Україна - Грузія

bez-nazvaniya.jpg Одеська національна наукова бібліотека, найстаріша публічна книгозбірня України, заснована 1829 року, має давні зв’язки із Грузією.

Ще у середині XIX століття тоді ще Одеська міська бібліотека отримувала видання, які друкувалися на Кавказі. В архіві ОННБ зберігається документ, який засвідчує запит директора бібліотеки в канцелярію намісника Кавказького з проханням видати розпорядження  про те «чтобы всякого рода печатающиеся в Грузии и Кавказской области книги, приказы и разного рода сочинения были бы по одному экземпляру препровождены в Одесскую городскую публичную библиотеку». В свою чергу «Тифлисской публичной библиотеке будет доставляться также по одному экземпляру печатающихся книг в Одессе» (1845, л.54). Враховуючи, що в цей період кавказьким намісником був один з засновників нашої бібліотеки Михайло Семенович Воронцов,  запит було затверджений і бібліотека багато років отримувала видання з  Грузії.

***

ОННБ багато років підтримує плідні стосунки з партнерами з міжнародного культурного співробітництва – Консульством Грузії в Україні, представниками грузинського культурно-просвітницького центру «Іверія», школою “Анабана” та іншими. До проведення спільних заходів, спрямованих на розкриття історії й сучасності Грузії, поглибленню міждержавної співпраці у галузі культури, в різні часи долучалися Представництво Міністерства закордонних справ України в Одесі, фаівці управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, вітчизняні й зрубіжні політики, науковці, митці, громадські активісти. 

У фонді бібліотеки представлено чимало книг грузинських письменників в перекладі українською мовою: Давида Гурамішвілі, Важа Пшавели, Ніколоза Бараташвілі, Акакія Церетелі, Давіда Гурамішвілі, Нодара Думбадзе, Карло Каладзе, Костянтина Лордкіпанідзе,  Сімона Чіковані та багатьох інших. Відвідувачам ОННБ доступні рідкісні видання, які розповідають про мистецтво Грузії з найдавніших часів, альбоми про архітектуру Грузіі, творчість видатних грузинських художників Ніко Пиросмані, Ладо Гудіашвілі, Давида Какабадзе, Олександра Ширвашидзе, Єлени Ахвледіан, Резо Габріадзе и та інших, грузинських митців кіно: режисерів Міхаіла Чиаурели, Отара Іоселіані, Георгія Данелія, артистів Серго Закаріадзе, Веріко Анджапаридзе, Софіко Чиаурелі, Вахтанга Кикабидзе та інших. 

***
В січні 2018 року Президент України Петро Порошенко зустрівся з Головою Парламенту Грузії Іраклі Кобахідзе в рамках його офіційного візиту в Україну. Голова Парламенту Грузії відзначив, що грузинська делегація, яка відвідує Україну, дуже репрезентативна: «Такий високий рівень демонструє наш особливий інтерес до співпраці між Україною та Грузією». «Україна та Грузія демонструють добру динаміку у двосторонній співпраці. І ми переконані, що ми маємо широкі перспективи для поглиблення наших взаємин, зокрема політичної, економічної співпраці», - підкреслив він. Сторони наголосили на важливості імплементації, підписаної в ході державного візиту Глави держави до Грузії у липні 2017 року, Декларації про встановлення стратегічного партнерства між Україною і Грузією. Співрозмовники також обговорили питання спільного відзначення 100-річчя встановлення дипломатичних відносин між Українською Державою та Грузинською Демократичною Республікою, яке відзначається 4 липня 2018 року.

 

Читайте також:

2018

Україна – Грузія : міжнародне партнерство у галузі культури [Про робочий візит Консула Грузії в Одесі Торніке Берекашвілі]

Робочий візит Консула Грузії в Одесі 

Україна – Грузія : поглиблення культурного співробітництва [Анонс візита в ОННБ грузинських колег]

Міжнародне партнерство: Україна-Грузія

2019

Зустрічі в україно-грузинському форматі 

2021

ОдесаБібліоСаміт-2021

26 травня – День відновлення незалежності Грузії

Секція "Культура та ідентичність"

2022

Україна-Грузія: потужні кроки культурної дипломатії
Створено: 15.06.2018
Оновлено: 12.04.2023
Переглядів: 1931




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.