Мистецький ярмарок 2019. Анонс

1-misteckij-yarmarok-2019.jpg 2.jpg

«Мистецький ярмарок», що вже п’ятий рік поспіль проводитиметься під час роботи XХ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» (яка займає центральне місце Інтелект-форуму), пропонуватиме своїм відвідувачам вироби декоративно-прикладного мистецтва.

Мета заходу – збереження, примноження і популяризація народної національної культури серед широкого кола громадськості, зокрема дітей та молоді, розуміння її глибинного змісту і значення у сьогоденному житті.

В акції, яка відбудеться 7 червня, візьмуть участь провідні фахівці декоративно-прикладного мистецтва Одещини, зокрема члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України та лауреати обласної премії ім. Ростислава Палецького, заснованої Одеським обласним центром української культури.

Будуть представлені вироби, виконані в різних техніках декоративно-прикладного мистецтва, а саме: вишивка, бісеро- та соломоплетіння, петриківський розпис, миловаріння, художня кераміка, народна іграшка, українські обереги, традиційні сувеніри та багато іншого. 

3-1.jpg 4f.jpg

з петриківського розпису та витинання. Проводить майстер народного мистецтва, лауреат обласної премії ім. Р. Палецького Алла Діасамідзе. В рамках «Мистецького ярмарку» планується проведення низки цікавих майстер-класів:

Петриківський розпис – унікальне українське декоративно-орнаментальне народне мистецтво. 5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

  • з соломоплетіння. Проводить майстер народного мистецтва, лауреат обласної премії ім. Р. Палецького Марія Космикова; Соломоплетінняодне з найдавніших народних ремесел. Прийоми плетіння з соломи здавна відомі багатьом землеробським народам. Потреба в речах, сплетених з цього доступного матеріалу, обумовила те, що з покоління в покоління передавалися і вдосконалювалися ремісничі й художні традиції народного соломо плетіння – одного з найдавніших ремесел людства.

з виготовлення народної ляльки-мотанки. Проводить майстер народного мистецтва, лауреат обласної премії ім. Р. Палецького Олена Овчіннікова.

Лялька-мотанка – українська народна іграшка, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду та зв’язку між поколіннями.

5.jpg 5a.jpg
  • з писанкарства. Проводить майстер народного мистецтва Луганщини Леоніда Ткаченко.

Писанкарство у різних художніх варіантах побутувало на всій території України, про що свідчать давні колекції українських писанок у музеях Києва, Лубен, Львова, Кракова, Варшави, Брно та ін. Оригінальний орнамент писанок, не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого. Українська писанка в світі є символом нашого народу.

6-1.jpg 7.jpg

Організатори докладуть зусиль, аби нинішній «Мистецький ярмарок», як і минулорічний, пройшов успішно та викликав живий інтерес в учасників та гостей книжкового форуму.

Інші матеріали теми:

2018
2017
2016
2015

 

 

Створено: 30.05.2019
Переглядів: 912




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.