«Пам’ятки писемності та культури». Семінар

11 грудня 2014 р. в ОННБ імені М.Горького відбувся семінар для працівників бібліотек Півдня України на тему «Пам’ятки писемності та культури як національне надбання: проблеми розкриття і доступу». Семінари із заявленої проблематики проводяться щорічно. Дивіться також матеріали сайта

У свої виступах доповідачі використовували рідкісні видання бібліотечного фонду, представлених на виставках: «Книжкові знаки у фонді Одеської національної наукової бібліотеки імені М.Горького», «Нові надходження до фонду відділу рідкісних видань і рукописів ОННБ імені М.Горького», «Видання з колекції графа М.М.Толстого».

У роботі семінару взяли участь: заступник директора з наукової роботи ОННБ ім. М.Горького Арюпіна Л.В., завідувач відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ ім. М.Горького Валентина Райко, завідувач відділу рідкісних і цінних видань Запорізької ОУНБ ім. А.М.Горького Черних Т.Г., завідувач відділу рідкісних і цінних видань Миколаївської ОУНБ ім. О.Гмирьова Воробйова О.С., завідувач сектору рідкісної книги відділу книгосховища ОУНБ ім. М.С.Грушевського Довганюк І.В., співробітники Наукової бібліотеки Національного університету «ОЮА»: завідувач відділу Дремлюга О.А, головний бібліотекар Єленіч С.Ю., бібліотекар Фідаєва Т.Ю.; співробітники ОННБ – головний бібліотекар Галина Лясота, Лариса Іжик та інші. Перед початком семінару його учасники ознайомилися з віртуальним Музеєм історії ОННБ на сайті бібліотеки.

Програма

РЕПОРТАЖ

Під час зустрічі зліва-направо: Валентина Райко, Марина Миргород, Тетяна Біла, Ліна Арюпіна, Тетяна Черних, Олена Воробйова, Ольга Дремлюга.

Ліна Арюпіна ознайомила присутніх з новими регламентуючими документами щодо роботи з рідкісними і цінними виданнями, зокрема новозатвердженим (9.12.2014) Положенням про експертну комісію з відбору рукописних книг, рідкісних і цінних видань з бібліотечних фондів до Державного реєстру національного культурного надбання, яка діятиме при Міністерстві культури. «Положення» визначає документи, які уможливлюють роботу з рідкісними виданнями: це Закон України про бібліотеки і бібліотечну справу, Положення про державний реєстр національного культурного надбання, інструкція про порядок відбору рукописних книг до Державного реєстру і згадане Положення про експертну комісію. Доповідач розкрила особливості формування, організаційні моменти та фінансування діяльності експертної комісії. Була висловлена надія, що створення законодавчої бази прискорить створення Державного реєстру національного культурного надбання.

Положення про експертну комісію

Держекспертиза культурних цінностей. Наказ

Огляд нових надходжень до відділу рідкісних видань і рукописів провела Валентина Райко.

Це не обов’язково цьогорічні видання, але усі вони поступили у відділ рідкісних видань і рукописів 2014 року, у тому числі дарунки читачів і партнерів бібліотеки. Серед новинок четвертий випуск збірника «Скарбниця культури», присвячений 185-річчю ОННБ. Цій даті приурочений також вихід біобібліографічного довідника «Творячи літопис «Горьківки», який надійшов у день роботи семінару і відразу ж був представлений його учасникам.

На прикладі фонду ОННБ щодо вивчення та опису книжкових знаків розкрила тему Лариса Іжик, поділивши свій виступ на практичну та теоретичну частини.

До числа книжкових знаків відносять різновиди екслібрисів, фамільні герби, ініціали на обкладинках, автографи, відбитки печаток тощо, які часом складають важливий елемент в оформленні книжок, їх належності до певної колекції і викликаного цією обставиною наукового зацікавлення. Екслібриси і герби є також предметом книжкового і геральдичного мистецтв та прикладної графіки. Серед праць, підготовлених співробітниками ОННБ, які фіксують подібні видання, каталог «Маразлі і його бібліотека», видання про сімейні знаки бібліотеки знатного сімейства Толстих, альбом-каталог автографів «С искренней благодарностью» та ін. Виступаюча також нагадала, що першою серйозною працею щодо опису книжкових знаків на східноєвропейських теренах вважається книжка Верещагіна В.А. «Русский книжный знак» (1902). Працівник відділу – автор підготовленого до друку монографічного дослідження «Книжные знаки одесских библиофилов», підготувала також мультимедійну презентацію з даної тематики із багатим ілюстративним матеріалом (текст виступу).

З описом бібліофільських видань на прикладі колекції графа М.М.Толстого, які зберігаються у фонді ОННБ, присутніх ознайомила Галина Лясота.

Вона також дала консультації та провела практичне заняття. Детально було розглянуто особливості структури, використовуваних матеріалів і елементів та способів оформлення бібліофільських високополіграфічних видань, що надають їм ексклюзивності. До таких, зокрема, належить «Шовковий молитовник» із фонду ОННБ – французьке видання 1887 року із колекції графа Толстого, яких у світі залишилося дуже мало. Подібним книжкам, їх особливостям, присвячуються спеціальні дослідження, розраховані у першу чергу на бібліофілів. Виступ бібліотекаря підкріплювала візуальна електронна презентація (текст виступу).

Створено: 12.12.2014
Переглядів: 5914




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.