Україна - США : розвиток дружби і партнерства

7 липня 2019 року на запрошення Тимчасового Повіреного у справах Сполучених Штатів Америки Вільяма Б. Тейлора та Командувача 6-им Флотом віце-адмірала Лізи М. Франчетті генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова та завідувач відділу міжнародних проектів Наталія Диба взяли участь у прийнятті на борту корабля ВМС США Carney, DDG-64.

usa ukraine


Участь у подібних заходах на підтримку співпраці з партнерами ОННБ та розвитку професійних і соціальних контактів вже стала традиційною, адже історія Бібліотеки - приклад багатогранного міжнародного партнерства на ниві бібліотечної справи. Результати такого співробітництва, безумовно, слугують розширенню міжнародного співробітництва України, презентації української культури в світовому культурному просторі, задоволенню читацького попиту на літературу іноземними мовами, активізації професійної співпраці тощо.

Так, дієво сприяють поглибленню співпраці між Україною та Сполученими Штатами Америки підтримувані Посольством США в Україні проекти ОННБ, пов’язані з інноваціями, впровадженням нових технологій в українських бібліотеках. Зокрема, у 2002 році в Одеській національній науковій бібліотеці за підтримки Посольства США в Україні було відкрито інформаційно-ресурсний центр "Вікно в Америку", завданням якого є  надання актуальної інформації про США, забезпечення доступу до спеціалізованих ресурсів, інформування про американські програми допомоги та обміну. Пізніше за грантової підтримки Посольства США в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» відкрито електронний читальний зал, облаштовано креативний простір-майстерню Maker Space з 3D-принтером, 3D ручками та сканером.

56331066_2351137444925307_9217559507289243648_o.png

Щороку заходи центру відвідують понад 40 тис. користувачів, які не лише отримують актуальну інформацію про історію, культуру, суспільний розвиток, програми культурного обміну в США тощо, але й беруть участь у роботі клубів, перегляді документальних та художніх англомовних фільмів, відвідують лекції, майстер-класи, презентації за участю американських фахівців. Центр є майданчиком для вдосконалення знання англійської мови для різних груп користувачів. Влітку працюють групи "Англійська для неурядових громадських об'єднань" та " Англійська для медійної грамотності" за підтримки IREX. Другий рік поспіль Бібліотека бере участь в соціальному проекті "Університет третього віку", допомагаючи вивчати англійську на сайті "Голос Америки" літнім людям.

*****


Детальніше про ресурси і послуги ІРЦ "Вікно в Америку" можна дізнатися на сайті ОННБ та на Фейсбук-сторінці центру

Читайте також: Політичні відносини між Україною та США

Створено: 08.07.2019
Оновлено: 03.03.2021
Переглядів: 1012




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.