Міжнародний день сім’ї

OGNB

Сім’я наче музика, іноді вона на підвищених тонах,
іноді на низьких, але загалом – це прекрасна пісня

Щорічно, 15 травня, відзначається Міжнародний день сім’ї, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році, щоб привернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї як соціальної групи. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї – єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни. 

В Україні є свій власний День сім’ї, який офіційно відзначається щороку 8 липня. Дата є сталою і незмінною, незалежно від того, на який день тижня припадає (відповідний Указ було підписано у 2012 році).

Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!

У всі часи по ставленню держави, а також по становищу сім’ї в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім’ї і держави є запорукою процвітання і добробуту її громадян.

У кожній країні святкування Міжнародного дня сім’ї має свої традиції. Наприклад, новозеландці переконані, що кожна людина є частиною великої сім’ї, і в цей день кожен може зробити щось особливе для своїх близьких. У нашій країні є українське слово «родина», яке походить від імені слов’янського бога Рода. Він вважався початком всього живого та неживого, початком і кінцем. Для українців — сімейні традиції мають велике значення.  

“Будинки будуються руками, а дім створюється серцем та родиною”

Цей чудовий день – гарний привід відкласти щоденні справи та провести час з родиною якось по-особливому.

Порада від невтомних бібліотекарів ОННБ: зробити чаю або кави (обов`язково зі смаколиками!), завітати до електронного каталогу Одеської національної наукової бібліотеки, зробити підбірку книжкових цікавинок та запланувати візит до найстарішої книгозбірні Півдня України, щоб згодом у затишному читальному залі погортати обрані видання та насолодитися красою нашої бібліотеки.

З деякими виданнями з зазначеної теми пропонуємо вам познайомитися ближче:

1-ukrayinska-rodina-obryadi-i-tradiciyi-1.jpg 2-rodina-i-ukrayina-1.jpeg 3-u-simyi-roste-ditina-1.jpg

Орел, Лідія.
Українська родина : обряди і традиції : до 200-ліття від дня народження Т. Г. Шевченка / Лідія Орел; упоряд. і вступ. слово Лідія Орел; вступ Василь Яременко.– Київ : Вид-во ім. Олени Теліги, 2015.– 510,[1] с. : іл.

1 000 пр. – На укр. яз.

У представленому етнографічному нарисі висвітлено звичаї та обряди українського народу, які здавна передавалися від покоління до покоління: родини, хрестини, виховання дітей, молодіжні вечорниці та досвітки, весільні обряди, звичаї громадського побуту, ярмаркування тощо. Подано відомості про народне будівництво (хати, громадські будівлі, вітряки). Опубліковано матеріали наукових розвідок та польових досліджень. Видання містить добірку народних пісень з нотами, фотографії та бібліографію.

Стебельська, Аріядна.
Родина і Україна : статті, вірші, спогади / Аріядна Стебельська; Упоряд. Анна Чайковська; упоряд. і вступ. ст. Анатолій Подолинний.– Вінниця : ДП ДКФ, 2009.– 360 с. : іл.

1000 пр. – На укр. яз.

У книзі А. Стебельської вміщено її вибрані літературознавчі, критичні і мистецтвознавчі статті, вірші та спогади. Добре відома багаторічною діяльністю в середовищі української діаспори, останнім часом все частіше „повертається” додому, переважно публікаціями в пресі. Збірка „Родина і Україна” складає лише частину її значного за обсягом творчого набутку.


Щербакова, Катерина Йосипівна.
У сім'ї росте дитина : родина і становлення особистості / Катерина Йосипівна Щербакова, Галина Іванівна Григоренко.– К. : Неопалима купина, 2006.– 240 с.

20 000 пр. – На укр. яз.

У книжці розглядаються найважливіші питання виховання дитини в сім'ї, даються поради та рекомендації щодо формування основних якостей особистості дошкільника. Для психологів, вихователів дошкільних закладів, студентів, батьків.


Браун-Галковська, Марія.
Домашня психологія : Подружжя, діти, родина : пер. с пол. / Марія Браун-Галковська; Пер. Зореслава Городенчук.– Львів : Монастир Монахів Студійського Уставу. Видавн. від. "Свічадо", 2000.– 176 с. – На укр. яз.

Багато труднощів у сім’ї виникає через брак елементарних знань у царині міжлюдських стосунків. Цими знаннями дуже часто легковажать, не усвідомлюючи, скільки користі вони можуть принести як окремій особистості, так і найменшій та найважливішій частинці суспільства – сім’ї. Авторка книги, професор психології і мати чотирьох дітей, намагається розглянути проблеми пересічної сім’ї у всіх її складних взаємозв’язках з психологічної точки зору.

4-braun-galkovska-domashnya-psihologiya.jpg 4-film-kajdasheva-sim_ya.jpg

Також для сімейного перегляду пропонуємо кінофільм “Кайдашева сім'я”, знятий за однойменним твором І. Нечуя-Левицького (у ролі Кайдаша незрівнянний Богдан Ступка):

klub-rodinnogo-dozvillya-3-1.jpg klub-rodinnogo-dozvillya-2-1.jpg

Після завершення карантину, ми з приємністю запрошуємо вас провести час з сім'єю в нашому Клубі родинного дозвілля, який працює в Одеській національній науковій бібліотеці в читальному залі за адресою: вул. Ак. Філатова,1. Раніше цей проект був відомий як Клуб вихідного дня.

Один з напрямів роботи Клубу є інтелектуальний розвиток. Тому шахові турніри, які там проводяться, стали вже традиційними. 

І дорослі, і діти тут знайдуть для себе цікаве та корисне заняття: почитати літературу, погортати періодичні видання, познайомитися з новими надходженнями, пограти в шахи, послухати цікаві лекції та ін..


Наша бібліотечна родина вітає всіх з цим чудовим, теплим святом та бажає Вам та всім Вашим рідним міцного здоров'я, щастя та непохитної твердості родинних стосунків!

Бережіть себе і своїх близьких!

Створено: 15.05.2020
Переглядів: 1516




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.