«Миколаївські археологи»

8 червня 2019 року в рамках Інтелект-форуму відбулася презентація серії книжок «Миколаївські археологи» видавництва «Яслав» (м. Миколаїв)

1_1.jpg 2_2.jpg

Історія Миколаївщини багата на пам`ятки старовини – від поселень та курганів неоліту (Трипільська культура) і бронзи до Черняхівської культури та грецької Ольвії. Але ідея серії виникла не тільки з цієї причини.

Сьогодні в Україні, як ніколи, гостро стоять проблеми, пов`язані з охороною навколишнього середовища і культурної спадщини.

Кожна невелика за обсягом книга серії дає не тільки наукові матеріали по конкретних експедиціях і розкопках, а й розкриває людські особистості видатних вчених-археологів, які розуміли важливість збереження з’язку поколінь. Бузький каньйон – унікальне природне явище, де збереглися рослини з часів палеоліту. Однак тут побудована Південноукраїнська АЕС, що загрожує затопленням цих місць («В.М. Клюшинцев – людина та вчений»). Можуть зникнути не тільки найдавніші артефакти, а й ще одна зі сторінок історії – урочище Гард, де перебувала паланка Запорізької Січі – одна з останніх незатоплених (М. Товкайло «На берегах священної ріки Богу»). Про скіфську і кімерійську спадщину та городище епохи бронзи «Дикий сад» на території Миколаєва йде мова у дослідженнях Ю.С. Гребенникова. Науковці В.В. Рубан та А.В. Бураков присвятили своє життя численним загадкам Ольвіі.

Представляв серію «Миколаївськії археологи» директор видавництва «Яслав». 

Ю.В. Ковальський, який є великим ентузіастом своей справи, має велику любов до археології та бажання й надалі продовжувати цю неймовірно цікаву серію.

1.jpg 2.jpg

На фото зліва: Директор видавництва "Яслав" Юрій Ковальський
і ведуча заходу, завсектором ІКО Наталя Медведєва. Справа - співробітники видавництва

Гостями презентації були науковці та студенти кафедри археології та етнографії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова та всі бажаючи, яких цікавлять загадки та таємниці історії.

Створено: 04.07.2019
Оновлено: 08.07.2019
Переглядів: 1419




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.