Україна-Грузія: потужні кроки культурної дипломатії


Одеська національна наукова бібліотека бере участь у різноманітних наукових та культурних заходах для реалізації державної політики в галузі культури, у проєктах розширення міжнародного співробітництва України, презентації української культури в світовому культурному просторі, активізації професійної співпраці.

Культура має велику силу і саме візит генерального директора ОННБ Ірини Бірюкової до Грузії продемонстрував важливість та ефективність культурної дипломатії. Такі контакти допомагають нам бути більш обізнаними один про одного, відчувати культурну спорідненість з європейською спільнотою.

На початку листопада Ірина Бірюкова разом з головою Одеської обласної Ради миру Тамілою Афанасьєвою та директором недільної грузинської школи в Одесі «Ана-Бана» Мегі Лашхіа, у рамках програми підтримки дітей українських військових, опікувалася у десятиденній поїздці до Грузії групою юних українців, які потерпіли від російської агресії. Серед них діти загиблих воїнів ЗСУ, діти-сироти та діти з багатодітних родин з Ірпеня, Бучі, Херсона та Южного.

Від грузинської сторони цей візит організували депутат парламенту Грузії, голова Комітету грузинської діаспори та Кавказу Бека Одішарія та Генеральний консул Грузії в Одесі Торніке Берекашвілі.

Понад тридцять дітей зі своїми наставниками виїхали автобусом з Одеси. Їх неблизький шлях проліг через Румунію, Болгарію та Туреччину. Впродовж десяти днів українці побували у різних куточках Грузії, де знайомилися зі стародавньою культурою, багатою етнографією та чудовою природою.

Що запам’яталося?

Батумі – знаменитою набережною та запаморочливими силуетами хмарочосів. Мцхета – величною панорамою на містечко біля злиття рік Арагві з Курою з гори, де височіє монастир Джварі. Телаві – пам’ятником Лесі Українці. Саме тут вона провела останні роки життя і створила драму-феєрію «Лісова пісня». Боржомі – цілющими мінеральними джерелами і золотолистою грузинською осінню. Тбілісі - старовинними кварталами із стрімкими брукованими вуличками і чарівним плетивом обвитих виноградною лозою відкритих галерей. Головний, респектабельний, столичний проспект Шота Руставелі, обсаджений віковими платанами, дивовижно нагадує наші одеські вулиці - Пушкінську та Рішельєвську. Екзотичне переплетення Сходу із Заходом робить Тбілісі неповторним, а мальовнича ріка, з численними мостами, ділить його навпіл і додає шарму. Мостів тут більше десятка, а найпрекрасніший з них - скляний Міст миру, збудований 2010 року.

Світ також крихкий, як скло. У цьому переконалися грузини 8 серпня 2008 року та українці, починаючи з 24 лютого 2022 року.    

Окрім екскурсій, організатори забезпечили дітям розважально-освітню програму та відпочинок, зокрема відвідини аквапарку. Смачна кухня та грузинські ласощі – то окрема тема.

Юні українці побували там, куди дуже заможний турист не потрапить навіть за великі гроші. В парламенті Грузії на їхню честь відбувся прийом за участю Голови парламенту Шалви Папуашвілі та депутатів парламенту. В залі засідань - українські та грузинські прапори.

Депутат парламенту Грузії, голова Комітету грузинської діаспори та Кавказу Бека Одішарія привітав українську делегацію: «Сподіваємося, що дні, проведені в Грузії, справлять незабутні враження на українських дітей і започаткують у них любов до Грузії та своїх грузинських однолітків. Маємо впевненість, що час, проведений в Грузії, залишиться теплим спомином для людей, виснажених війною фізично і психологічно, після повернення на батьківщину».

Організувавши та фінансуючи цей проєкт, пан Бека Одішарія ще раз підкреслив традиційно щиру дружбу між Україною та Грузією, а також взаємну підтримку Грузії та України. За його словами, грузинська сторона, згідно з грузинськими традиціями, завжди з радістю і теплом готова прийняти українських дітей та їх матерів, особливо в такий складний для них період.

Важливим став виступ Ірини Бірюкової  в парламенті Грузії.  Від імені Одеської національної наукової бібліотеки вона висловила слова подяки спікеру та членам парламенту: «Від серця до серця - так працює народна дипломатія, так гартуються найміцніші зв’язки. Нас поєднує спільне море. Нас поєднують спільні цінності. Нас поєднує розуміння величезної загрози, яку несе світу безжалісна та спустошлива війна. Війна проявляє крихкість людського життя, вразливість прав і свобод, вразливість  гуманітарної сфери. Тому такий важливий кожен прояв розуміння і підтримки - будь то збройний захист, технічна підтримка, гуманітарна допомога, дружні обійми чи нова книжка на полицю відновлених книгозбірень на деокуповпних територіях». Пані Ірині було вручено свідоцтво «Почесний гість Парламенту Грузії».

 Запрошення від депутату  парламенту Грузії Бека Одішарія  стало квитком у мирне життя для українських дітей з постраждалих від жорстокої війни міст нашої країни. Діти не тільки отримали відпочинок і психологічну реабілітацію, але й більше - уроки розуміння того, якою важливою є дружба між народами, якою щирою є підтримка народу Сакартвело. Ми, дорослі, хоча б на незначний час, можемо бути спокійними за їхнє життя в ці дні - без повітряних тривог і навчання у бомбосховищах, без ризику просто не прокинутися наступного ранку, тому що російська ракета попала в твій дім…»

Зворушливим був візит до Національної парламентської бібліотеки Грузії. Її директор, письменник Гіоргі Кекелідзе влаштував українцям теплу зустріч. Ірина Бірюкова ділиться враженнями від спілкування з грузинськими бібліотекарями: «Дякуємо грузинським колегам за гостинність і екскурсію потаємними маршрутами книгозбірні. Радію цій можливості продемонструвати малечі ще один дієвий інструмент культурної дипломатії та незвичний спосіб знайомства з історією країни через багатства читальних залів бібліотек. Музей книги, ошатні простори, привітність бібліотекарів - все сповнювало маленьких гостей цікавістю. Родзинкою маршруту для нас стала Українська бібліотека, відкрита на початку 2022 року. Радіємо, що привезені нами видання з Одеської національної наукової бібліотеки незабаром поповнять її полички!».

Грузія - одна з чотирнадцяти країн, які долучилися до міжнародного флешмобу з ліплення українських вареників. Ірина Бірюкова зустрілася з представниками української діаспори Грузії в тбіліському кафе «Пан вареник» та стала учасницею встановлення спільного рекорду. Вареники вийшли класичні - гарні та смачні. За регламентом їх ліпили впродовж години. Ініціаторкою проведення цієї акції в Грузії є Валентина Марджанішвілі - невтомна громадська діячка у сфері культури, освіти, видавництва, яка є багаторічним другом ОННБ. У 1999 році вона була головою оргкомітету зі створення в Тбілісі української школи ім. М. Грушевського (Тбіліська публічна школа № 41), в якій пропрацювала 13 років. У 2001 році очолюваний нею Грузино-український будинок преси та книги почав видавати газету «Український вісник». Веде при Посольстві України в Грузії курси з вивчення української мови, які організовано для людей, що бажають вивчити її для роботи, або для себе. Автор і видавець першого грузино-українського розмовного словника.

Щиро дякуємо депутату парламенту Грузії Бека Одішарія, Генеральному консулу Грузії в Одесі Торніке Берекашвілі, голові Одеської обласної Ради миру Тамілі Афанасьєвій, директору недільної грузинської школи в Одесі «Ана-Бана» Мегі Лашхія, а в їхніх особах всім людям, завдяки яким стали можливими ця поїздка та проєкт «Грузія - дітям України!».

«Чим глибше діалог та партнерство, що демонструють українську культурну силу, будуть життєво необхідними для зближення України та країн Європи»,- сказав Ентоні Ріхтер, директор спеціальних ініціатив при фундації «Відкрите суспільство» на Міжнародному форумі культурної дипломатії 2022.

Створено: 29.12.2022
Оновлено: 30.12.2022
Переглядів: 1127




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.