Побачила світ нова збірка прози та публіцистики М. Рильського

m_rylskiy.jpg

Книгу вибраної прози та публіцистики Максима Рильського "І розіллється знов медами!.." представили в Національному музеї літератури України. Про це повідомляє видавництво «Ярославів Вал».

Ініціатором видання, що побачило світ до 125-річчя класика (19 березня 1920 року) у видавництві «Ярославів Вал», виступив родинний фонд Максима Рильського «Троянди й виноград» та Київський літературно-меморіальний музей М. Т. Рильського за підтримки Держкомтелерадіо.

До книжки увійшли ранні твори, надруковані в часописі «Українська хата», і твори зрілого майстра, зокрема і чотирьохрічний цикл «Вечірніх розмов» 1960-х, що виходили у газеті «Вечірній Київ».

— У своїх статтях, нарисах, репортажах, новелах, есе поет порушував питання моралі, бережливого ставлення до природи, виховання молоді та інші вічні теми, які турбували тогочасне суспільство і які й сьогодні залишаються актуальними, — презентуючи збірку  зазначив онук письменника, упорядник видання Максим Георгійович Рильський. — Автор багато писав про літературу і мистецтво, ділився спогадами про діячів культури, тож матеріали з циклу нині є цінним джерелом для літературознавців та істориків.

Назву нової книжки «І розіллється знов медами...» взято з героїчної поеми Максима Рильського «Слово про рідну матір», написаної у 1941 році, у якій він виявив себе справжнім літописцем епохи, майстром слова.  Перед нами постають не тільки дати та події, а справжнє сузір’я видатних людей, життя і творчість яких пов’язана з Києвом…  Твори 40-60-х років минулого століття можна легко приміряти до сьогодення та переконатися, наскільки вони  автобіографічні  та звернені до нас, нащадків.  Максим Тадейович писав від першої особи те, що бачив,  пережив, у чому брав участь особисто, й порушував  вічні теми добра та зла, порядності  й байдужості, моралі  та гідності.

Письменник і перекладач Максим Стріха назвав поета першорядною постаттю української літератури і культури XX століття.

Завітайте до Одеської національної наукової бібліотеки для ознойомлення з новою збіркою: http://catalog.odnb.odessa.ua/opac/index.php?url=/notices/index/406978/default

Створено: 01.08.2019
Переглядів: 11423




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.