Подяка друзям бібліотеки


Лещенко В. Скажите, почему?! – Нижний Новгород:
Деком. – 2009. – 280 с. – ил.

Бібліотечний фонд (див. розділ «Бібліотека дякує») та фонд відділу мистецтв, зокрема, поповнився кількома десятками книг, що були подаровані Домом російського зарубіжжя ім. О. Солженіцина. Це й мемуари діячів мистецтва (наприклад, Коровин К.А. «То было давно...там...в России...»: Воспоминания, рассказы, письма: В 2 кн.- М., 2011), і енциклопедичні видання (зокрема, Энциклопедия русской живописи. – М., 2010), і книги з історії культури Росії та російського зарубіжжя (наприклад, Носик Б.М. С Невского на Монпарнас (Русские художники-мирискусники за рубежом). – СПб., 2010).

Заслуговує на увагу книга, в якій фігурує наше рідне місто. Це спогади Віри Лещенко – дружини легендарного шансоньє середини ХХ ст. Петра Лещенка.

В книзі зібрані розповіді про творчість співака, листування авторки, що велося в пошуку правди про останні дні чоловіка, матеріали з архівів радянських та румунських слідчих органів, фотографії з приватного архіву В. Лещенко, багато з яких публікується вперше.

Одна з глав цієї книги присвячена Одесі, де авторка провела дитинство та юність. Здається доречною невелика цитата: «Одесса – особый мир, независящий от политиков, национальной принадлежности, моды, погоды. [...] Ты произносишь «Одесса», и в глазах собеседника – море эмоций. Дальше ты молчишь, а тебе рассказывают, какой это замечательный город. И тебя захлестывает чувство гордости». Кожному одеситу імпонує емоційний вислів авторки. Книга буде цікавою найширшому колу читачів.


Филатов В.П. Рассказ длиною в жизнь.../ Сост. Н. Коваленко. – Одесса: МВК им. ак. В.П. Филатова, 2011. – 350 с. – ил.

Ім’я В. Філатова у більшості асоціюється з медициною. Але мало хто знає, що видатний лікар-офтальмолог був ще й чудовим художником, літератором, активним громадським діячем та меценатом.

Ця багатогранність таланту повною мірою розкривається у збірці «Рассказ длиною в жизнь...», що була подарована бібліотеці її упорядником, директором одеського Музейно-виставкового комплексу ім. ак. В.П. Філатова Н. Коваленко.

Збірка складається з 3 циклів, в яких висвітлюються різні періоди життя та сфери діяльності відомого вченого: 1) спогади про дитинство та юність; 2) розповіді про видатних діячів медицини; 3) мемуари, пов’язані з творчістю.

Це не перший дарунок Н. Коваленко національній книгозбірні. Раніше вона передала до наших фондів велику частину бібліотеки своїх батьків – колишніх солістів Одеського театру музичної комедії В. Применко і З. Вотінцевої.

Створено: 05.12.2011
Переглядів: 2194




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.