Прес-конференція

Зліва-направо: Ігор Алексеєнко, Ніна Прибєга, Микола Сенченко, Ольга Ботушанська, Тетяна Демченко, Олександр Афонін, Віктор Денисов.

Відкрила прес-конференцію голова оргкомітету ХІІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині», генеральний директор, заслужений працівник культури України Ольга Ботушанська, яка висловила персональну подяку представникам Одеської облдержадміністрації та органам місцевого самоврядування за надану під час підготовки виставки-форуму моральну та фінансову підтримку. Суттєвою є допомога для організації виїзного свята у місто Ізмаїл, яку контролював особисто голова Одеської обласної ради Микола Пундик. До процесу підготовки виїзного свята активно підключилися представники місцевої районної та міської адміністрацій.

Серед учасників прес-конференції члени оргкомітету та гості форуму: президент Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, голова Книжкової палати України імені І. Федорова Микола Сенченко, начальник відділу виставкової діяльності та видавничої справи Держкомтелерадіо України Тетяна Демченко, директор видавництва «Мистецтво» Ніна Прибєга, директор видавництва «Наукова думка» Ігор Алексеєнко (Київ), меценат, заступник голови оргкомітету Віктор Денисов (Одеса). Останній оголосив ім’я переможця на кращу рецензію на книгу, представлену на виставці. Вперше ним став співробітник бібліотеки, історик за фахом Дмитро Антонюк, якого надихнула книжка Ліни Костенко «Річка Геракліта».

Члени оргкомітету відповіли також на запитання журналістів.

Роман Кракалія, «Чорноморські новини» (запитання до О.В. Афоніна): - Скажіть, будь-ласка, що ви називаєте українською книжкою в Україні?

- Українська книжка – це книжка, написана українськими авторами і видана українськими видавництвами.

Валентина Левчук, «Вечерняя Одесса»: - Можна уточнення: що мається на увазі – етнос чи громадянство?

- Громадянство…Ми з вами не вперше зустрічаємося, і ви чудово знаєте мою позицію. На відміну від політиків, я не вважаю використання мови вирішальною ознакою патріотизму…

Володимир Невмитий, директор Одеського обласного радіо: - Як ви вважаєте, чи не настав час створити в Україні загальнонаціональний фонд, чи банк з підтримки виставкового книжкового руху в Україні? І друге, книга є товаром. На яку суму щорічно продається книжок на ринках України, Росії, Польщі, в інших країнах?

- Наш виставковий бізнес такий самий як і видавничий. Цей сектор національної економіки найбідніший. Жоден видавець не витягне, беручи під видання банківські кредити, бо книга є і духовним, і товарним продуктом, який вимагає тривалої реалізації. Тому у цю галузь, фактично, не потрапляють кредитні та інвестиційні ресурси. Максимальна рентабельність галузі ледь сягає 15%, тоді як продаж на експорт напівфабрикатів має рентабельність до 200%-300%. Потрібно міняти структуру підприємництва. Щодо другого питання, то ці цифри опубліковані на сайті «Української правди».

(Детальніше проблематика книговидавничої галузі була розглянута під час круглого столу «Українське книговидавництво 2012»).

Створено: 28.05.2012
Переглядів: 3045




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.