ВИКЛИЧНИЙ РІК: РІК,  ЩО НАВЧИВ НАС ЖИТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

img_2049.jpg img_2034.jpg

Напередодні Нового року колектив Одеської національної наукової бібліотеки зібрався разом, аби поговорити про те, як минув цей складний рік. Щодень після 24 лютого приносив нам чимало жаху і трагедій, втрат і розлук… Однак і дарував радість від повсякденних клопотів і зустрічей, неймовірну любов та милосердя друзів, знайомих і просто незнайомих людей, втіху від успішних проєктів всупереч повітряним тривогам, перебоям зі світлом і зв’язком, теплом і водою…

Того дня, 29 грудня 2022 року, тривала одна з найбільш масованих ракетних атак російського агресора по  цивільних об’єктах України, тому зібрання проходило в укритті.

img_2061.jpg img_2013.jpg

Зустріч відкрила генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова. Вона подякувала усім, хто присвятив себе служінню книзі, просвітництву, хто в такі складні часи не опускав руки, а кожен на своєму місці робив усе для нашої спільної перемоги; з уклінною вдячністю відзначила дієву підтримку Міністерства культури та інформаційної політики України, Української бібліотечної асоціації, партнерів книгозбірні, міжнародних донорів. Ми вдячні партнерам книгозбірні, чия підтримка дозволила нам дієво подбати про безпеку книжкових фондів, які по праву вважаємо безцінною складовою світової культурної спадщини, зміцнити охорону будівлі, захисити унікальні предмети інтер’єру та старовинні меблі, облаштувати укриття тощо.  У той час, коли ворог умисне стріляє по наших школах, бібліотеках, музеях, хоче знищити нашу історичну пам’ять і наше майбутнє, ми розуміємо, наскільки вагомим чинником для держави, для нашої власної української ідентичності є культура! Отож ми маємо протиставити цьому ворожому злу наші стійкість і завзятість, єдність нашої бібліотечної та культурної спільноти. Усвідомлюючи це, ми доклали максимум зусиль та оптимізували процеси обслуговування користувачів, аби продовжити всебічно сприяти реалізації прав громадян на знання, освіту, користування культурними досягненнями; аби культурно-просвітницькі та науково-комунікативні заходи продовжили щомісяця дивувати, надихати, підтримувати кожного, хто не готовий скоритися обставинам та продовжити інтелектуальний розвиток; аби бути точкою опори для супільства, яке виборює свою Перемогу. 

20221229_111747.jpg

Заступник генерального директора ОННБ з наукової роботи та інформатизації Ліна Арюпіна супроводжувала підготовлену відеопрезентацію-звіт власними враженнями про здійснені колективом бібліотеки заходи: відбулися традиційні Різдвяні читання, які цьогоріч були присвячені 300-річчю великого українського філософа і просвітителя Григорія Сковороди; здивувала й змістовно розважила пізнавально-розважальна екскурсійна програма для всієї родини «Від Миколая до Різдва», яскравим спалахом зігріла серця книголюбів Велика Одеська бібліоніч-IV. Початок року традиційно був дуже активним. Та 24 лютого віроломний ворог порушив усі наші плани… Наше життя відтоді змінилося на «до» і «після»… Однак ні на день не можна було втрачати самовладання – потрібно було убезпечити документні фонди, що є національним надбанням, вберегти від можливого пошкодження будівлю бібліотеки – пам’ятку архітектури національного значення. Отож робота адміністрації та профільних підрозділів не припинялася, незважаючи ні на що, і кожен зі сладів презентації засвідчує нашу інституційну стійкість за кожним з напрямів інформаційно-бібліотечної діяльності. Попри повномасштабну війну бібліотека не переставала працювати та  продовжувала нести свою почесну місію у формуванні ціннісних орієнтирів особистості і суспільства, бути центром культури та сприяти її розвитку: загалом у 2022 році відділами бібліотеки було обслуговано близько 10 тисяч користувачів; видано більше 500 тисяч прим. документів; відбулося близько 200 соціокультурних заходів, які відвідали понад 8,5 тисяч осіб. Успішно проведено конкурс читацьких відгуків «Книголюб – 2022», продовжили свій розвиток й інші партнерські проекти. Зміцнилося міжнародне співробітництво, яке слугує інтеграції України в європейський та світовий інформаційно-культурний простір, презентує бібліотечну Україну на світовій арені, сприяє залученню необхідної підтримки. Успішно проведено науково-комунікаційні заходи професійного спрямування міжнародного та загальнодержавного рівнів: науково-практичні конференції з міжнародною участю: «Українська історична та культурна спадщина під час військової агресії РФ: досвід, виклики, загрози», «Голодомор-геноцид як чинник руйнації традиційної культури українців», «Пам'ятки писемності та культури: вивчення, збереження, популяризація»: до 100-річчя Музею книги відділу рідкісних видань та рукописів Одеської національної наукової бібліотеки та інші. 

img_2066-1.jpg img_2085.jpg

До мікрофону запросили заступника генерального директора з бібліотечної роботи Ольгу Бельницьку:

- Друзі, дякую всім і кожному, хто гідно виконував свою роботу протягом цього непростого для всіх нас року! І бібліотекарям, і працівникам господарчої служби, і бухгалтерському колективу. Особливі слова вдячності - нашому генеральному директору Ірині Олександрівні Бірюковій, бо за кожним кроком, за кожною подією, за кожним успіхом, про які нині йшлося у звіті про роботу бібліотеки, стояли її незгасимі енергія та віра в нас і нашу спроможність діяти всупереч складним обставинам. Вона приймала оперативні, цілеспрямовані й ефективні рішення, які відповідали жорстким, неочікуваним викликам, досвіду долання яких ми не мали… Часом вирішення окремих питань було на грані можливого. Бо втримати бібліотеку під час війни, подбати про збереження її фондів та самої будівлі, про безпеку працівників та відвідувачів під час повітряних тривог – облаштування укриття, оптимізувати процеси обслуговування користувачів, налагоджуючи нові сервіси – це надскладні завдання. І лише природний оптимізм та енергійність Ірини Олександрівни давали нам змогу самим підзаряджатися від неї, не втрачати надії, працювати, виконувати свою роботу, бо вона потрібна нашим читачам. Одним з численних прикладів нашої командної роботи, якими ми по праву пишаємося і який дав нам змогу побачити під новим кутом завдання бібліотеки у воєнний час, стало облаштування пунтку підтримки містян у фойє бібліотеки - у зв’язку з відключеннями електроенергії, спричиненими пошкодженнями об'єктів енергетичної інфраструктури внаслідок російської військової агресії, на підтримку ініціативи генерального директора команда Одеської національної наукової бібліотеки оперативно облаштувала простір для комфортного перебування мешканців міста Одеси, облаштувавши місця для роботи, навчання та дозвілля. Всі відвідувачі бібліотеки мали можливість зарядити мобільні пристрої, скористатися WiFi, скип’ятити воду, підігріти їжу. Досвід і приклад колективу книгозбірні привернули увагу мешканців Одеси, а також не лишилися поза увагою місцевих, загальнонаціональних та зарубіжних ЗМІ. Так, генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова брала участь у прямому ефірі телеканалу ICTV марафону Єдиних новин, під час якого розповіла як одесити знаходять енергетичний прихисток під час блекауту в стінах найстарішої книгозбірні України, відповідні матеріали підготували та оприлюднили сторінка Міністерства культури та інформаційної політики України у Facebook, Суспільне.Одеса (цей сюжет також вийшов в рамках Єдиного марафону на телеканалі 1+1), Лівий берег, Radio Free Europe / Radio Liberty (Радіо Свобода. Європа), телеканал Прямий Перший міський телеканал, Культурометр, Odesa.one та інші.

Рік що минає, довів нам, що колектив Бібліотеки проявив виняткову професійну й громадянську стійкість перед викликами часу, і кожен з нас і надалі докладатиме максимум зусиль аби бути ефективним на своєму місці, підтримати одне одного і наших читачів.

img_2043-1.jpg img_2032-2.jpg

На завершення зустрічі слово знову взяла генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова:

 - «Слава Україні!» - лунає нині по всьому світу. Здається, нині немає куточка на планеті, де не знають про нашу боротьбу. Я неодноразово переконувалася в цьому під час візитів за кордон, у спілкуванні із зарубіжними колегами. У такі хвилини, коли зовсім незнайомі люди вітаються з тобою і висловлюють слова підтримки,  сльози навертаються на очі і серце б'ється у шаленім ритмі.

Коли на такий рівень піднялася повага й шана до нашої держави, до її мужніх і непохитних воїнів, невтомних волонтерів, до всього українського народу, який як ніколи згуртований і показує приклади героїзму в повсякденні, - то ми маємо це втримати, бути достойними тієї уваги, підтримки, тих ресурсів, які надає світова спільнота, щоб зупинити цю страшну війну. Ми маємо все подолати, здобути перемогу і разом радіти в день нашої Перемоги, і відбудувати все понищене ворогом. Сьогодні ми разом загадуємо одне бажання – щоб усе це сталося якомога швидше! Бо у нас є багато планів на життя, на новий бібліотечний рік…

Дійсно, ми завжди ставимо високу планку, адже пам’ятаємо, що працюємо в Національній бібліотеці, найстарішій публічній книгозбірні України, яка за свою майже двохсотрічну історію здолала чимало викликів і запізнала чимало професійних злетів і перемог. Пам’ятаймо, що ми живемо на землі з неймовірною історією і спадщиною, і кожен із нас є складовою цієї розмаїтої мозаїки. Я бажаю, щоб кожен фрагментик цієї мозаїки був потужним, міцним. Міцним у кожному куточку – родина, робота, здоров’я, добробут! Наш успіх тримається на взаємопідримці й сродній праці, на тендітних жіночих плечах та на міцних плечах чоловіків, які боронять свій дім, свою землю, свою державу. Тож я бажаю всім нам на наступний рік, найперше, сили, невичерпної сили, непохитної віри в те, що ми робимо, що ми захищаємо! Я бажаю всім Миру і Перемоги!

Сьогодні тут зібралися круті бібліотекарі, в цьому місті, в цій країні – неймовірно круті, незламні люди, як і неймовірна держава, якій ми кажемо: «Слава Україні!».

«Слава Україні! – Героям Слава!» - пролунало у відповідь під оплески всіх присутніх.

img_2106.jpg img_2030.jpg

Ірина Бірюкова висловила пропозицію у дні новорічних свят поділитися своїми добрими побажаннями та щирою підтримкою з колегами та за можливості підтримати донатами ті бібліотеки, які постраждали від ракетних ударів, зазнали руйнації під час тимчасової окупації. Благодійну акцію підтримали усі присутні бібліотечні фахівці, і вже на наступний день перекази від колективу Одеської національної наукової бібліотеки поповнили фонди відновлення будівель Харківської державної наукової бібліотеки імені Короленка, Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, Чернігівської центральної міської бібліотеки імені М. М. Коцюбинського.

Оновлено: Окрім трьох зазначених книгозбірень, колектив Одеської національної наукової бібліотеки спрямував зібрані кошти, а також зібрані під час проєкту Книжковий дивосвіт: казково-новорічна мандрівка бібліотекою пожертви на підтримку проєкту «Працюємо на перемогу», який оголосила Українська бібліотечна асоціація для підтримки українських бібліотек під час війни. Тому що разом ми - сила! 

2.jpg

kvitanciya_dopomoga.jpg

Голова профспілкової організації ОННБ Наталія Прошина подякувала колективу та адміністрації бібліотеки за ті зусилля, яких було докладено, аби життя в бібліотеці під час воєнного стану, за всіх проблем і незручностей, не припинялося.


 ***

МКІП продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії. Збитків зазнали 1132 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них майже третина – 403 об’єкти повністю зруйновані. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та Херсонській областях. Це інформація станом на початок грудня. Понад 500 об'єктів матеріальної культурної спадщини в Україні було серйозно пошкоджено або знищено військами рф. Особливо боляче сприймається й те, що серед них є й бібліотеки. Міністерство культури та інформаційної політики України створило спеціальний рахунок для збору коштів на відбудову зруйнованих культурних об'єктів.

Своєчасна підтримка рятує, ми витримаємо разом!

Створено: 29.12.2022
Оновлено: 01.02.2023
Переглядів: 1224




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.