ХХІ Різдвяні читання

25 січня 2022 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбулись традиційні ХХІ Різдвяні читання, які було присвячено 300-річчю від дня народження двох знакових постатей української історії та культури – філософа, богослова й поета Григорія Сковороди та церковного діяча, богослова, філософа і письменника преподобного Паїсія (Величковського).

0a.jpg

Читання за традицією було розпочато музичним вітанням - композицією «Різдвяні візерунки» у виконанні учениць Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. професора П.С. Столярського: Олександри Барняк та Валерії Ачкасової (клас викладача Євгенії Куланової).

foto-1.jpg foto-2.jpg

Відкрила читання генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова коротким екскурсом в історію проєкту та його місце у культурно-просвітницькій роботі бібліотеки. «Понад 193-річний досвід роботи бібліотеки з релігійною тематикою засвідчує, що питання релігії й церкви, утвердження християнських гуманістичних цінностей завжди були, є і залишатимуться у центрі уваги людини і суспільства, гуманітарної політики нашої держави».

foto-3.jpg

Із щирими словами привітання до присутніх звернулася Надія Крет, головний спеціаліст відділу національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, яка відзначила Різдвяні читання як вагомий культурного-мистецький проєкт, спрямований на сприяння гармонізації міжконфесійних, міжнаціональних відносин, відродженню духовності, та культури, що є важливим фактором утвердження єдності та злагоди в суспільстві».

foto-4.jpg

foto-8.jpg 

Про філософські позиції Григорія Сковороди в контексті сучасних викликів глобального світу йшлося в доповіді Василя Попкова, доктора філософських наук, професора кафедри політології Інституту соціальних наук ОНУ ім. І.І. Мечникова.

fotot-9.jpg 

Тему «Українська національна педагогіка у світогляді Григорія Сковороди» у своєму виступі висвітлив Сергій Дмітрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, письменник, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства ОНУ ім. І.І. Мечникова.

foto-10.jpg 

У другій частині читань відбулась презентація нових видань, що присвячені духовній історії Одещини: книжки Віктора Михальченка «Православная Одесса и Юг Украины: духовные персоналии. 1794-1925» та монографії Віктора Голованя «Воскресенский скит на Среднем Фонтане».

foto-11.jpg

З ґрунтовним аналізом обох видань виступила Наталія Діанова, доктор історичних наук, професор кафедри історії України факультету історії та філософії ОНУ ім. І.І. Мечникова.

foto-5.jpg 

Про значущість і актуальність філософського спадку Григорія Сковороди, його роздуми щодо духовного світу людини йшлося у доповіді архімандрита Анастасія (Бєднікова), проректора Одеської духовної семінарії.

foto-6.jpg 

Значення літературної спадщини преподобного Паїсія Величковського, зокрема його твору «Повість про Святий собор» розкрив у своєму виступі протоієрей Максиміан (Погореловський), керівник місіонерського відділу Одеської єпархії.

foto-7.jpg 

Питання духовного зростання й становлення людини у складні часи випробувань порушила ігуменя Серафима, настоятелька Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря, голова Синодального відділу «Церква і культура» УПЦ.

fto-12.jpg 

Про цікаві знахідки, спостереження, дослідження під час роботі над своєю книжкою розповів Віктор Михальченко, директор музею «Християнська Одеса».

foto-13.jpg foto-13-1.jpg foto-13-b.jpg

Відома художниця і педагог Есфир Серпіонова, керівник іконописної майстерні Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря, завідувач іконописного відділення Одеської духовної семінарії, поділилася з присутніми натхненними роздумами, що лягли в основу мистецької виставки гобеленів та вишивки «Благодатне сяйво Різдва Христова», представленої у програмі читань.

foto-14.jpg foto-14-1.jpg foto-15.jpg

Бібліографічний огляд книжково-документної виставки «Дорога, що веде до храму…»: нові видання релігійної та релігієзнавчої літератури з фонду ОННБ» провела Тамара Кухарук, завідувач відділу соціокультурної діяльності ОННБ.

Інші матеріали:

ХХІ Різдвяні читання. Анонс

 

Створено: 30.01.2022
Оновлено: 30.12.2022
Переглядів: 1824




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.