Україна – Болгарія

5 жовтня 1992 року була підписана Угода між Урядом України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво в галузях освіти, науки і культури, а 30 січня 2003 року – Протокол між Міністерством культури і мистецтв України та Міністерством культури Республіки Болгарія про співробітництво у галузі культури. Угода і Протокол автоматично подовжуються.

Фонд Одеської національної наукової бібліотеки – універсальний, нараховує понад 5 млн документів багатьма мовами світу, у тому числі понад 200 тисяч рукописів, стародруків, рідкісних та цінних видань. В Музеї рідкісних книг та рукописів ОННБ зберігаються цінні рукописи 11 – 15 ст., інкунабули, стародруки.

Гордістю бібліотеки є книжкова колекція «Україніка», до складу якої входять перші видання кирилівського шрифту, серед яких є видання вітчизняного першодрукаря Івана Федорова; архів і бібліотека видатного українського бібліографа і книгознавця М.Ф. Комарова; видання ХІХ століття; книги українських письменників, істориків і літературознавців діаспори.

Міжнародні зв’язки Одеської національної наукової бібліотеки мають багатоаспектний характер: міжнародний абонемент і книгообмін, співробітництво з бібліотеками та культурно-просвітницькими організаціями світу в рамках укладених угод, безпосередні професійні контакти та залучення зарубіжних колег до участі у різноманітних наукових та культурних заходах, участь у наукових конференціях, стажуваннях, підготовка спільних бібліографічних праць, обмін виставками тощо. Серед важливих напрямів поглиблення міжнародної співпраці є встановлення зв’язків з представниками української діаспори світу. Українські поселення в Болгарії можна знайти в Софії, Варні, Бургасі, Пловдиві. В Болгарії функціонує 6 офіційно зареєстрованих товариств і об’єднань українців: фундація «Мати-Україна» (м. Софія), товариство «Чорномор’я» (м. Варна), товариство «Добруджа-Україна» (м. Добрич), товариство «Український Дім» (м. Сілістра), товариство «Україна» (м. Бургас), співдружність "Українська діаспора" (м. Варна).У Софійському університеті ім. Климента Охридського на філологічному факультеті функціонує відділення україністики. Ведеться робота щодо відновлення роботи Української недільної школи при ПосольствіУкраїни в РБ.

Одеська національна наукова бібліотека веде міжнародний книгообмін (МКО) із закордонними навчальними та науковими закладами. Партнери ОННБ по МКО в Болгарії: Регіональна бібліотека «Пенчо Славейков» (Варна), Національна бібліотека Болгарії «Св. Св. Кирила і Мефодія» (Софія).

Також набирають ваги відносини, результатом яких є підтримка міжнародних партнерів у питаннях розвитку окремих напрямів бібліотечної справи.

Культурні зв’язки між ОННБ та установами Болгарії мають давню історію. Михайло Георгійович Попруженко – історик, філолог та директор Одеської міської публічної бібліотеки (нині ОННБ) з 1896 по 1919 вивчав історико-літературний пам’ятник Болгарії «Синодик царя Бориса», по оригіналу, що знаходився в Софії. По фотографіям Попруженко віднайшов текст та надрукував його, переклавши грецькою мовою. Фонди ОННБ зберігають, близько 8000 книжок та періодичних видань болгарською мовою, присвячених історії та культурній спадщині Болгарії.

В Одесі жили і працювали видатні діячі болгарського освіти, поети, письменники і політики: Найден Геров, Васил Апрілов, Христо Ботев, Іван Вазов, Георгій Раковський та ін. В Одеському університеті навчався видатний болгарський письменник Алеко Константинов, майбутній міністр правосуддя Болгарії; Георгі Згура, майбутній політик, міністр у п'яти міністерствах Болгарії; Димитр Тончев, головнокомандувач болгарської армії, міністр оборони Сава Муткуров та ін.

В Одеській області проживає найбільша діаспора болгар в світі. Завдяки прямому сприянню Болгарії 24 травня 1999 р., у День слов'янської писемності та культури, в Одесі було відкрито Центр болгарської культури представниками болгарської діаспори, що проживають у місті. Разом з тим, саме болгарська громада – одна з найбільших і найбільш інтегрованих у суспільне, культурне життя міста та області. Примітно, що при цьому одеські болгари зберегли і розвивають рідну мову, традиції і культуру.

Важливо підкреслити, що дві морські столиці України і Болгарії Одеса і Варна – міста-побратими.

2020
Робочий візит Генерального консула Республіки Болгарія в Одесі

2022
З днем Незалежності, Болгаріє!

2023
Україна – Болгарія: розширення співробітництва

Створено: 23.09.2020
Оновлено: 02.11.2023
Переглядів: 1362




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.