«Народе мій, до тебе я ще верну…» Книга "Справа Василя Стуса" у дарунок бібліотеці

1.jpg
5 листопада 2020 року
фонд Одеської національної наукової бібліотеки
поповнився новим виданням –
«Справа Василя Стуса»

5 листопада 2020 року фонд Одеської національної наукової бібліотеки поповнився новим виданням – «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, – подарунок Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. 

2-1.jpg
Вихід книги Вахтанга Кіпіані
"Справа Василя Стуса",
як і наступне судове рішення про
цензуру тексту видання
викликали

помітний суспільний резонанс

19 листопада 1989 р. Києвом пройшла незвична траурна процесія. Тисячі і тисячі людей несли на руках три домовини, вкриті «червоною китайкою», – так колись ховали козаків. Україна проводжала в останню путь своїх синів, закатованих злочинною комуністичною системою. Одним зі славних синів був Василь Стус – великий український поет, людина повна болю і гідності, правозахисник, який ніколи не гнувся перед каральною машиною. Людина кришталевого сумління, яка разом з іншими правозахисниками підривала комуністичний тоталітарний режим, серце якої палало любов’ю до України, до рідного народу: «Але голови гнути я не збирався, бодай щоб там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

Василь Стус – поет, творець нової якості українського слова і нової системи ідейно-естетичних координат для виходу української культури на європейський рівень естетичного мислення. Його твори відкривають позапросторовий світ іншого буття. Поет був відкритий європейській естетиці, філософії, культурі, бо переконаний, що без духовного оновлення і змужніння національний дух не розкрилиться, не відкриється новим горизонтам…

Страдницький шлях поета починається у 1972 р. і закінчується вже у 1985 р. Табори Мордовії, золоті копальні Магадану, пермські табори особливого режиму… В жахливих умовах заслання і надлюдської праці поет творив, і одна за другою, з рук в руки, від серця до серця перелітали його книги віршів до людей. Це і збірники віршів «Палімпсести», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар та інші». До самої своєї загибелі він працював над збіркою «Птах душі», але вона була знищена табірним керівництвом.

«Потужність його віршів помножена на скорботу його долі…» – так писав про Стуса поет Іван Драч після виходу в світ збірки вибраних поезій «Дорога болю», за яку 1991 р. Стусові посмертно було присуджено Шевченківську премію. Нам усім, хто любить поезію, хто любить свою землю, хто шанує усіх тих, хто віддав за неї своє життя, промовляє живий Василь Стус:

…Народе мій, до тебе я ще верну,
і в смерті обернуся до життя
своїм стражденним і незлим обличчям,
як син, тобі доземно поклонюсь
і чесно гляну в чесні твої вічі,
і в смерті з рідним краєм поріднюсь... 

Минуло понад тридцять п’ять років з дня смерті Поета, і ось у жовтні 2020 року знову заборона. Українське суспільство обурила новина про те, що у наші дні, в незалежній Україні, може бути заборонено розповсюдження книги, яка містить документи з шеститомної кримінальної справи проти поета.

3.jpg

19 жовтня 2020 року

Дарницький районний суд міста Києва
заборонив
розповсюдження надрукованого тиражу

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюдження надрукованого тиражу книги журналіста й історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР», зобов’язавши видавництво «Віват» та упорядника видання, видалити фрагменти тексту з окремих розділів книги. Вказане рішення суду викликало значний суспільний резонанс і спричинило надзвичайно високий попит на видання, за словами маркетингового директора видавництва «Віват» Катерини Аврамчук, вже надвечір 19 жовтня був повністю розкуплений попередній наклад книги, кількість замовлень продовжувала зростати, і вже за перший день після рішення суду про заборону книжки, видавництво отримало понад 9 тисяч передзамовлень. Згодом командою видавництва прийнято рішення про друк нового накладу у 15 тисяч примірників та подання апеляції на рішення суду.

02ministr.jpg
На підтримку видавництва виступило
Міністерство культури
та інформаційної політики України,
рекомендувавши книгу до прочитання.
Міністр культури та інформаційної
політики України Олександр Ткаченко

побажав перемоги видавництву та автору
в апеляційному суді та за власний кошт
придбав частину тиражу
для поповнення фондів
національних та обласних бібліотек країни

5 листопада два примірника книги «Справа Василя Стуса» у подарунок від Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка отримала і Одеська національна наукова бібліотека.

Висловлюємо щиру вдячність Олександру Владиславовичу за приклад і привід підкреслення ролі бібліотек як загальнодоступного місця отримання інформації і знань та дієву підтримку із забезпечення права громадян на доступ до інформації! Подаровані Вами книги безперешкодно доступні одеситам та гостям нашого міста у стінах найстарішої книгозбірні України!

Одеська національна наукова бібліотека запрошує усіх охочих ознайомитися з унікальною книгою, яка цінна як трагічна сторінка біографії видатного українського Поета і Громадянина – Василя Стуса; книгою, яка стала нагадуванням і засудженням каральної системи тоталітарної держави, що канула в Лету. Ви дізнаєтеся правду про кримінальну справу, життя і смерть незламної людини, яка до останнього подиху боролася за свободу і гідність українського народу, а також ознайомитеся з листами поета з ув’язнення, спогадами його рідних і друзів та невідомими фактами щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які до недавнього часу охоронялися під грифом «Секретно».

У новому виданні книги міститься рішення Дарницького районного суду міста Києва про заборону книги в першій інстанції, яке може вступити в силу 18 листопада 2020 року та передмова укладача книги – Вахтанга Кіпіані», яка починається зі слів : «Ця книга вже є історією України. Її тримають у руках десятки тисяч українців. Вона є навіть у Бібліотеці Конгресу США. Про неї знають, її обговорюють, її читають. І її судять…».

Прочитайте книгу, щоб дізнатися правду про долю й боротьбу загиблого поета, мислителя, правозахисника, борця за незалежність України, одного з найактивніших представників українського дисидентського руху – Василя Стуса!

Прочитайте книгу, аби вшанувати пам'ять великого українця, автора, якому не судилося побувати на презентації жодної своєї книги, адже у рідній країні їх не дозволено було друкувати.

Прочитайте книгу аби підтвердити його пророче слово:

«…Народе мій, до тебе я ще верну…»

 

 

Створено: 06.11.2020
Переглядів: 1702




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.