Найпрестижніша нагорода Австралії за книгу «No Friend but the Mountains»

najprestizhnisha-nagoroda-avstraliyi-za-knigu-no-friend-moun.jpg

Бехруз Бочані, вязень, іранський письменник, журналіст і кінорежисер, який вже більше п’яти років утримується на острові Манус в Папуа-Новій Гвінеї, отримав найпрестижнішу нагороду Австралії – Victorian Prize for Literature – за книгу «No Friend but the Mountains». Про це йдеться на офіційному сайті премії.
Бехруз Бочані втік з Ірану після того, як поліція там заарештувала кількох його колег-журналістів і здійснила напад на його офіс. 2013 року австралійський флот перехопив його човен, на якому він намагався дістатися до країни, заарештувала його і відправила на острів Манус. Крім нього, у схожій ситуації опинилося 3000 іранських біженців.
Книга Бочані розповідає про досвід утримання під вартою і написана протягом п’яти років за допомогою текстових повідомлень у WhatsApp, які Бочані відправляв своєму перекладачеві Оміду Тофігяну.
Під час свого ув’язнення Бочані написав статті для численних місцевих та міжнародних ЗМІ, а також отримав низку міжнародних нагород, зокрема Amnesty International Australia, Index on Censorship (2017), нагорода імені Анни Політковської за журналістику (2018).
Victorian Prize for Literature вважається найпомітнішою премією Австралії і вручається з 1985 року. Переможець отримує нагороду у розмірі 125 тисяч австралійських доларів (близько $ 90 000). Як правило, тільки австралійські громадяни або постійні мешканці країни мають право на отримання цієї нагороди. Але присудження іранцеві цієї нагороди – виняток, оскільки журі й засновники премії вважають, що історія Бочані – це сучасна історія Австралії.

Створено: 05.02.2019
Переглядів: 577




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.