Топ-книжки вересня: пізнай бібліотеку!

Ми пропонуємо ТОП-книжок вересня, які зацікавлять вас своїми непередбачуваними історіями про бібліотеку та бібліотекарів, неймовірні оповідки про світ книжок.

Щорічно, наприкінці вересеня, наша країна святкує Всеукраїнський День бібліотек. Цього дня ми згадуємо про кропітку працю та високу місію бібліотекаря: сприяти становленню грамотного читача, що орієнтується у потоці інформації, уміло користується ресурсами та послугами бібліотеки.

Що являє собою бібліотека? Відповіддю на це питання може бути вислів відомого англійського письменника Ніла Девіда Геймана: «Бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватись. Це – освіта (що не закінчується у той день, коли ми залишаємо школу або університет), це дозвілля, це притулок і це доступ до інформації».

Напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек ми пропонуємо подивитись на бібліотеку, бібліотекарів та книжки по іншому.

Історії про бібліотеки дуже цікаві, часом фантастичні. Існує багато захоплюючих і пізнавальних книг про бібліотеки. До Вашої уваги найцікавіші книжки з фондів Одеської національної наукової бібліотеки.

1-bibliotekarki-ne-vihodyat-zamizh.png 1-yeshenko-marina-bibliotekarki-ne-vihodyat-zamizh.png 2-bibliotekar.jpg

Єщенко Марина Юріївна. Бібліотекарки не виходять заміж : пригодницька повість / Марина Юріївна Єщенко. – Луцьк : Твердиня, 2017. – 117 с.

Марина Єщенко — бібліотекар, у вільний час: поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, публіцист, редактор. Лауреат і дипломант всеукраїнських літературних конкурсів та премій.

Книга «Бібліотекарки не виходять заміж» є оригінальною повістю, в якій легко написано про складне. Вона буде цікава усім, хто любить читати, адже оповідає саме про близьке їм середовище.  Величезні зали-склепи. Суворі бібліотекарки в пухових хустках, мов цербери, сумлінно стежать, щоб ніхто не порушував тишу. Змінюються епохи, цивілізація по спіралі рухається за визначеною траєкторією, і тільки в бібліотеці нічого століттями не змінюється. Так може здатися читачеві, який ні разу не порушував правила, не загинав сторінку в книжці, не засинав на лавочці в коридорах. Бо якщо заглянути за ширму, раптом виявляється, що бібліотекарки закохуються, встругають у пригоди, конкурують за читача, вигадують небилиці одне про одного. І навіть інколи ламають ребра. Своєму директорові. Молодому і хтивому. Але що таке одне зламане ребро порівняно з тим, що трапиться з усіма іншими бібліотекарями цієї диво-установи!

Цю книжку насамперед варто читати за відмінний авторський гумор. Виявляється, бібліотечне життя не таке нудне, як здається на перший погляд: у ньому є падіння зі стелажів, і віртуозні відмови з книгосховища «видано на абонемент Козлову», є дивний бібліотечний перфекціонізм – вгодити читачам незважаючи ні на що. Словом, суцільна бібліотечна комедія. Тож чи виходять бібліотекарки заміж? Читайте Марину Єщенко і знатимете відповідь на це запитання.

Палинський Віктор. Бібліотекар : новели й оповідання / Віктор Палинський. – Львів : Апріорі, 2013. – 242 с.

Віктор Палинський — український письменник член Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів, лауреат багатьох літературних премій та конкурсів.

Збірка новел та оповідань «Бібліотекар» – чудова нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати справжню насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту письменника. Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи – можливості магічних перевтілень, містичних пошукувань, які захоплюють читача своєю непередбачуваністю… Звернімося до «Бібліотекаря»!

Отже, візьмемо до уваги рецепт, а чи пораду Віктора Палинського, лікуймося від буденності благословенним даром письменника вірити в дива, і головне, вміти їх побачити.

3-grojsman-uchenik-biblotekarya.jpg 3-safon-karlos-ruyiz-tin-vitru-3.jpg 5-bredberi.jpg

Гройсман Вадим. Ученик библиотекаря : [стихи] / Вадим Гройсман; послесл. Лиля Чернявская. – Киев : Дух і Літера, 2019. – 117 с.

У 2019 київське видавництво "Дух і літера" випустило книгу «Учень бібліотекаря» — збірку віршів ізраїльського поета Вадима Гройсмана.

Нова книжка В. Гройсмана включає в себе вірші останніх трьох років. Її назва «Учень бібліотекаря» побічно вказує на вільний спосіб розтановки віршів — тобто, коли межі між темами дотримані не так чітко, як того вимагають правила бібліотеки. Книжка розрахована на широке коло читачів. 

Сафон Карлос Руїз. Тінь вітру : пер. с англ. / Карлос Руїз Сафон; пер. Інна Паненко. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2007. – 480 с.

    Тінь вітру (ісп. La sombra del viento) — містичний роман іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона, що вийшов в Іспанії 2001 року. «Тінь вітру» — перша книжка із циклу романів, дія яких відбувається в літературному всесвіті Цвинтаря забутих книжок. Вона перекладена більш ніж 50 мовами й видана у 40 країнах світу. Опублікований українською мовою 2007 року видавництвом Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля» в рамках проекту «Світові бестселери — українською».

Книжка містить цілий світ. Вона може відповісти на багато запитань, а інколи може втрутитися у ваше життя — і змінити його до невпізнання… Знайшовши на Цвинтарі забутих книжок твір маловідомого письменника, юний Даніель за одну ніч прочитує його. І розуміє, що віднині життя не буде таким, як раніше. Про що ця історія? Про вигадливі лабіринти фантазії? Про диявола, який сходить зі сторінок книжки й починає плутати карти всім дійовим особам? Про війну, яка нівечить людські життя? Так, але передусім це, звісно, історія про кохання, про вічний потяг душ і тіл, заради якого тільки й варто жити.

4-eko-umberto-imya-rozi.png 4-eko-umberto-imya-rozi-2.jpg 4-eko-umberto-ne-spodivajtesya-pozbutisya-knizhok.jpg

Еко Умберто. Ім'я рози : роман : нова авторська редакція 2012 р. : пер. с итал. / Умберто Еко; пер. Мар'яна Прокопович; худож.-оформ. М. С. Мендор. – Харків : Фоліо, 2018. – 507 с.

Перший наклад книги «Ім'я троянди» вийшов у 1980 році. Публіка схвально відгукнулась на це видання. Умберто Еко вдалося влучно поєднати жанр історичного роману, детективну інтригу. Роман включає кілька смислових пластів, доступних для різної читацької аудиторії. Для відносно широкої аудиторії «Ім'я троянди» — складно побудований детектив в історичних декораціях, для вужчої — історичний роман з безліччю унікальних відомостей про епоху і частково декоративним детективним сюжетом, для ще більш вузької — філософсько-культурологічний роздум про відмінність середньовічного світогляду від сучасного, про природу і призначення літератури, її відносини з релігією, про місце того й іншого в історії людства та про інші подібні проблеми. Сюжет розгортається у монастирській бібліотеці — закритому архіві, доступ до якого мають лише старий сліпець Хорхе і бібліотекар Малахія. 1986 року за романом «Ім'я троянди» режисером Жан-Жаком Ано був знятий однойменний фільм.    

Еко Умберто. Не сподівайтеся позбутися книжок : пер. с фр. / Умберто Еко, Жан-Клод Кар'єр; Пер. Ірина Славінська; Запис Жан-Філіп де Тоннак. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 253 с.

«Не сподівайтеся позбутися книжок» - це не погроза сучасних європейських інтелектуалів Умберто Еко та Жан-Клода Кар’єра, а іронічне застереження, оперте на досвід тривалого книгокористування. Життя серед давніх і сучасних видань, пошуки інкунабул, епізоди випадкового успіху чи несподіваної втрати, ретельність добору власних книгозбірень постають в бесіді, до якої хочеться долучитися – часом посмішкою, часом реплікою. Читач-книголюб не лишиться пасивним спостерігачем, бо все, що обговорюється в діалозі, так чи інак заторкує і його власне ставлення до написаного, виданого, обговореного й оціненого.

Бредбері Рей. 451° за Фаренгейтом : пер. с англ. / Рей Бредбері; пер. Євген Крижевич. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2011. – 204 с. – (Горизонти фантастики)
Історія роману починається з новели «Пожежник», яка була надрукована в журналі «Galaxy Science Fiction» у 1951 році. «Пожежника» Рей Бредбері надрукував на взятій напрокат у громадській бібліотеці друкарській машинці на основі рукописних заміток. У 1953 році новелу розширено до роману і видано у видавництві «Ballantine Books» під назвою «451 градус за Фаренгейтом».

451° за Фаренгейтом (англ. Fahrenheit 451) — роман-антиутопія американського письменника Рея Бредбері в жанрі наукової фантастики, вперше опублікований у 1953 році. Роман часто розглядається, як один з найкращих його творів. Роман описує майбутнє американське суспільство, в якому книги заборонені, і будь які знайдені книжки спалюються «пожежниками». Підзаголовок назви книги пояснює заголовок: «Фаренгейт 451 — температура, при якій загоряється і горить папір...». Пожежники не гасять вогонь, вони його розпалюють, палять книжки. Тому що пожежники — опора режиму, запорука того, що люди не читатимуть книжок, адже книги спонукають думати і аналізувати. Проте у цьому пекельному царстві темряви залишилися невеличкі духовні острівці, що зберігають рештки інтелектуального надбання людства. Це люди-книги, люди, що вивчають напам’ять зміст друкованих видань і тримають їх у своїй свідомості. Головний персонаж, Ґай Монтеґ — пожежник, який розчаровується своєю роллю у цензурі літератури та знищенні знань, врешті-решт, кидає свою роботу і ставить за мету збереження літературних та культурних творів.

Що трапилося з нашим світом? Чому пожежники спалюють будинки, а не гасять пожежі? Чому люди не читають книги, не ходять пішки і майже не розмовляють одне з одним? Як виглядатиме наша Земля та якими будуть люди, якщо заборонити їм читати книги? Зі сторінок одного з найкращих творів Рея Бредбері ви дізнаєтеся, як люди навчаться зберігати книги для наступних поколінь, хто повстане проти пануючої системи і як зустріч із «чудною» дівчиною Кларіс змінить життя пожежника Ґая Монтеґа…

Бібліотека – це місце, де відпочивають душею. Тут час плине повільніше і все навколо здається таким таємничим. Зараз осінь, наступає час жовтогарячого листя, похмурого неба і сильного вітру. Але в бібліотеці в цей час чарує зовсім інша атмосфера. Саме восени у книгозбірні по-особливому затишно, тихо і тепло. Ця атмосфера чарує всіх. Бібліотека — це тисячі книжок, журналів і… таємниць. Приходьте до бібліотеки, адже не тільки книга може розповісти історію, але й сама бібліотека може зацікавити читача своїми таємницями.

Бібліотека – це незвичайне місце, де не тільки зберігаються книжки, це те місце, де кожний знайде собі затишок і відкриє для себе новий світ.   

Створено: 18.09.2020
Переглядів: 1402




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.