На «Гендерних студіях» презентували книгу Олександра Галяса

img_0865-1.jpg

У рамках культурно-просвітницького проєкту «Гендерні студії» 3 червня 2021 року, напередодні Дня журналіста України, у відділі міжнародних проєктів Одеської національної наукової бібліотеки відбулася презентація книги «Гендерна журналістика: люди, теми, діалоги» за участі автора – відомого журналіста і письменника Олександра Галяса.

1-oleksandr-galyas.jpgОлександр Галяс – заступник редактора одеської газети «Порто-Франко». Друкувався у газетах, журналах, альманахах України, США, ФРН, Данії, Естонії та інших країн. Має значний досвід співпраці з радіо- та телеканалами, онлайн-виданнями. Бере активну участь у міжнародних, національних та регіональних конкурсах ЗМІ. Отримав понад 100 нагород. Автор та ведучий медіапроєктів: «Інформація для третього сектору» (Одеса, 1994–1995 рр.), «Школа соціальної журналістики» (Одеса, 2000–2004 рр.), «Школа прессекретарів для громадських організацій» (Одеса, 2005–2010 рр., Миколаїв, 2006–2007 рр.), «Школа кримінальної журналістики» (Одеса, 2006 – 2017 рр.). Автор 11 книг, лауреат муніципальної премії імені К.Паустовського та міжнародної імені Л.Утьосова. Останні роки значну увагу приділяє гендерним проблемам, яким присвятив понад 60 статей. Деякі з них відзначено на Всеукраїнському конкурсі журналістських матеріалів на гендерну тематику, фестивалі-конкурсі «Українська мова – мова єднання», конкурсі PRESSZVANIE, Міжнародному конкурсі імені де Рішельє.

Олександр Галяс нагороджений дипломом лауреата в номінації «Публіцистичне видання» у конкурсі «Краща книга виставки-форуму–2021» під час роботи Інтелект-форуму, в рамках якого відбувалася ХХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» (21-23 травня 2021 р.). 

9028.jpg Книжка «Гендерна журналістика: люди, теми, діалоги» складається з 14 статей, присвячених гендерній тематиці, які було надруковано протягом 2018–2020 рр., зокрема в рамках проєкту Волинського пресклубу «Гендерночутливий простір сучасної журналістики». Цільова аудиторія, насамперед, професійна: медійники, студенти та викладачі журналістських дисциплін та старшокласники, які мріють стати журналістами. Книгу можуть використовувати в навчальних цілях – для дослідження, аналізу матеріалів на актуальну тематику. Автор ділиться власним досвідом пошуку тем, героїнь та героїв, вибором жанрів, проведенням дискусій тощо.
studenti-zahid.jpg Презентацію відвідали студенти й викладачі факультету лінгвістики та перекладу Міжнародного гуманітарного університету (МГУ), студенти факультету журналістики Національного університету «Одеська юридична академія», Одеської національної академії зв’язку імені О.С. Попова.
img_0873.jpg

Генеральний директор  ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова привітала учасників, зробила екскурс в історію «Гендерних студій» та звернулася до студентів:

«За час карантину ми були спраглі до живих зустрічей. Радію можливості говорити з вами наживо, а не в онлайн, мені приємно, що на ознайомчій екскурсії ви зацікавилися бібліотекою. Ми залюбки будемо рухатись вперед разом із вами. Це наша перша зустріч, та я переконана, вона неодмінно матиме продовження й розвиток. Сьогодні ми маємо промовистий приклад, як бібліотека може надихати. Ви зростаєте, навчаєтесь, отримуєте нові знання, вам допомагають ваші викладачі. А ми, бібліотекарі, разом з нашими партнерами, станемо вам у пригоді, допоможемо в реалізації ваших життєвих і творчих планів».

tamila-afanasyeva.jpg

До молоді, яка бачить своє майбутнє у журналістиці, звернулася голова Одеської обласної Ради миру, депутат Одеської обласної ради Таміла Афанасьєва:

«Свобода слова в журналістиці - один з найважливіших процесів у сучасному світі. Коли ви, майбутні журналісти, подаватимете інформацію, пам’ятайте, що за нею завжди стоять люди. Тому недопустимо подати не подумавши, подати не перевіривши, подати не показавши бачення різних сторін. Хоча ваша принципова позиція не завжди матиме винагороду, совість ваша залишиться чистою, а це головне».

vruchennya-gramoti.jpg

Олександр Галяс подякував бібліотекарям:

«Влітку очікую на своєрідний ювілей у своєму житті – 50 років, як я читаю в цій бібліотеці. Важко перерахувати скільки книг тут перечитано мною в часи, коли ще не було ксероксів. Досі вдома зберігаю блокноти, в які я тут переписував потрібну інформацію з різних джерел. До цього часу користуюся бібліотечними фондами, особливо коли пишу історичні книги. Щиро дякую сумлінним працівникам бібліотеки, які завжди відгукуються на мої прохання».

Генеральний директор Ірина Бірюкова вручила Олександру Галясу Подяку за активну співпрацю з Одеською національною науковою бібліотекою, багаторічну медіапідтримку діяльності книгозбірні, сприяння промоції книги та читання в Україні та з нагоди професійного свята – Дня журналіста України.

studenti-zapisalisya-do-biblioteki.jpg ekskursiya-1.jpg ekskursiya-2.jpg

Після ознайомчої екскурсії студенти-першокурсники МГУ вирішили записатися до бібліотеки та отримали читацькі квитки.

Відгук організаторам зустрічі написала декан факультету лінгвістики та перекладу МГУ Анна Кузнецова: «Дякую вам, студенти в захваті! Запрошуйте нас, з радістю братимемо участь у всіх заходах».

«Гендерні студії»культурно-просвітницький проєкт, ініційований Одеською обласною Радою миру за підтримки Одеської національної наукової бібліотеки, який має за мету забезпечити підтримку та виконання Україною зобов’язань щодо ключових міжнародних зобов’язань із забезпечення гендерної рівності шляхом поширення об’єктивної інформації про ідеї гендерної рівності в суспільстві, подолання стереотипів та протидії фейкам, формування гендерної свідомості та культури широких верств суспільства.

 

 

 

 

 

Створено: 06.06.2021
Переглядів: 1466




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.