Підсумки конкурсу читацьких відгуків «КНИГОЛЮБ-2022»

knigolyub-konkurs-1.jpg

30 вересня, з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, у камерному залі Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха, відбулося урочисте підбиття підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2022» та церемонія нагородження переможців дипломами і грошовими винагородами, активних учасників – сертифікатами, подяками.

foto-1.jpg

podyaki.jpg

Конкурс читацьких відгуків був започаткований 2011 року з метою популяризації книги та читання, спрямований на підтримку активності читачів, оцінку якості нових вітчизняних видань та визначення їх рейтингу серед користувачів. За 11 років проєкт набув партнерської підтримки громадської організації Ротарі клуб «Одеса-Рішельє.

Партнерським проєктом ОННБ та ГО Ротарі клуб «Одеса-Рішельє» опікується автор ідеї та організатор конкурсу, член-кореспондент Транспортної академії України, лауреат Галереї почесних благодійників Одещини «Люди щедрих сердець», член Ученої ради ОННБ Віктор Денісов, який впродовж багатьох років підтримує переможців конкурсу грошовими винагородами. Цьогоріч до конкурсу долучилися друзі та партнери ОННБ – Одеська обласна бібліотека для юнацтва, Одеська обласна організація Національної спілки письменників України.

Два роки поспіль конкурс читацьких відгуків стартує 27 квітня. Ця дата обрана не випадково і присвячена відкриттю Одеської публічної бібліотеки (нині – Одеська національна наукова бібліотека), яке відбулося саме цього дня 1830 року.

Увазі учасників цьогорічного конкурсу на виставці «Краща книга України 2021-2022» представлено творчі здобутки провідних видавництв України, які стали переможцями престижних конкурсів та літературних рейтингів.

foto-2.jpg

Ведуча свята, артистка філармонії Ельвіра Паламарчук, зачитала вітальне звернення Президента України Володимира Зеленського, опубліковане напередодні:

«Шановна бібліотечна громадо! Прийміть щирі вітання з Всеукраїнським днем бібліотек. Радий нагоді висловити слова поваги за вашу сумлінну працю і відданість обраній справі.

У мирний час бібліотеки зустрічали своїх відвідувачів цього дня  різноманітними заходами, авторськими зустрічами та книжковими виставками. Але сьогодні в Україні триває війна і російські окупанти не лише прагнуть захопити наші території, а й воюють проти свободи, людяності, намагаються знищити нашу історію і культуру. Ворог вилучає вітчизняну літературу, спалює наші друковані видання, руйнує бібліотеки й книгарні, бо усвідомлює особливу роль українського слова, його цінність і силу в поширенні правди про Україну.

Дякую, що в цей нелегкий час ви працюєте заради перемоги, тримаєте культурний фронт, зберігаєте Книгу – інтелектуальне й духовне надбання нашого народу, очищаєте фонди від ворожої пропаганди, забезпечуєте українськими книжками дітей, змушених жити за межами Батьківщини, долучаєтесь до волонтерської роботи.       

Переконаний, що разом ми переможемо!

Бажаю вам міцного здоров’я, успіхів та реалізації творчих задумів». 

До конкурсантів, партнерів та гостей заходу звернулася директор Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха, заслужений працівник культури України, керівниця Ротарі клубу «Одеса-Рішельє» Галина Зіцер. Вітаючи присутніх із Всеукраїнським днем бібліотек, вона наголосила, що дві інституції культури – Одеська філармонія та Одеська національна наукова бібліотека мають давні взаємовідносини, бо ж Одеса завжди славилася іменами як музикантів, так і письменників, які принесли місту світову популярність. Одеська філармонія зберігає і примножує традиції Одеси музичної, а Одеська національна наукова бібліотека зберігає і пропагує книжкову спадщину. Підтримка творчих традицій одеситів – це також важлива місія Ротарі клубу «Одеса-Рішельє», саме тому ця громадська організація протягом 11 років є незмінним партнером конкурсу читацьких відгуків «Книголюб»

foto-3.jpg

Генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова, вітаючи учасників зібрання, зазначила, що «Починаючи з 1998 року в Україні відзначають Всеукраїнський день бібліотек, як день вшанування внеску інституцій у розвиток культури, науки, освіти. Хоча у часи, коли в країні триває війна, головну увагу співробітники книгозбірні приділяють збереженню цінних фондів, питанням безпеки, попри все тут постійно реалізуються численні проєкти. Яскравим свідченням цього є проведення традиційного читацького конкурсу. Сьогодні українські бібліотеки стали точкою опори для громад заради великої перемоги, об'єднавшись у центри гуманітарної та волонтерської допомоги задля підтримки Збройних Сил України».

foto-4.jpg

foto-ibiryukova.jpg

Голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства ОНУ імені І. І. Мечникова Сергій Дмитрієв назвав сучасних бібліотекарів «літописцями вічності» та зазначив, що «Бібліотекар – це професія, яка здатна на внутрішній духовний подвиг, нехай він беззбройний, але книга в умовах війни і є тією важливою зброєю».

foto-5.jpg

Церемонія нагородження розпочалася із відзначення конкурсанта, який надіслав відгук на книгу Сашка Дерманського «День народження привида» (Київ: Наш формат, 2021). Спеціальну відзнаку Максиму Гюмюшлю вручила заступниця директора Одеської обласної бібліотеки для юнацтва Лариса Маленко.

foto-6.jpg

Сертифікати кільком учасницям конкурсу, які надіслали відгук на роман шведської письменниці Майгуль Аксельссон «Квітнева відьма» (Київ: Комора, 2021), вручив член правління Всеукраїнської асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, генеральний директор провідного українського видавництва «Фоліо» (Харків) Олександр Красовицький.

foto-7.jpg

О. Красовицький звернувся до присутніх із вітальним словом і наголосив на важливості співпраці видавництв та бібліотек. Також він поділився враженнями від поїздки до деокупованого Ізюма (Харківська область), де відвідав дві бібліотеки, в яких ворог знищив українські книжки, бо їх зміст не збігається з наративами російської пропаганди. Тому, як зазначив гість заходу, подібні конкурси, що сприяють залученню до читання широкого читацького загалу, особливо в часи війни, свідчать про непоборну духовну силу українців.

З привітаннями до присутніх звернулася Голова Одеської обласної Ради миру, співорганізатор партнерського проєкту «Гендерні студії» Таміла Афанасьєва. Вітаючи бібліотечну спільноту із професійним святом, вона наголосила, що попри повномасштабну війну реалізуються спільні культурно-просвітницькі проєкти, одесити працюють та активно долучаються до волонтерської діяльності заради спільної перемоги».

foto-tamila.jpg

Власними враженнями від прочитання відгуків учасників конкурсу поділилася культуролог, член Національної спілки журналістів України, член журі конкурсу читацьких відгуків «Книголюб» Тетяна Ананченко.

foto-8.jpg

Вона зазначила, що всього до конкурсу долучилося понад 50 учасників, які оцінили прочитане, поділилися своїми думками, емоціями. Палітра книг, на які надійшли відгуки, надзвичайно різноманітна – це історичні, художньо-документальні романи, есеї, поезії, мемуари, фентезі… Тож авторів найбільш оригінальних та цікавих відгуків було відзначено подяками та книжковими дарунками.

Ілля Мякшин Анатолій Драбчук Антон Гриськов Сергій Малахов Алла Вербанова

Відзначення переможців конкурсу дипломами та грошовими винагородами проводив кандидат технічних наук, член-кореспондент Транспортної академії України, доцент Одеської національної морської академії, член громадської організації Ротарі клуб "Одеса-Рішельє", член ученої ради ОННБ і співорганізатор читацького конкурсу відгуків «Книголюб» Віктор Денісов.

foto-14-1.jpg

Дипломом ІІІ ступеня і грошовою винагородою нагороджено Тамару Сорокіну, активну читачку ОННБ, за відгук на книгу Станіслава Асєєва «Світлий шлях: історія одного концтабору» (Львів: Вид-во Старого Лева, 2020).

foto-15.jpg

Дипломом ІІ ступеня і грошовою винагородою відзначено Олену Мірошниченко, вимушену переселенку з Херсона, педагога, яка нещодавно доєдналася до читацької спільноти ОННБ за відгук на книгу Оксани Забужко «Як рубали вишневий сад, або Довга дорога з Бад-Емса» (Київ: Комора,2021).

foto-16.jpg

Дипломом І ступеня та грошовою винагородою відзначена Вікторія Сікорська, доктор філософії, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри довузівської підготовки факультету по роботі з іноземними студентами Одеського національного морського університету, за відгук на поетичну збірку Оксани Кузів «Мереживо долі» (Львів: Піраміда, 2021).

foto-17.jpg foto-17-2.jpg

Висловлюємо щиру подяку організаційному комітету, учасникам конкурсу, членам журі та всім поціновувачам книги, які вболівали за його результати! Окрема подяка колективу Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха за неперевершені музичні дарунки: піаністці, лауреатці міжнародних конкурсів, заслуженій артистці України Діані Гульцовій та ансамблю солістів «Ренесанс» під орудою Аглаї Поліхроніді

foto-18.jpg foto-19.jpg

foto-auditoriya.jpg

Разом до перемоги!

 

Створено: 05.10.2022
Оновлено: 12.10.2022
Переглядів: 1303




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.