До 140-річчя від дня народження Ернста Кірхнера

6 травня 2020 року виповнюється 140 років від дня народження Ернста Людвіга Кірхнера (1880–1938), німецького живописця, графіка, одного з основоположників експресіонізму. 

Німецький читальний зал, відкритий у партнерстві ОННБ, Гете-Інституту та Баварського Дому, має в своєму фонді альбом малюнків, акварелей та пастелей, що виданий в 1991 році в НімеччиніErnst Ludwig Kirchner, Zeichnungen, Aquarelle, Pastelle (German Edition)

5-768x1048.jpg 61jg9frrgql_ac_sy400_.jpg


Митець  народився в м. Ашаффенбург 6 травня 1880 у родині інженера-хіміка. У 1901 - 1905 займався на факультеті архітектури Вищої технічної школи в Дрездені, відвідував також навчально-експериментальну майстерню вільного і прикладного мистецтва в Мюнхені. Художник спершу відмовляється від академічного живопису, згодом – імпресіонізму, і виробляє свій неповторний стиль, який отримав визначення «еспресіонізм». Після повернення в Дрезден утворив в 1905 (разом з Е.Хеккелем і К.Шмідт-Ротлуфа) групу «Міст» (Die Brücke), що стала епіцентром експресіоністського руху. У його роботах дрезденського періоду відчувається вплив середньовічного та африканського мистецтва. Переїхавши в Берлін (1911), Кірхнер у 1912 видав хроніку «Моста», але незабаром посварився з членами групи і з того часу працював окремо.

images.jpg bez-nazvaniya.jpg ernst_ludwig_kirchner-_einfahrt_zum_altstadter_guterbahnhof_.jpg

У період Першої світової війни Ернст Кірхнер був мобілізований. Випробування під час війни негативно позначилися на здоров’ї художника (він пережив нервовий зрив).  У зрілих речах мистця домінують теми великого міста, жанри і пейзажі, втілені в нервових, зламаних формах та драматичному, напружено-контрастному або декоративному, насиченому колориті. Попутно проявив себе і як чудовий майстер рисунка і гравюри.

Створено: 06.05.2020
Переглядів: 1145




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.