Толерантність – як засіб збереження культури

«Не все те неправильне, що тобі незрозуміле».

 Григорій Сковорода

 

foto-1-titul.jpg

 

До Міжнародного Дня толерантності довідково-інформаційний відділ підготував електронну виставку «Толерантність – як засіб збереження культури».

16 листопада 1995 року держави – члени ЮНЕСКО прийняли Декларацію принципів толерантності.

У 1996 році Генеральна асамблея ООН запропонувала щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний День толерантності. Символом толерантності визнано райдужний прапор, який є символом великої різноманітності людей, культур, релігій та загальної толерантності один до одного. Більше того, веселка виконує роль одного з важливих символів у світових релігіях.  

2-prapor.jpg

Поняття «толерантність» сьогодні трактується дуже різнопланово. Перш за все, це терпиме ставлення до іншого, несхожого на тебе, прийняття іншої людини, інших думок і поглядів. Толерантність в перекладі з англійської – можливість почути іншого, зрозуміти іншого. Це мистецтво жити поруч з несхожим, спосіб вирішення конфліктів, мистецтво цивілізованого компромісу.

Життя суспільства, як і життя окремої людини, ґрунтується на впливі ідей, поглядів, теорій. За часи історії людства їх промайнуло чимало. З розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, всі люди в якому – сусіди. А для того, щоб людство успішно спілкувалося, треба бути толерантними, тобто терпимими. Толерантна людина – це перш за все особистість, якій притаманні духовні, моральні цінності та якості. Як писав Олександр Довженко: «…людина повинна бути Людиною…». Цей вислів пояснюється тим, що кожен з нас повинен задуматися над своїм відношенням до інших, вміти правильно підтримати один одного, поважати людей, прислуховуватися до інших думок та бути обережними з різкою критикою.

На виставці представлена література з фондів ОННБ, яка висвітлює теоретичні та практичні матеріали з формування культури толерантності суспільства в умовах соціальної розмаїтості, сучасні дослідження міжетнічної та релігійної толерантності, а також матеріали з виховання толерантних відносин.

Мета виставки – можливість дізналися, що бути толерантним – це культурне спілкування з оточуючими, допомога близьким і чужим людям, відгук на чужий біль, вміння підтримати людину, поважати, шанувати і передавати з покоління в покоління звичаї, традиції і навички свого народу.

Більше джерел дивись у Додатку 1
Створено: 15.11.2021
Переглядів: 1928




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.