Всеукраїнський рейтинг «Книжка року - 2022»

Вже понад 20 років в нашій країні щороку визначається Всеукраїнський рейтинг «Книжка року», який представляє кращі українські книжки, видані вітчизняними видавцями самостійно або у співпраці з іноземними партнерами. Конкурс дозволяє продемонструвати здобутки сучасного українського книговидання, його якість та різноманітність.

Незважаючи на тяжкі умови воєнного часу, минулий рік не став виключенням: конкурс було проведено, його результати були оприлюднені на початку березня 2023 року.

Організатори рейтингу: Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка Національна Академія наук України, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Українське незалежне видавництво «Смолоскип», Фонд сприяння розвитку мистецтв, газета «Україна молода», Центр рейтинґових досліджень «Еліт-Профі».

До експертної ради рейтингу входять провідні книгознавці, критики, вчені-гуманітарії, письменники, політологи, журналісти та редактори популярних періодичних видань, народні депутати, керівники профільних державних установ. Зазвичай в експертній сесії беруть участь близько 70 осіб. Цього разу, через складні обставини в країні, до укладання рейтингу долучилися лише 39 експертів.

Рада визначає кращі книжки поточного року в семи номінаціях (три підкатегорії в кожній): «Хрестоматія», «Красне письменство», «Софія», «Минувшина», «Обрії», «Дитяче свято», «Візитівка». У сезоні-2022 за всіма категоріями оцінювалися лише 458 видань, тому що минулого року книжковий ринок скоротився удвічі проти попереднього.

Ґран-прі 2022 року, що визначається голосуванням усіх експертів під час спільного зібрання, не присуджувалося через обмеження воєнного часу.

З повними списками й результатами Всеукраїнського рейтингу «Книжка року – 2022» можна познайомитись за посиланням. Нижче пропонуємо вашій увазі видання – лауреати конкурсу, які вже є на полицях ОННБ.

 

Номінація «Хрестоматія»

1.jpg

У підкатегорії «Художня класика» серед переможців:

Лукіан. Правдива історія. – Львів : Апріорі, 2022. – 133 с.

Праця давньогрецького письменника та сатирика періоду занепаду античного світу Лукіана (близько 120 або 125 – після 180 р.) «Правдива історія» замислювалася автором як сатира на стародавні джерела. Вона написана у дусі мандрівних сюжетів та вважається першим у світі фантастичним твором про подорожі до космосу, іншопланетні форми життя і міжзоряні війни.

2.jpg

Книга-номінант у підкатегорії «Життєписи» – Андерсен, Є. Цей день і є життям : біографія Астрід Ліндґрен. – Київ : Наш Формат, 2021. – 315,[1] с.

Твір відомого данського журналіста, публіциста, літературного критика Єнса Андерсена присвячений відомій дитячій письменниці, дивовижній жінці Астрід Ліндґрен.

3.jpg

Серед номінантів підкатегорії «Літературознавство / критика»: Сторр, В. Наука сторітелінгу : чому історії впливають на нас і як ними впливати на інших. – Київ : Наш Формат, 2022. – 222,[1] с.

Книга британського письменника і журналіста Вілла Сторра є справжньою знахідкою для всіх, хто цікавиться письменництвом, сторітелінгом, копірайтингом, мріє написати власну книжку чи хоче розповідати історії так, щоб його читали або слухали до кінця. Автор зібрав у ній світову історію письменства, додав власний досвід, письменницькі інструменти та сучасні дані про роботу мозку. Автор ділиться підказками, які знайшов у нейробіологів, філософів, соціологів для створення текстів, що потрапляють точно в ціль.

 

Номінація «Красне письменство»

У номінації брали участь видання прози та поезії українських авторів:

4.jpg

Шекерик-Доників, П. Дідо Иванчік : роман.– Брустурів : Дискурсус, 2021. – 574,[1] с.

«Дідо Иванчік» – це захоплююча історія горянина, мисливця і мольфара. Роман дає читачеві змогу проникнути у свідомість гуцула кінця ХІХ – початку ХХ століття. У виданні подано повний оригінальний текст гуцульським діалектом з паралельним перекладом літературною мовою.

5.jpg

Моє тихе Різдво : коротка проза / упоряд. і відп. ред. Ольга Ренн. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. – 213,[1] с.

Нова збірка короткої прози сучасних українських письменників, що продовжує традицію різдвяних антологій від «Видавництва Старого Лева». Герої цієї збірки святкують Різдво, шанують давні традиції та створюють нові, шукають сенси та чекають див. Вони радіють, ностальгують, смакують, згадують дитинство, шукають ідеальні різдвяні сюжети і виліплюють ідеальні вушка з грибами.

6.jpg

Коломійчук, Б. 300 миль на схід : роман / Богдан Коломійчук; відп. ред. Ольга Ренн. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2021. – 314,[2] с.

Новий історично-кримінальний роман українського письменника-белетриста Богдана Коломійчука. Події розгортаються у Відні 1920 року навколо оберкомісара Адама Вістовича, що походить з галицького Лемберґа (Львова). Саме ним, скромним поліціянтом, зацікавились найвищі дипломатичні кола Польської Республіки і Радянської Росії. Що приготувала головному герою доля і буремний початок ХХ століття, читач дізнається на сторінках роману.

7.jpg

Авербух, О. Жидівський король : [зб. віршів]. – Київ : Дух і Літера, 2021. – 100 с.

Вірші українського поета, перекладача та літературознавця Олександра Авербуха, написана у поєднанні модерністичних традицій з документальним письмом. На сторінках збірки розкриваються найгостріші проблеми та найболючіші теми: єврейські погроми, Голокост, переміщені особи, остарбайтери з утраченими домівками, мова, яка постійно зазнає змін, але завжди залишається чи не єдиним інструментом, здатним передавати переживання людини.

8.jpg

Лазуткін, Д. Закладка : поезія. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. – 189,[1] с.

Нова поезія українського поета і журналіста Дмитра Лазуткіна сповнена таємниць, відкриттів та болісних прозрінь. Тексти, написані перед 2022 роком, – ніби передчуття або пророцтва. Робота автора воєнним кореспондентом вплинула на сюжетні лінії, що поєднують розірвані клаптики правдивих і безжальних історій.

У підкатегорії «Сучасна зарубіжна проза / есеїстика / драматургія» перше місце посіло видання

9.jpg

Кінг, С. Біллі Саммерс. – Харків : кн. клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2022. – 604,[1] с.

Роман американського письменника, «короля жахів» Стівена Кінга – це історія про найманого убивцю і ветерана іракської війни Біллі Саммерса, останнє замовлення якого перетворилося на полювання на нього самого.

Серед номінантів також були представлені видання й інших зарубіжних авторів: Гунель Л. Інтуїція (кн. клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»), Кавагуті Т. Доки не розкриється брехня (кн. клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»), Бохус К. Чорний манускрипт і Місто духів (Фоліо), Гібсона В. Спалити Хром (Вид-во Жупанського) та інші.

 

Номінація «Софія»

У номінації книги з галузі філософії, психології, політології, соціології, антропології та культурології. Видавництва «Темпора», «Дух і Літера», «Фоліо», «Апріорі», «Наш Формат» представили такі видання:

10.png

Історія філософії. Античність та Середньовіччя : пер. з іт. / за ред. Умберто Еко, Рікардо Федріга ; пер. О. В. Сминтина, О. А. Юдін, Ю. В. Григоренко. – Харків : Фоліо, 2021. – 554,[1] с.

Енциклопедичне видання за редакцією Умберто Еко та Рікардо Федріги розповідає про розвиток філософської думки від Античності до Новітнього часу і складається з  трьох томів. 1-й том – «Історія філософії. Античність та Середньовіччя». Видання знайомить читача з розвитком філософії, висвітлюючи тісний зв’язок філософської думки Сократа, Платона, Арістотеля з формуванням поглядів таких представників середньовічної філософії, як Альберт Великий, Тома Аквінський, Роджер Бекон та інші.

11.jpg

Бауман, З. Модерність і Голокост. – Київ : Дух і Літера, 2022. – 342 с.

Книга відомого британського соціолога та філософа Зиґмунта Баумана «Модерність і Голокост» посіла особливе місце серед численних праць про трагедію європейського єврейства. Автор послідовно спростовує тезу про те, що цей геноцид був проявом крихкості цивілізації, натомість пропонує подивитися на Голокост як на свідчення її потужного потенціалу, демонструє, що коріння геноциду сягає самої природи модерності, важливими ознаками якої є націоналізм, конструювання штучного соціального порядку, раціональне бюрократичне управління тощо.

12.jpg

Штомпка, П. Соціальний капітал : теорія міжособистісного простору. – Київ : Дух і Літера, 2022. – 397,[1] с.

Книга видатного польського соціолога Пйотра Штомпки адресована політикам, публіцистам, соціологам, політологам та відповідальним громадянам, які хочуть бути активними творцями державної спільноти. Ґрунтовно окреслюючи модель суспільства, в якій поняття соціального капіталу є центральною категорією, автор доводить, що як економічне зростання, так і ефективність політики значною мірою залежать від стану міжособистісних стосунків, особливо моральних, таких як довіра, толерантність, взаємоповага, солідарність і справедливість.

 

Номінація «Минувшина»

Видавництва представили як історичні дослідження, так і науково-популярні видання та історичну публіцистику. Здебільшого, це праці відомих істориків, що підіймають актуальні питання вітчизняної і світової історії.

Перше місце в рейтингу посіло видання:

13.jpg

Вронська, Т. Непевний контин[г]ент: депортації із Західної України 1944–1953 років, режимне повсякдення, повернення. – Київ : Дух і Літера, 2022. – 444 с.  

Книгу присвячено історії депортацій цивільного населення із Західної України у 1944–1953 рр., організованих радянською владою як засіб боротьби з повстанським рухом. Це розповіді про страшні випробування жителів західноукраїнських земель, які випали на долю вигнанців у місцях заслання. У праці подається реконструкція деталей інституту сімейного заручництва, організації позасудових репресій, показано виконавців та жертв. Завдяки спогадам потерпілих, читач може пройти разом з ними весь хресний шлях від арешту до реабілітації, довідатися про особливості режимного повсякдення, відчути біль та незламність тих людей у прагненні повернутися на рідну землю.

Серед інших номінантів: Грицак Я. Подолати минуле: глобальна історія України (Портал), Плохій С. Українська Кліо: нариси про історію, істориків та пам'ять (Кліо), Ядерне безумство. Історія Карибської кризи (кн. клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»), Струве К. Німецька влада, український націоналізм, насильство проти євреїв. Літо 1941 року в Західній Україні (Дух і Літера), а також:

Яневський, Д. Б. 10 розмов про Історію України. – Харків : Фоліо, 2022.– 349 с. : іл., фотоіл., портр.

Видання присвячене одному з найбільш актуальних питань сучасної України – висвітленню історії нашої держави. В різні періоди окремі її території були складовою частиною різних держав, що не могло не відобразитися на етнічному складі та культурі. Особливу увагу автор приділяє проблемі збереження культури та традицій народу.

14-1.jpg

Пилип Орлик і мазепинці. Джерела / упоряд., вступ. ст. й комент. Тетяна Г. Таїрова-Яковлева; відп. за вип. В. Й. Соловйова. – Київ : Кліо, 2022. – 213,[2] с.

Збірка присвячена 350-річчю від дня народження гетьмана Пилипа Орлика. До неї увійшло листування Пилипа Орлика та Івана Мазепи з тогочасними політичними та державними діячами Європи, яке розкриває обставини та зміст перемовин гетьмана Мазепи щодо формування європейської коаліції, спрямованої проти Москви, та низка інших документів, які містять цінні відомості про політичну ситуацію в Гетьманщині, її повсякденне життя за часів Мазепи, долю мазепинців.

 

Номінації «Обрії»

Номінація охопила книги з бізнесу, економіки, в жанрі науково-популярної літератури і публіцистики. В конкурсі взяли участь:

15.jpg

Вілсон, Б. Що ми їмо? : як харчова революція змінює наші життя і світ навколо. – Київ : Наш Формат, 2022. – 321,[1] с.

Книга британської журналістки, фудрайтерки Бі Вілсон, що знайомить читача з оманливим світом сучасної їжі, призначена для широкого кола читачів, всіх, хто бажає змінити свій спосіб життя, розпочавши з перегляду харчування, і хоче навчитися виявляти шкідливу їжу та обирати корисні продукти.

16.jpg

Форро, Т. Донбас : апартаменти для молодят у готелі «Війна». – Київ : Дух і Літера, 2022. – 357 с.,[10] с. вкл. іл.

Словацький журналіст Томаш Форро розповідає про війну на Донбасі із самого осердку конфлікту. Він розмовляє з людьми по обидва боки фронту, неодноразово ризикує життям, проникає туди, куди не заглядав жоден журналіст. Він ґрунтовно описує політичну ситуацію на сході України та російську тактику гібридної війни, у якій традиційні бої змішано з діями нерегулярних формувань, а факти – із пропагандою. Його аналітичні роздуми нерозривно пов’язані з історіями людей, для яких війна та її наслідки є болючим повсякденням. Велика політика переплітається тут із малою, а долі військових – із долями звичайних сімей, які в цьому конфлікті втратили все, що мали.

Окрім цього в номінації брали участь книги видавництва «Наш Формат»: Фостер Дж. Шлях майстра: історія британської сімейної фірми, що стала світовим брендом, Макґоніґал К. Радість руху, Берґер Е. Зліт. Ілон Маск і перші відчайдушні роки SpaceX та інші.

 

Номінація «Дитяче свято»

Видавництва представили чудові книжки для юних читачів:

17.jpg

Шатохін, О. Жовтий метелик. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. – [61] с.

«Жовтий метелик» Олександра Шатохіна – це сайлентбук або «тиха книжка», у якій замість слів сюжет відтворюють ілюстрації, образи і кольори. Це історія про життя після війни, про дівчинку, що символізує Україну. Вона зустрічає метеликів – образ того, що було до війни. Незважаючи ні на що, метелики вільні і яскраві, бо свободу метелика неможливо обмежити чи знищити…

18.jpg

Стахівська, Ю. Тьотя Суп : [казка]. – Київ : Дух і Літера, 2022. – [6] с.

Казка, написана сучасною письменницею Юлією Стахівською, – не зовсім казка. Це зворушлива історія жінки з Маріуполя – Наталії Бабеуш, яка готувала їжу в бункерах «Азовсталі». Своєю добротою і турботою вона підкорила серця дітей.

У книзі також використано малюнки маріупольців, ще одних героїв цієї історії: дітей та дорослих, які понад два місяці рятувались у бункерах заводу «Азовсталь» від окупантів та їх бомб.

 

Номінація «Візитівка»

У номінації брали участь кращі книжки минулого року про мистецтво, архітектуру та дизайн. Серед них:

19.png

Мудрак, М. Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду. – Київ : Родовід, 2021. – 159 с.

Україномовне дослідження професора історії мистецтв Мирослави М. Мудрак. Це переклад англомовної монографії «The Imaginative World of Heorhii Narbut and the Making of a Ukrainian Brand».

У цій праці змальовано шлях творення українського бренду протягом останнього століття – від Георгія Нарбута, його учнів і послідовників до митців незалежної України.

20.jpg

Тримбач, С. Богдан Ступка. Метаморфози. – Київ : Дух і Літера, 2022. – 334 с., [8] арк. вкл. іл.

Книга висвітлює життя та творчість Богдана Ступки, великого українського актора театру та кіно. Читачі зможуть дізнатися про його стосунки з родиною, з друзями та про мистецтво акторства. В ній представлені біографічні нариси, фрагменти інтерв’ю та статті, присвячені митцю.

Усіх бажаючих познайомитися з цими та іншими книжками запрошуємо до Одеської національної наукової бібліотеки.

Створено: 17.03.2023
Переглядів: 6948




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.