Хто має право на відстрочку від призову під час мобілізації в умовах воєнного стану

ukrainian-military-id-foreign-passport-fabric-texture-pixele.jpg

У рамках програми «Інформаційно-контактного центру правової допомоги», що здійснює ОННБ у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, 19 січня об 11.00 в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1), відбулась лекція консультанта, головного юриста Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області на тему «Хто має право на відстрочку від призову під час мобілізації в умовах воєнного стану».

Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (колишні військкомати) продовжують мобілізацію, щоб укомплектувати військові частини фахівцями з певних галузей і сформувати військовий резерв. Разом з тим у суспільстві поширена думка, що зараз на службу беруть усіх підряд, не дивлячись на стан здоров'я та життєві обставини. Це не зовсім так.

Насправді законодавство чітко визначає перелік категорій, які мають право на відстрочку. Втім, скористатись нею насправді не завжди так просто, адже ТЦК і СП зацікавлені у тому, щоб призвати необхідну кількість військовозобов'язаних, а не шукати причини для їхньої відстрочки. Тому, якщо ви хочете скористатись своїм правом на відстрочку, треба ще довести, що ви це право маєте.

Що таке відстрочка від призову і як дізнатись, що чоловік має на неї право?

Відстрочку від призову під час мобілізації можуть отримати певні категорії чоловіків – вони чітко описані у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Там, зокрема, йдеться про людей з інвалідністю, багатодітних батьків, близьких родичів людей з інвалідністю тощо. Таких людей без їхньої згоди мобілізувати не можуть.

 

Категорії осіб, які мають право отримати відстрочку під час мобілізації:

- Працівники, які заброньовані за державними органами підприємствами, установами, організаціями;

- Особи з інвалідністю;

- Особи, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я (до 6 місяців);

- Особи, які самостійно виховують дитину;

- Особи, які виховують дитину з інвалідністю або тяжкохвору дитину, якій не встановлено інвалідність;

- Особи, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, батьками (своїми чи одного з подружжя);

- Особи, у яких на утриманні повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи;

- Особи, у яких на утриманні діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування;

- Особи, у яких на утриманні 3 та більше дітей;

- Особи, які мають дружину (чоловіка) або батьків (своїх чи одного з подружжя) з І або ІІ групою інвалідності;

- Опікуни осіб з інвалідністю або недієздатних осіб;

- Особи, які мають неповнолітню дитину, якщо один із подружжя проходить військову службу;

- Працівники військового управління та правоохоронних органів;

- Студенти, аспіранти, докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формою;

- Наукові та науково-педагогічні працівники, які працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

- Особи, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час участі в АТО (військовослужбовці, добровольці тощо).

Наведений перелік є спрощеним та не охоплює усіх життєвих ситуацій та можливих обставин.

 

Є ще окремий перелік умов для відстрочки від призову на строкову службу для призовників (ст. 17 закону «Про військовий обов’язок та військову службу»), яка відбувається незалежно від мобілізації в Україні. Ці два переліки не варто плутати.

 

Як довго діє відстрочка?

Поки існує обставина, через право на відстрочку, доти вона і діє. Наприклад, якщо відстрочку дали чоловікові через наявність дружини з інвалідністю, то поки вони будуть у шлюбі і жінка матиме інвалідність, чоловіка не можуть призвати без його бажання.

Втім, на практиці неможливо спрогнозувати, скільки часу триватиме обставина, за якою чоловік отримав відстрочку. Тому працівники ТЦК і СП можуть періодично викликати такого чоловіка і перевіряти, чи не змінились його обставини. А іноді працівники центрів комплектування надають відстрочку на два місяці, після чого необхідно знову прийти і надати документи, які підтверджують підставу для відстрочки.

 

А мені може прийти повістка, якщо я – заброньований працівник?

Повістка може прийти будь-кому, адже це не означає, що вас одразу заберуть воювати. Бронювання працівників також є підставою для відстрочки від призову. Існує два методи бронювання. Перше – коли роботодавець має мобілізаційне завдання і саме тому користується можливістю забронювати своїх працівників. І є полегшена процедура згідно з постановою уряду, за якою можуть забронювати своїх працівників роботодавці, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань та населення.

Незалежно від того, за якою процедурою бронюють працівників, воно здійснюється на певний період. Коли він закінчується, його можна продовжити. Доки працівник вважається заброньованим, його не можна призвати на службу. Але коли строк бронювання закінчується, тоді чоловік може бути мобілізованим.

 

А якщо у мене тимчасові проблеми зі здоров’ям?

Існує такий нормативно-правовий акт, як Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, якою визначається, в яких випадках (з якими діагнозами) людина є придатною до служби, непридатною чи обмежено придатною. Всі військовозобов’язані перед відправкою на службу обов’язково проходять військово-лікарську комісію (ВЛК).

Якщо є тимчасові проблеми зі здоров’ям, які заважатимуть службі, комісія робить висновок про тимчасову непридатність. Наприклад, розповсюджена ситуація – грижа та потреба в операції, в такому випадку, як правило, надають відстрочку у зв’язку із тимчасовою непридатністю.

Відстрочку через тимчасову непридатність надають на строк до двох місяців. Протягом цього терміну треба вирішити свої проблеми зі здоров'ям, якщо це можливо.

Це не означає, що після закінчення терміну відстрочки людину призвуть. Коли минає два місяці, військовозобов'язаний знову проходить ВЛК, і йому можуть подовжити відстрочку ще один або два рази. Але після трьох періодів відстрочки вже необхідно вирішувати питання про непридатність. У такому разі чоловік перестає бути військовозобов'язаним і його знімають з військового обліку.

Але варто розуміти, що для визнання непридатним для служби повинні бути серйозні проблеми зі здоров'ям.

 

Як реалізувати своє право на відстрочку під час мобілізації?

Якщо ви не підлягаєте призову під час мобілізації відповідно до закону це ще не означає, що у вас автоматично є відстрочка. Щоб отримати відстрочку від призову під час мобілізації за наявності для цього умов, вам потрібно подати заяву про відстрочку та додати до неї документи, які підтверджують, що ви дійсно не підлягаєте призову.

Таку заяву потрібно подати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) за місцем військового обліку або призову. Ви можете подати заяву про відстрочку при отриманні повістки або ж коли потрібно отримати відмітку у військово-облікових документах для виїзду за кордон.

Варто пам’ятати, що отримати відстрочку від призову на підставі статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» можна лише до моменту набуття статусу військовослужбовця. Після зарахування до особового складу військової частини ви не зможете подати заяву про відстрочку, навіть якщо у вас є для цього підстави.

 

 

 

 

 

Створено: 19.01.2023
Переглядів: 4541




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.