З Днем незалежності, Сакартвело!

26 травня Республіка Грузія відзначає День відновлення незалежності Грузії! 
Колектив Одеської національної наукової бібліотеки вітає наших друзів і партнерів з державним святом!

001.jpg      

В цей день 1918 року уряд Грузії проголосив незалежність країни. Перша незалежна Демократична Республіка Грузія проіснувала до лютого 1921 року.

31 березня 1991 року був проведений референдум про відновлення державної незалежності країни. 9 квітня 1991 на підставі результатів всенародного референдуму Верховна Рада республіки прийняла Акт про відновлення державної незалежності Грузії, що проголосив дійсними Акт про незалежність 1918 року і Конституцію 1921 року.

ОННБ багато років підтримує плідні стосунки з партнерами з міжнародного культурного співробітництва – Консульством Грузії в Україні, представниками грузинського культурно-просвітницького центру «Іверія», школою “Анабана” та іншими. До проведення спільних заходів залучаються колеги та партнери з Республіки Грузія.

Україні в умовах війни з Росією вкрай важливо відчувати підтримку світу. Професійна спільнота бібліотекарів Грузії активно виступає на боці нашої країни. Грузинська Бібліотечна Асоціація та її президент Русудан Асатіані продемонстрували дієву моральну підтримку, допомагаючи інформаційно, поширюючи правдиву інформацію, надаючи прихисток українським біженцям, збираючи ліки тощо. 4 квітня 2022 р. Грузинська  Бібліотечна Асоціація  та УБА організували онлайн зустріч українських бібліотекарів з грузинськими колегами «ГОЛОСИ З УКРАЇНИ - УКРАЇНСЬКІ БІБЛІОТЕКАРІ В БОРОТЬБІ З РОСІЙСЬКОЮ НАВАЛОЮ», на яку була запрошена генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова. Вона подякувала колегам з Грузії, які вживають всіх можливих заходів для протидії агресії, захисту прав українських громадян, відновлення територіальної цілісності, впливають на думки національних лідерів і наднаціональних інституцій аби гучніше звучали вимоги негайно припинити застосування сили проти народу України.

Президент Грузинської бібліотечної асоціації Русудан Асатіані  виступила на ОдесаБібліоСаміті з презентацією «Цифрова бібліотека та діяльність з промоції читання національної бібліотеки», а також розповіла про трансформацію бібліотек Грузії під час пандемії.

Голова Союзу журналістів «Будинок грузинсько-української преси та книги» Валентина Марджанішвілі взяла участь в роботі секції «Культура та ідентичність» міжнародної науково-практичної конференції «Україна: історія, культура, ідентичність» до 30-річчя незалежності України (Одеса, 18-22 серпня 2021 року) з доповіддю «Слід Лесі Українки в Грузії» та презентацією документального фільму «Леся Українка: Я буду вічно жити!».

24 вересня 2021 року в ОННБ пройшла зустріч молодого  Посла Грузії в Україні Торніке Тевдорадзе зі студентами Одеського національного університету імені Мечникова. Зустріч була присвячена тісним зв’язкам між Україною та Грузією на шляху до європейської інтеграції, викликам у сучасній політиці та можливостям цих країн. Зустріч проходила у форматі лекційної дискусії.

***

Читайте також:

Україна - Грузія

Створено: 26.05.2022
Переглядів: 1451




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.