ремі залишив запис у Книзі почесних гостей бібліотеки: «Чудова акція передачі книги «Французи в Одесі» успішно здійснена в цій бібліотеці і покликана прославляти дружбу між Францією та Одесою. Ми стали свідками сердечного прийому, непідробного інтересу до культури й історії зацікавленої аудиторії, яку з приємністю тут зустріли. Наші зв’язки стабільні й постійно зміцнюються. Довгого життя цьому осередку культури! Браво Ользі Ботушанській за її ентузіазм та досягнення!».

3.jpg

Одеська національна наукова бібліотека активно сприяє розвитку культурних взаємовідносин міст-побратимів – Одеси та Марселя. Частими гостями ОННБ є письменники, вчені, художники, актори з Франції. Особливе місце у цих контактах займає благодійницька діяльність французької художниці, почесного громадянина Одеси, лауреата Галереї почесних благодійників Одещини «Люди щедрих сердець» Сюзанни Саварі (1930-2016). За понад сорокарічний період завдяки мадам Саварі фонд бібліотеки збагатився на 4394 видання, переважно мистецького характеру.

Як результат успішного розвитку, творчого збагачення культур і взаєморозуміння країн з 2004 року в Україні проходить місяць французької культури під назвою «Французька весна». Французькі програми Одеської національної наукової бібліотеки також стали частиною культурної взаємодії двох країн і гідним внеском у справу популяризації французької культури в Україні та взаємного творчого спілкування народів. Стало доброю традицією влаштовувати зустрічі з письменниками з Франції в стінах бібліотеки. За останні роки читачі мали змогу зустрітися з такими авторами : письменником, режисером і сценаристом Д. Фонкіносом, літератором і художником-ілюстратором, карикатуристом Габсом, письменниками Патрисією Рєзніковою і Жераром де Кортанз, науковцем-лінгвістом, мандрівником і письменником Домініком Фернандезом,  одним з 40 довічно обраних академіків Французької Академії наук та нішими.

14 листопада 2017 року новопризначений директор Альянс Франсез в Одесі Діана Бангура відвідала Одеську національну наукову бібліотеку з офіційним візитом. Пані Бангура та генеральний директор ОННБ Ольга Ботушанська обговорили питання подальшої співпраці бібліотеки з Посольством Франції в Україні та Альянс Франсез в Одесі. Йшлося про спільні проекти між містами-побратимами Одеси та Марселя, участі бібліотеки в щорічних заходах фестивалю «Французька весна в Україні» та перспективах спільних видавничих проектів.

2010

Делегація працівників культури Марселя

2015

«Тиждень франкофонії». Зустріч з Габсом 

2017

Зустріч з доктором Еріком Смаджа (Eric Smadja)

До 390-річчя Шарля Перро 

«Французи в Одесі». Презентація 

2018

Міжнародне співробітництво. [Зустріч з Марі ДАРРЬЄСЕК]

2021

Французька весна в Україні – 2021

Створено: 05.02.2018
Оновлено: 24.11.2021
Переглядів: 1855




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.