«Імперські міфи в історії Одеси»: лекція доктора історичних наук, професора кафедри історії України ОНУ імені І.І. Мечникова Тараса Гончарука

10 червня 2022 року в читальному залі ОННБ за адресою: вул. Акад. Філатова, 1, у рамках проекту «Краєзнавчі розвідки» відбулася лекція доктора історичних наук, професора кафедри історії України ОНУ імені І.І. Мечникова Тараса Григоровича Гончарука «Імперські міфи в історії Одеси».

02.jpg

У реаліях сьогодення, коли Україна чинить опір російському вторгненню, актуальності набуває проблематика засилля російської імперської культури в суспільному та інформаційному просторах. Зважаючи на це, лектор, - подвижник руху «Одесі – 600 років», наголосив на  важливості дослідження доімперського періоду в історії виникнення та розвитку нашого міста.

«Як доводять документи, вперше про місто (а точніше порт) згадано у так званої «Хроніці Яна Длугоша» ще у 1415 році. Порт на березі Чорного моря називали Кочубіїв, потім назву змінили на Хаджибей. На Одесу місто перейменували лише у 1795 році», - зауважив вчений.

01.jpg

Лекція привернула увагу значного загалу одеської громадськості. Серед слухачів: науковці, краєзнавці, екскурсоводи, бібліотекарі. Наприкінці заходу питання, що були порушені науковцем викликали пожвавлену дискусію, тож, цикл заходів проекту «Краєзнавчі розвідки» неодмінно буде продовжено.

У рамках заходу була представлена книжкова виставка «Історія Одеси: джерельна база і сучасні дослідження», що включає наукові праці Т. Г. Гончарука та інших вчених-істориків.

Користувачі бібліотеки мають можливість отримати книги професора Т.Г. Гончарука та інші краєзнавчі видання через персональний абонемент, який працює в читальному залі ОННБ (вул. Академіка Філатова, 1).

03.jpg

Створено: 13.06.2022
Оновлено: 14.06.2022
Переглядів: 1890




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.