"Радуниця" Ярослави Різникової

Презентація "Радуниці" Ярослави Різникової є однією з яскравих подій ХХ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині». Вона побачила світ у київському видавництві «Український пріоритет».

Ярослава Олексіївна РІЗНИКОВА – представниця однієї з розгалужених педагогічних і патріотичних династій України, випускниця історичного факультету Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, багато років плідно працює у сфері державного управління етнокультурними та релігійними процесами, нині обіймає посаду заступника начальника управління – начальника відділу культури, національностей та релігій управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.

«РАДУНИЦЯ»  це дивовижний калейдоскоп народної космогонії, уявлень наших пращурів про світ, де кожен його компонент має душу й потребує турботи й любові. Світ, у якому святість роду й народу зберігається не лише за горизонталлю, а й за вертикаллю, а члени сім’ї асоційовані з небесними символам: «ясен Місяць – пан господар, красне Сонце – жінка його, дрібні зірки – його діти». Радуниця – це день весняної радості, це прадавнє свято єднання поколінь - духовної зустрічі живих членів роду зі своїми предками, душі яких уже залишили цю землю й відлетіли в далекий Ірай (Ірій, Рай), це символічний калиновий міст між минувшиною і прийдешнім.

Автор відібрала матеріал так, щоб до уваги читача були представлені найважливіші дати і найзначніші свята календарного циклу життєдіяльності українців, які до того ж супроводжувалися цікавими обрядодійствами чи відображали органічне поєднання дохристиянських уявлень і вірувань українців з християнською релігією – адже в цьому злитті надзвичайно яскраво втілився український менталітет, ота містична «народна душа», яку нам так потрібно віднайти, очистити й узяти з собою в нашу державницьку путь у майбутнє, щоб ми всі усвідомили, нарешті, що ми – не «каліки на роздоріжжі», а великий, самобутній народ з власною культурою, з власними тисячолітніми традиціями, з великою, доброю і щирою душею.

На презентацію були запрошені провідні науковці Одеси, вчителі загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв, журналісти, представники громадськості, усі, хто цікавиться українською культурою, традиціями, обрядовістю.

Своїми враженнями про «Радуницю» поділилися: В’ячеслав Григорович Кушнір, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, заслужений працівник освіти України, голова Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України; Іван Григорович Нєнов, дипломат, кандидат політичних наук, доцент, заслужений журналіст України, член Національної спілки журналістів України та Болгарії, екс-головний редактор газети «Одеські вісті», лауреат літературної премії ім. Степана Олійника; Наталія Олександрівна Петрова, кандидат історичних наук, доцент, заступник декана з наукової та виховної роботи факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова; Сергій Олександрович Савченко, заслужений художник України, член Національної спілки художників України, один із засновників Національної асоціації митців та творчих об’єднань «Човен» і «Мамай», член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, та інші.

Почесними гостями зустрічі були батьки Я.О. Різникової: Галина Анатоліївна Могильницька, педагог, публіцист, поетеса, лауреат премії імені Василя Стуса; засновник церковно-парафіяльної школи при кафедральному соборі Різдва Христового м. Одеси, та Олекса Сергійович Різників, письменник, мовознавець, просвітянин, громадський діяч, лауреат літературних премій: імені Павла Тичини НСПУ, муніципальної імені Костянтина Паустовського, імені Тараса Мельничука.

До уваги учасників презентації була представлена книжково-ілюстративна виставка «Хай міцніє нитка роду!». Зал, де відбувалася презентація, прикрашали полотна художників Зої Пасічної, Лариси Дем’янишиної, Василя Понікарова, , Сергій Савченка та Володимира Кудлача.

Організатори презентації з вдячністю за гарне видання та побажанням нових творчих успіхів подарували Ярославі Різниковій акварель заслуженого художника України Галини Кравченко «Натюрморт з маками».

Усі присутні на зустрічі отримали на згадку символічні обереги.

1roslava-riznikova-bilya-kartini-dvoye-zoyi-pasichnoyi-1.jpg 2-ivan-nyenov-pro-radunicyu-1.jpg
yacheslav-kushnir-1.jpg 4-vistupaye-sergij-savchenko-1.jpg
5-vistupaye-nataliya-petrova-1.jpg 6knizhkova-ilyustrativna-vistavka-haj-micniye-nitka-rodu-1.jpg

7-yaroslava-riznikova-z-batkom-oleksoyu-riznikovim-1.jpg 8-yaroslava-riznikova-z-mamoyu-1.jpg

 

Створено: 11.06.2019
Оновлено: 21.06.2019
Переглядів: 1228




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.