День Європи в Україні

У суботу, 16 травня, в Україні відзначають День Європи – як день єдності між українцями та представниками інших культур на європейських теренах, як свідчення спільних цінностей та історії всіх націй континенту.

На державному рівні цей пам’ятний день відзначається в нашій країні з 2003 року згідно Указу Президента «Про День Європи» від 19.04.2003 року (№ 339/2003).

1.jpg 2.jpg

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і пропорційності досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що й забезпечило мир в Європі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті (1985) лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи». Основна ідея загальноєвропейського Дня – незалежно від своєї національної належності і громадянства, кожний мешканець континенту має відчути себе вільним у “Європейському домі”.

Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.

Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

Пропонуємо перелік декількох програм та проектів, які реалізуються ЄС в Україні:

Горизонт 2020: рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій

Підтримка розвитку малого та середнього бізнесу в Україні

Програма відвідувачів Європейського Союзу (EUVP) для молодих, перспективних лідерів на 2021 рік

Програма ЄС з реформи державного управління та фінансів (EURoPAF)

Онлайн курси

3.jpg

До Дня Європи 2020 #EuropeDay 

Цьогоріч, у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, в рамках святкування Дня Європи 2020 Представництво Європейського Союзу в Україні @EUDelegationUkraine проведе онлайн-квіз «Відгадай країну ЄС».

Захід відбудеться 15 травня о 16:00-17:00 на платформі ZOOM.

Переходь за посиланням і реєструйся! Буде цікаво і подарунково!

Реєстрація 

 

 

 

Створено: 16.05.2020
Оновлено: 25.05.2020
Переглядів: 946




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.