Друга світова. Пам'ять. Книга. Людина

0-3.jpg

На відзначення Дня памʼяті та примирення і 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років Одеська національна наукова бібліотека пропонує віртуальну виставку-дискусію «Друга світова. Пам'ять. Книга. Людина». 

Захід проводиться відповідно до Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», і ставить за мету збереження пам’яті про внесок і роль українського народу в перемогу. 

Акцент при формуванні експозиції виставки зроблений на висвітленні новітніх досліджень з цієї теми, представленні широкого спектру думок провідних науковців: істориків, філологів, діячів культури та краєзнавців.

Друга світова війна 1939-1945 років – це найглобальніший руйнівний конфлікт в історії ХХ століття. І сьогодні, через 75 років, не згасає інтерес до цієї теми істориків, політологів, літераторів, краєзнавців, митців і звичайних людей всього світу, про що свідчать численні дослідження, нариси, наративи, довідники, наукові збірники, публікації документів і спогадів, літературні й мистецькі твори тощо.

1-1.jpg       2.jpg

Гейстінґс, М. І розверзлося пекло... Світ у війні 1939-1945 : пер. з англ. / Макс Гейстінґс ; пер. Роман Клочко ; під заг. ред. Василь Б. Павлов ; відп. за вип. А. В. Альошичева. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019.– 747 с.

Ширер, В. Злет і падіння Третього Райху : історія нацистської Німеччини : у 2 т. : пер. з англ. / Вільям Ширер ; гол. ред. Ольга Дубчак. – Київ : Наш Формат, 2017.

Снайдер, Т. Криваві землі : монографія : пер. з англ. / Тімоті Снайдер ; пер. Микола Климчук, Павло Грицак. – Київ : Грані-Т, 2011. – 446, [1] с.

Широкий інтерес викликають вітчизняні дослідження, що розкривають сутність складного історичного періоду Другої світової війни в контексті національної української історії.

Друга світова війна: український вимір / авт.- упоряд. Фелікс Львович Левітас ; за наук. ред. Петро Пантелеймонович Панченко, Володимир Іванович Горєлов. – Київ : Наш час, 2012.– 271,[1] с. : іл.

Україна в Другій світовій війні: погляд з XXІ ст. : іст. нариси : у 2 кн. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. — Київ : Наук. думка, 2011.

3.jpg

Микола Іванович Михайлуца,

доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри українознавства,
історико-правових та мовних дисциплін
Одеського національного морського університету,
член Міжвідомчої координаційної ради
з питань краєзнавства при Президії НАН України, член правління Національної спілки краєзнавців України

У вітчизняній історіографії Другої світової війни, чи не єдиним здобутком за останній десяток років є видання у двох книгах, підготовлене авторитетним авторським колективом відомих вітчизняних дослідників історії Другої світової війни, видане видавництвом «Наукова думка» НАН України (у 2010 р. - Кн.1 та у 2011 р. - Кн.2). До речі, у жодній республіці колишньої СРСР немає хоча би якогось аналогічного видання.

Саме у цих книгах можна знайти відповіді на актуальні сьогодні питання минулої історії з позицій критичного осмислення, очищення від застарілих схем, пропагандистських ідеологем і банальних нашарувань. Запропоновані новітні візії засновані на сучасних методологічних підходах і методичному інструментарії.

На жаль, вітчизняному широкому загалу, та й українському політикуму, бракує усвідомлення того, що власне історія війни, пам'ять про війну та наукове знання про війну – є різними явищами! А відтак, часто-густо гострі моменти історії війни, індивідуальної пам’яті конкретної «людини війни», соціуму, групи, є причиною непорозумінь, конфліктів і нерідко використовується різними громадськими і політичними силами для маніпуляцій суспільною свідомістю. Тому рекомендую читачеві оволодіти цими книгами з максимальною користю для себе. Там ви знайдете відповіді на безліч незручних питань з позицій сьогодення. Важливо усвідомлювати неможливість написання апріорі «однієї історії», такої, яка б задовольняла усіх! Це просто нереально! Однак, усе потенційно може бути історією! І героїзм, і зрада, і невігластво, і шкурництво, і лицемірство, і самопожертва, і моральність, і аморальність… Багато що може стати об’єктом наукового препарування. Не має бути заборонених тем, оскільки Правда має бути правдивою, а напівправда – це та сама брехня... (детальніше)

Дослідницький доробок Українського інституту національної пам’яті - видання серії «Історія без цензури!» . Зростає інтерес до розсекречених архівів та невідомих раніше документів часів Другої світової війни. У 2016 -2018 роках Український інститут національної пам’яті з метою широкого інформування світової громадськості про внесок України у перемогу над нацизмом презентував видання «Війна і Міф…», «Від Рейхстагу до Іводзіми…», які сьогодні очолюють книжкові рейтинги популярності за темою Другої світової війни серед науковців-дослідників і широкого читацького загалу. 

4-1.jpg 0000000000000000-1.jpg

Від Рейхстагу до Іводзіми. У полум'ї війни : Україна та українці у Другій світовій / Володимир В'ятрович, Сергій Громенко, Максим Майоров, Іван Патриляк, Яна Примаченко ; під заг. ред. Яна Примаченко. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. – 352 с. – (Історія без цензури)

Війна і Міф. Невідома Друга світова, 1939-1945 / Ігор Бігун, Сергій Бутко, Володимир В'ятрович, Кирило Галушко, Сергій Горобець, Укр. ін-т національної пам'яті ; за заг. ред. Олександр Зінченко, Володимир В'ятрович, Максим Майоров. – 2-ге вид. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019.– 269,[1] с. : іл., фотоіл., карти

5-2.jpg


Сергій Борисович Гуцалюк,

історик, керівник Південного міжрегіонального відділення реалізації політики національної пам’яті
в регіонах
Українського інституту
національної пам’яті

Співробітники Українського інституту національної пам`яті (УІНП) досліджують документи доби Другої cвітової війни, на основі яких вийшла книга «Війна і Міф. Невідома Друга Світова». У виданні розвінчується 50 міфів, вигаданих радянською пропагандою під час Другої світової війни та вже навіть через десятиліття після її завершення. Дізнатися правду, яку приховували від нас багато років, ви зможете, прочитавши цю книгу.

На основі цього видання було створено виставку «УКРАЇНСЬКА ДРУГА СВІТОВА», котра демонструвалась по Україні і з якою можна ознайомитись на офіційному сайті УІНП. На початку травня цього року для широкого загалу через соціальні мережі та на сайті УІНП буде оприлюднено серію відеороликів, які розвінчують міфи, про які йдеться у виданні.

Видання «Від Рейхстагу до Іводзіми» показує та аналізує події Другої світової війни та долю у ній українців і України. Зокрема, йдеться про становище українських земель напередодні війни, участь українців у радянсько-фінській війні, радянізація Галичини, приєднання Бессарабії та Буковини до Радянського Союзу.

Детально розкрито тему перебігу бойових війни на українських теренах 1941-1945 років… (детальніше)

6.jpg       7.jpg

У 2016 році Український інститут національної пам’яті започаткував проект «Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової».

Жінка у вирі Другої світової війни – винятково складна і ще дуже малодосліджена тема. На початку 1980-х років Світлана Алексієвич (лауреат Нобелівської премії з літератури 2015 року) своєю книгою «У війни не жіноче обличчя» з новою силою привернула увагу до теми “жінка та війна”.

Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства : збірник наукових праць / НАН України, Ін-т народознавства, Укр. асоц. дослідників жіночої історії, Укр. асоц. усної історії ; за наук. ред.: Гелінада Геннадіївна Грінченко, Катерина Аркадіївна Кобченко, Оксана Романівна Кісь. – Київ : АРТ КНИГА, 2015. – 335 с.

Алексієвич С. У війни не жіноче обличчя : книга-сповідь : пер. з рос. / Світлана Алексієвич ; пер. Володимир Рафєєнко. – Харків : Віват, 2016. – 399 с.

Гавришко М. Долаючи тишу : жіночі історії війни / Марта Гавришко. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018. – 238,[1] с.

8.jpg

Ірина Олександрівна Бірюкова,

генеральний директор
Одеської національної наукової бібліотеки,

член Національної спілки краєзнавців України

Сторінки історії Одеської національної наукової бібліотеки часів Другої світової війни сповнені свідченнями неймовірних випробувань, яких зазнала книгозбірня та її працівники.

Людмила Павличенко, тендітна студентка історичного факультету Київського державного університету імені Т. Шевченка, що захоплювалася планерним і стрілецьким спортом, у травні 1941-го працювала в бібліотеці за направленням на переддипломну практику. Вже за кілька днів після початку Великої Вітчизняної війни Людмила пішла добровольцем на фронт. «Снайпер №1», «Леді смерть», «Королева вогню», – так називали Павличенко, одну з найуспішніших жінок-снайперок в історії, журналісти країн-союзниць, адже вона особисто знищила щонайменше 309 солдатів і офіцерів противника. Про роль книги у становленні свого характеру Герой Радянського Союзу Людмила Михайлівна розповідала у 1965 році на зустрічі з колишніми колегами, однополчанами, друзями у головному читальному залі бібліотеки, яку захищала на фронтах Другої світової війни.

Ми безмежно вдячні Олександрі Тюнєєвій, яка у важкі часи німецько-румунської окупації очолила книгозбірню і, неодноразово наражаючись на небезпеку, рятувала бібліотеку, її фонди і будівлю, що постраждала від бомбардувань. На які хитрощі, і не без ризику, доводилося йти, щоб зберегти книжковий фонд від знищення і вивезення окупантами! Маленький бібліотечний колектив зберіг майже двохмільйонний фонд, усі каталоги та інвентар. Віддаючи шану цій незвичайній особистості, її праці і відданості бібліотечній справі, співробітники Одеської національної наукової бібліотеки 2012 року підготували та видали збірник матеріалів «Александра Николаевна Тюнеева», а в 2019 році присвятили їй перший захід у серії «Видатні постаті та події в історії бібліотеки» з нагоди 190-річчя ОННБ.

Не можна не згадати добрим словом і тих працівниць бібліотеки, які в роки воєнного лихоліття рятували бібліотечні скарби, евакуйовані у вересні 1941 року до Ташкента. Бібліотекарки Г.Б.Юрик, А.С.Деревинська, Е.С.Левіна забезпечили супровід 52 ящиків рідкісних музейних видань до Ташкента, в Середньоазіатський університет, нагляд за їх збереженням, а потім і повернення до Одеси.

Ці історії, як на мене, влучно ілюструють висловлену професором М.І.Михайлуцею тезу про неможливість написання апріорі «однієї історії», яка б задовольняла усіх. Кожна з цих жінок, яка у передвоєнний час була представницею однієї з наймирніших професій, у роки воєнних випробувань зустрілася і з героїзмом, і зрадою, і лицемірством, але й проявила самопожертву, принциповість, безстрашність. Бережімо і шануймо пам’ять про них, адже, хоч в тилу, хоч на фронті, кожна у свій спосіб, прийнятний чи доступний з огляду на неймовірні виклики, що поставали перед людьми, захищали ідеали свого часу, епохи, професії, і разом вони стали справжніми захисницями Одеської національної наукової бібліотеки!

9.jpg       10.jpg

Павличенко Л. Героическая быль: Оборона Севастополя 1941-1942 гг. - Москва : Госполитиздат, 1958, - 72 с.

Александра Николаевна Тюнеева : сб. материалов / Одес. нац. науч. б-ка им. М. Горького : сост.: Л. В. Арюпина, Л. Н. Бурьян, Т. В. Щурова ; отв. за вып. О. Ф. Ботушанская ; ред. И. С. Шелестович. – Одесса : ВМВ, 2012. – 315 с. : ил.
Видання доступне в електронному форматі на сайті ОННБ 

Сучасні дослідження «усної історії» про Другу світову війну відтворюють історію народу, зберігають і передають систему національних цінностей та культурно-семантичного коду від покоління до покоління.

11.jpg

Наталія Олександрівна Петрова,

кандидат історичних наук,
доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана з наукової роботи факультету історії та філософії
ОНУ імені І.І. Мечникова,
відповідальний секретар Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України,

член Одеського етнологічного товариства,
Міжнародного центру по роботі
з українцями за кордоном

 Усна історія в сучасних дослідженнях трагічних сторінок історії ХХ ст. посідає одне з провідних місць. Спогади конкретної людини про ті чи інші події дають можливість створювати нові та доповнювати вже існуючі історичні джерела, проводити реконструкції подій на основі отриманої інформації. Загальновідомо, що свідчення різних осіб про одну й ту саму подію ілюструють неоднакове її сприймання представниками окремих вікових, етнічних і соціальних груп. Характерно також те, що збережені в індивідуальній пам’яті спогади про минуле дуже часто бувають відмінними від «офіційної історії»: «усна історія кидає виклик загальноприйнятим міфам історії» (Пол Томпсон).

Видання «Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша», укладачем якого є український журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, це збірка спогадів-переживань не лише про Другу світову, а й про події, які стали трагічними реаліями нашої історії та передували війні: Голодомор, сталінські репресії…, а також про ті, що стали її наслідками. Це невигадані історії про непрогнозованість та подекуди випадковість нашого життя, і, на жаль, періодом Другої світової війни у цій непрогнозованості ми не можемо обмежитись…

Збірник «Діти війни = Kinder des Krieges : спогади очевидців з України та Німеччини» є надзвичайно цікавим та актуальним. Це не тільки нове джерело для дослідження та усвідомлення масштабів трагедії часів Другої світової війни, але й нагадування сучасним агресивним режимам, що війна породжує цілі покоління дітей з жахливими спогадами, які потім супроводжують людину впродовж життя. Це не просто унікальна збірка дитячих спогадів, це нагадування про відповідальність влади, про необхідність цінувати мир та спокій, про шанування пам’яті та про перспективи життя з трагічним досвідом, який ми мали і маємо…

Актуальність таких досліджень доводить і той факт, що збірка була оцінена сучасними дослідниками та пересічними читачами і за підсумками ІІ Всеукраїнського бібліотечного біографічного рейтингу–2018 у номінації «Джерела біографії (автобіографія, мемуари, листування)» посіла ІІ місце.».

12.jpg       13.jpg

Друга світова. Непридумані історії : (не) наша, жива, інша / уклад. і авт. передм. Вахтанг Кіпіані ; гол. ред. О. С. Кандиба. – Харків : Віват, 2018. – 299,[4] с. : іл. – (Бібліотека "Історичної правди") 

Діти війни = Kinder des Krieges : [спогади очевидців з України та Німеччини] : збірник / Укр. орг. борців антифашистського опору, Центр політ. освіти землі Саксонія-Ангальд, Історична майстерня Мерзебург ; вступ. сл. Кай Лангер, Майк Райхель, Петер Ветцель. – Київ : Фенікс, 2018. – 351 с. : фотоіл., портр.

Одеса у Другій світовій війні - взірець мужності та відданості у період оборони; блискучий приклад успішного проведення бойових дій під час визволення міста від фашистських загарбників; героїчне підпілля і протистояння окупаційному режиму.

Пойзнер, М.Б. Оккупация. Одесса 1941-1944 гг. : документы и материалы из собрания Михаила Пойзнера / Михаил Борисович Пойзнер ; сост. Михаил Борисович Пойзнер, А. Грабовский, Олег Губарь.– Одесса : Друк, 2004.– 376 с. : ил.

14a-1.jpg

Тетяна Петрівна Ананченко,

культуролог, журналіст, краєзнавець,
член Національної спілки журналістів України

"... Тема Другої світової війни в українській культурі загалом і в літературі зокрема – той нерв,
доторкнувшись до якого, відчуєш щемкий нестихаючий біль"

«Тема Другої світової війни в українській культурі загалом і в літературі зокрема – той нерв, доторкнувшись до якого, відчуєш щемкий нестихаючий біль. За 75 років був створений огром творів на цю тематику: від воєнних репортажів з передової – до глибоких аналітичних епічних творів пізніших років. І в кожного автора була «своя війна».

З плином часу тема ця, здавалося б, відійшла в минуле, бо наша дійсність – це вже війна інша, нова, незбагненна війна на Сході України, на яку спрямований погляд сучасних майстрів слова.

Але ні. Та війна, Друга світова, живе в нашій пам’яті, і свідченням цьому є, зокрема, твори наших земляків. Одним з них є Михайло Пойзнер, інженер, науковець, людина непосидюча, творча, залюблена в Одесу і все, що з нею пов’язане. До 75-річчя визволення Одеси від німецько-румунських окупантів із зібрання Михайла Пойзнера у видавництві «ТЕС» 2019 року побачила світ ошатна книга-альбом «Одесса 1941-1944. Неизвестные страницы», у якій представлено невідомі матеріали про передвоєнну, в облозі, окуповану і перших повоєнних років Одесу: накази, листівки, газетні і журнальні вирізки, листи і фотографії тощо – унікальні свідчення нашої воєнної історії.

А нещодавно Михайло Пойзнер опублікував ще одну книжку: «Одессу оставляет последний батальон…» («Отимум», 2020) – книгу про тих, хто з честю виконав свій воєнний обов’язок, пережив жахи окупації і післявоєнне свавілля. Автор присвятив її пам’яті одеситів – відомих і безіменних учасників і жертв Другої світової. У нього є на це право, бо це і «його війна».

Дуже раджу читачам познайомитися з цими унікальними виданнями, до яких якоюсь мірою долучилась і я».

Друга світова: сила художнього слова.

15.jpg       17.jpg

Довженко О.П. Україна в огні : щоденник, кіноповість, оповідання / Олександр Петрович Довженко ; худож.-оформ. Б. П. Бублик. – Харків : Фоліо, 2010. – 351 с.

Довженко О.П. Щоденникові записи, 1939-1956 / Олександр Петрович Довженко ; уклад. С. В. Тримбач ; післям. Олександр В. Красовицький ; худож.-оформ. О. М. Іванова. – Харків : Фоліо, 2015. – 717,[2] с.

Гончар О. Людина і зброя : роман / Олесь Гончар. – Харків : Фоліо, 2007. – 318 с.– (Українська література)

16.jpg

Вікторія Юріївна Сікорська,

доктор філософії, кандидат філологічних наук,
завідувач кафедри довузівської підготовки
факультету по роботі з іноземними студентами
Одеського національного морського університету

«Друга світова війна стала чи не найбільшою катастрофою XX століття, тому знайшла своє відображення у творчості багатьох письменників. Будучи її очевидцями й учасниками, переживши та переосмисливши події, митці відтворили злочинну й антигуманну сутність війни, яка позначилася на долях і свідомості поколінь. Перелік імен письменників у вітчизняній художній літературі є доволі численний. Пов’язано це, зокрема, із простеженням у мілітарі-творах як суворого канону, притаманного тоталітарній спільноті, так і його поступового розщеплення через поліструктурованість саме у воєнні часи.

Рейтинг незмінно очолює Олесь Гончар із бестселером «Людина і зброя» (1958 – 1959), який присвячено першим найкривавішим дням війни. Переосмислення автором трагічної сторінки народної історії сягає безмежних вимірів, тому вже в назві наявна антитеза «людина – зброя», «війна – мир», утверджуючи читача у думці про протиприродність війни, що руйнує людську природу, інтелектуальний цвіт нації, її майбутнє.

Поряд із Олесем Гончаром слід назвати Олександра Довженка з кіноповістю «Україна в огні» (1943) та текстами «Щоденника» (1941 – 1956). Твори характеризуються високою емоційністю, схвильованістю думки, узагальненнями та критичними роздумами про війну, духовну атмосферу суспільства.

Професійними письменниками післявоєнної мілітарі-прози стають Іван Багряний та Павло Загребельний (обидва наче балансували на межі нон- і конформізму). В «Огненному колі» (1953) І. Багряного, дилогії «Європа 45» (1959) «Європа. Захід» (1961) П Загребельного зображено простір війни як психоморальне тло, що знищує людину як пекло «вогню, металу і грому», перетворюючи на оскаженілу тварину. П. Загребельний у романі «Юлія, або Запрошення до самовбивства» (1994) руйнує історико-книжкове, героїчне сприйняття війни, свідомо уникаючи героїзації і зображення подвигів на полі бою, наголошуючи на моральному спустошенні та фізичних втратах особистості.

Дуже раджу нашій молоді долучитися до читання згаданих творів, оскільки теза «хто не знає свого минулого, не має майбутнього» все ж таки залишається актуальною і сьогодні!»

Багряний І.П. Огненне коло : роман / Іван Павлович Багряний ; худож.-іл. С. В. Кривенченко ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. – Харків : Фоліо, 2017. – 441,[1] с. – (Історія України в романах)

Загребельний П.А. Європа - 45 : роман / Павло Архипович Загребельний, НАН України. Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка ; упоряд. Микола Жулинський ; вступ. ст. Анатолій Шпиталь ; упоряд. бібліографії Н. Баштова. – Київ : Сакцент Плюс, 2015. – 606 с. : іл.

Загребельний П.А. Юлія або запрошення до самовбивства : Роман / Павло Архипович Загребельний.– Харків : Фоліо, 2001.– 351 с.

18-1.jpg

Володимир Іванович Сподарець,

кандидат філологічних наук, професор кафедри української філології Південноукраїнського національного педагогічного університету
 
імені К.Д. Ушинського

 «Згадав блискучого знавця творчості Олеся Гончара професора Фащенка. У своїй лебединій статті «Щаблі до істини», міркуючи про війну й …справедливість, незабутній Василь Васильович коментує епізод із «Людини і зброї»: «Для вічності людина і зброя – явища несумісні. Всі війни, на думку героїв роману «Людина і зброя» Олеся Гончара, нищать цвіт націй і культуру, хоча, звичайно, справедливість на боці тих, хто захищає свою землю від загарбників. Та яка ж страшна плата за цю справедливість – «молода смерть» найкращих синів і дочок народу. Жахливість загибелі юних життів виражається гончарівським подвійним оксимороном: «Закривавлений наш студбат, що стоїть у житах, схилившись над першою молодою смертю», того чорного літа 1941 року. Образ молодої смерті  серед жита, символу життя, - це щось понад реальне; це диво, що перестрашує душу. Конкретний факт загибелі воїна стає моторошним знаменням часу» (Фащенко В.В. У глибинах людського буття : літературознавчі студії. – Одеса : Маяк, 2005. - с. 615).

Людство, якщо окинути зором його стражденну історію, ні миті не було без війни. То там, то в іншому місці… А тепер і в моєму домі війна…

І знову «молоді смерті» найкращих синів і дочок народу.

Читаючи художню літературу про війну, не шукаю там нових подробиць і фактів, - краще ніж документ фактаж не подасть ніхто. Шукаю там глибшого розуміння себе... У цьому і полягає тепер для мене, як для читача, значення книг про війну.

 Тема Другої світової війни у творах шістдесятників розкрилася у новому, незвичному для тих часів прочитанні, висунула власний альтернативний досвід війни у якому поєднались історична пам'ять і людська духовність.

19.jpg

Симоненко В. Вибрані твори / Василь Симоненко ; упоряд. і передм. Анатолій Ткаченко ; упоряд. Дана Ткаченко ; передм. Ростислав Семків, Євген Сверстюк, Анатолій Ткаченко. – Вид. 3-тє, випр. – Київ : Смолоскип, 2015. – 850 с.,[6] арк. іл. – (Шістдесятники)

Костенко Л. В. Вибране : вірши та поеми / Ліна Василівна Костенко. – Київ : Вид-во худ. літ-ри "Дніпро", 1989. – 559 с.

Вінграновський М. Вибрані твори / Микола Вінграновський ; упоряд. і передм. Мирослав Лазарук ; передм. Ростислав Семків. – Київ : Смолоскип, 2013. – 870 с. : фотоіл. – (Шістдесятники)

20.jpg

Любов Іванівна Федченко,

театрознавець, дослідник українського театру

«... Коли розпочалася Друга світова війна, Ліні Костенко було дев’ять років... Все побачене і пережите в дитячі роки стало поетичною сповіддю в її творах. Тема «людина і війна» розкривається в багатьох, незвичних для тих часів аспектах: діти війни («Мій перший вірш написаний в окопі...»); трагічні наслідки війни («Пастораль XX сторіччя»); герої, що полягли («Тут обелісків ціла рота...»); місця військових подій («Смертельний падеграс»); біженці, які блукають дорогами війни («Колись давно, в сумних біженських мандрах...»); вдови й матері, чиї чоловіки та сини загинули на війні («Старенька жінко, Магдо чи Луїзо!»)… Для Ліни Костенко  війна – одне із найбільш осудних, протиприродних і протилюдських явищ . Водночас саме через війну, сповнену жаху, жорстокості, страждань, з щирим захопленням розкривається переможна сила людської доброти, саможертовності,  покаяння і всепрощення, як найвищого подвижництва. «Воєнні» твори Ліни Костенко вражають своєю конкретністю і глибиною змалювання картин війни, пристрасністю та емоційністю, чіткою громадянською, активною гуманістичною позицією людини, котра бачила страхіття війни на власні очі.

Радила б ще звернутись до творчості відомого письменника і поета, актора і режисера Миколи Вінграновського, зокрема його повістей: «Первінка», «Сіроманець», «Кінь на вечірній зорі». В них ідеться про людей українського села часів Другої світової війни та перших повоєнних років. У центрі уваги письменника – покоління дітей війни, через чиї душі чи не найболючіше пройшла війна...

Ліна Костенко, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, інші письменники покоління шістдесятників…Приходять на пам'ять пророчі рядки Івана Драча: «Не сліпий випадок, а велика потреба нашого народу в духовному відродженні, в припливі нових творчих сил стояла за долею кожного з отих «дітей війни» і вела їх дорогами, всю символічну значущість яких видно лиш тепер...».

Друга світова війні і молода українська проза

21.jpg

Наталія Олександрівна Чайчук,

 меценат, директор культурного центру 
«Український дім Одеси»,
багаторічний партнер бібліотеки

«Мій вимір завжди – сучасність. З цікавістю спостерігаю за новітніми літературними течіями, процесами, письменниками, особливо, коли йдеться про Другу світову війну. Останнім часом саме осмислення, інтерпретація воєнної теми набуває нових обертів; підтвердження - популярність таких книг, як «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко, «Танго смерті» Юрія Винничука, «Троща»  Василя Шкляра та інших.

Раджу, особливо молоді, прочитати і захопитися історичними романами – як їх визначають - «блок-бастерами» Андрія Кокотюхи «Червоний», «Чорний ліс», «Багряний рейд». Автор звертається до найбільш дискусійної сьогодні проблеми національно-визвольної боротьби в контексті Другої світової війни. Історичні події в майстерній художній інтерпретації набувають нештучної змістовності як у процесі повернення національної пам’яті, так і в процесі розвінчання і знищення тоталітарних міфів.

Популярний формат пригодницького «блок-бастеру», який послідовно застосовує Андрій Кокотюха, дає змогу донести до широкого кола читачів, і, зокрема, до молодого покоління, думку про трагедію українського народу на війні, про його страждання. Але разом з тим стверджує ідеї героїзму, незламної волі звичайної людини, яка, у нелюдських умовах і випробуваннях не здається, може зберегти честь і гідність.»

22.jpg     23.jpg  

Кокотюха А. Червоний. Без лінії фронту : роман / Андрій Кокотюха ; передм. Вахтанг Капіані. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019. – 314,[3] с., [8] с. вкл. іл.

Кокотюха А. Червоний : роман / Андрій Кокотюха; передм. Вахтанг Капіані ; худож. Наталя Переверзєва. – 3-тє вид.– Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018. – 315,[1] с., [8] с. вкл. іл.

Кокотюха А. Чорний ліс : українські хроніки 1943 року : роман / Андрій Кокотюха ; передм. Іван К. Патриляк - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015. – 298,[2] c.

Документальна, історична, жива пам’ять про події  Другої світової війни є застереженням та аргументом на користь збереження незалежності, громадянського миру, єдності та злагоди у суспільстві, а також запобіжним фактором від можливості повторення подібного сценарію. Визнанням внеску українців у перемогу над нацизмом стало включення України до складу держав-засновниць ООН .

Безсмертя. Книга Пам'яті України. 1941-1945 / кер. авт. кол. Петро Пантелеймонович Панченко; Сергій Миколайович Андрушко, Олександр Сергійович Артьомов, Наталія Іванівна Бондар, Віктор Йосипович Бузало; гол. редкол. Іван Олександрович Герасимов. – Київ : Пошуково-видавниче агентство "Книга Пам'яті України", 2000. – 944 с. : іл.

Україна. Хроніка визволення: дослідження, документи, свідчення / HАН України. Ін-т історії України, Меморіал. комплекс «Нац. музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» ; редкол.: В. М. Литвин, В. А. Смолій, І. П. Ковальчук [та ін.] ; авт. та упоряд.: Л. В. Легасова, О. Є. Лисенко, О. П. Білоус [та ін.]. – Київ : Аеростат, 2014. –324 с.

Друга світова війна в історичній пам'яті України : за матеріалами Укр. ін-ту нац. пам'яті / Укр. ін-т нац. пам'яті ; упоряд. Людмила Герасименко, Ростислав Пилявець ; відп. ред. Ігор Юхновський. – Київ; Ніжин : Лисенко М.М., 2010. – 247 с.,[22] с. вкл. іл.

Для України з її складним історичним минулим, широкою палітрою культурного й регіонального розмаїття Друга світова війна та пам’ять про неї є особливо важливі. Історично-правдивий, заснований на подіях і документальних фактах та неупереджений підхід при дослідженні історії Другої світової війни саме через книгу, живий і відвертий обмін думками щодо неоднозначних і сенситивних питань цього трагічного періоду можуть стати одним із факторів консолідації українського суспільства, подолання суперечностей минулого заради спільного майбутнього.

Створено: 07.05.2020
Оновлено: 10.05.2020
Переглядів: 4291




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.