В ОННБ розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція "УКРАЇНА: ІСТОРІЯ, КУЛЬТУРА, ІДЕНТИЧНІСТЬ"

19 серпня 2021 року в Одеській національній науковій бібліотеці під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України розпочалась Міжнародна науково-практична конференція «Україна: історія, культура, ідентичність». Співорганізаторами конференції стали Державна архівна служба України, Департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Одеська національна наукова бібліотека, Інститут дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду, факультет історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова, Одеське етнологічне товариство, Одеське відділення Національної спілки краєзнавців України, Рада представників національно-культурних товариств Одеської області, ГО «Міжнародний центр по роботі з українцями за кордоном», ГО «Український клуб Одеси» та ВГО «Бібліополіс».

До участі у міжнародній конференції долучилися представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представники провідних бібліотек України і зарубіжжя, музеїв, архівів, культурних індустрій, творчих і громадських об’єднань, національно-культурних товариств, історики, науковці, викладачі вищих навчальних закладів.

Церемонія урочистого відкриття конференції відбулася у відділі рідкісних видань і рукописів ОННБ, а окремі учасники зі столиці України, з інших міст і з-за кордону приєдналися онлайн на платформі ZOOM.

Гостей та учасників заходу привітали:  

petasyuk.jpg

Петасюк Лариса Володимирівназаступник Міністра культури
та інформаційної політики України:

– Під час презентації заходів до Дня незалежності України на Всеукраїнському форумі «Україна-30» Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко презентував Цифрову мапу подій – національну платформу, яка висвітлює всі акції, присвячені 30-й річниці незалежності України. Розмаїття заходів, які проводять митці, літератори, майстри народної творчості, науковці, спортсмени, волонтери, охоплює всі області України, дарує  потужне відчуття єдності, гордості, визнання значущості виняткової історичної події – проголошення незалежності України.

Численні проєкти з нагоди 30-річчя незалежності України мають нагадати українцям про їхнє коріння. Серед яскравих заходів: виставка «Скіфське золото» у стінах Національного музею історії України; виставка «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII–XVIII ст.» у Софії Київській, де серед експонатів – латиномовна Конституція Пилипа Орлика в Україні, що вважається однією з перших конституцій Європи; проєкт «КОВЧЕГ “УКРАЇНА”: десять століть української музики», який об’єднує українські музичні ритми від давніх духовних співів до сучасної класики, та багато інших ініціатив.

Вагомий науковий потенціал має Міжнародна науково-практична конференція «УКРАЇНА: ІСТОРІЯ, КУЛЬТУРА, ІДЕНТИЧНІСТЬ», яка сьогодні розпочала роботу в Одеській національній науковій бібліотеці.

Організована спільними зусиллями багатьох вагомих наукових, культурно-просвітницьких, громадських інституцій, вона поєднала істориків, краєзнавців, соціологів, архівістів, бібліотечних фахівців, громадських діячів України та зарубіжжя у пошуку відповідей на актуальні питання визначення місця та ролі інституцій і діячів культури, освіти й науки у процесах державотворення, консолідації суспільства у справі розбудови України як європейської держави, у збереженні та популяризації культурної спадщини України, формуванні у населення України національної ідентичності.

Тематика конференції відображає ключові напрями, яким приділяється значна увага на сучасному етапі розбудови українського суспільства. Якою є наша справжня історія, якими важливими є здобутки і майбуття нашої культури, які виклики у справі збереження ідентичності постають перед нами у сучасних динамічних історичних умовах – питання, на які кожен з нас шукає відповіді, аби наша держава могла дієво реагувати на глобальні зміни та виклики часу.

Бажаю учасникам конференції плідної роботи. Саме такі події сприяють позитивним змінам у суспільстві, додають нам впевненості у власних силах і спроможності розбудовувати демократичну сучасну Українську державу, відроджувати національну культуру, плекати історичну пам’ять.

biryukova.jpg

Бірюкова Ірина Олександрівна – генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України:

– 30-річчя Незалежності – неймовірна подія, славетна дата, яка для всіх нас означає дуже багато. Дякую всім співорганізаторам цієї зустрічі за об’єднання зусиль. Сподіваюся, що два дні наполегливої роботи пройдуть для нас з великим успіхом, адже тематика виступів, ви можете самі проаналізувати, засвідчує дуже важливі для нас меседжі. Ми готові єднатися, ми готові чути один одного, оскільки міждисциплінарна співпраця є запорукою нашого потужного руху вперед. Щиро дякую всім нашим партнерам, завдяки яким нам вдалося в короткий термін донести інформацію про конференцію, яка організується на базі бібліотеки, сформувати насичену програму. Мені приємно бачити представників інституцій, які доклали неймовірних зусиль для того, щоб ця конференція відбулася.

Наша діяльність є ширшою, ніж просто розвиток бібліотечної справи. Чи можуть бібліотеки слугувати розвиткові державотворення, націєтворення? Це  саме той дискурс, у якому ми перебуваємо, реалізовуючи наші різноманітні заходи, які розкривають факти історії, документи, джерельну базу досліджень. Цим ми щиро завдячуємо фаховим історикам, які є з нами в залі. Ми завжди відчуваємо їхню підтримку та плече партнера.

riznikova.jpg

Різникова Ярослава Олексіївна – заступник директора Департаменту –  начальник управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації:

– Цими днями відбувається велика кількість різноманітних культурних заходів, які допоможуть пересічному громадянинові актуалізувати свої знання, згадати, що відбувалося впродовж тридцяти років на теренах України та нашої Одещини, адже такі події робляться задля звичайних людей. Особливе місце серед святкових заходів посідає саме ця конференція. Тут будуть заслухані доповіді науковців-дослідників, які докладають зусиль, щоб не просто проаналізувати, а систематизувати і донести до слухачів основну інформацію про розвиток нашої держави. Виставка, яка відкривалася вчора в Музеї української книги, називається «Україна 30+»,  там ми говорили, що незалежність нашої держави – не тільки останні 30 років, але й те, що робилося раніше,  в 1917–1922 роках, в часи козацької Української держави, в часи Київської Русі, – це все наша історія, яку треба знати. Саме завдяки подібним заходам, зусиллям колективу бібліотеки і всіх тих, хто долучився, нам вдалося ще і ще раз достукатися до сердець наших співгромадян. Щиро вітаю всіх з початком роботи конференції, впевнена, що доповіді, які звучатимуть сьогодні й завтра, будуть надзвичайно цікавими, а тематика конференції потребує, щоб її продовжували в наступні роки. Щиро вірю, що вам це вдасться і така конференція стане традиційною, а наш департамент готовий долучатися до цієї спільної роботи. 

markova.jpg

Маркова Світлана Василівна – доктор історичних наук, директор Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду:

– Вельмиповажні фундатори наукового зібрання, щиро дякую за організацію та запрошення! Захід є надзвичайно актуальний, адже сучасна Україна переживає складні часи суспільної трансформації формування демократичної держави і громадянського суспільства. Дозвольте передати привітання з 30-річчям відновлення незалежності України від генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду Стасюк Олесі Олександрівни. Ми плідно співпрацюємо з вашою бібліотекою. Вже третій рік поспіль одним із напрямків нашої діяльності є збір національно-патріотичної літератури, яку нам надають небайдужі громадяни України. Цю літературу ми відправляємо в ОТГ, які сьогодні сформовані, а також до шкільних та університетських бібліотек. Сподіваємося на допомогу з вашого боку щодо більш якісної організації цієї роботи та плідну співпрацю. Щиро вам дякую! 

kushnir.jpg

Кушнір В’ячеслав Григорович – доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, очільник Одеського етнологічного товариства та ГО «Міжнародний центр по роботі з українцями за кордоном»:

– Тема нашої конференції надзвичайно актуальна. Той шлях, який пройшла Україна в розвитку державності, показує, настільки важливо сьогодні знати свою історію й культуру, настільки важливо усвідомлювати нашу українську ідентичність. Особливо для таких полікультурних регіонів, яким є наш. В кожному регіоні ідентичність, культура, історія мають свою специфіку. Все це потрібно вивчати, пояснювати. На цьому потрібно  виховувати наше молоде покоління. Ми фахово займаємося всіми цими питаннями, а останні 30 років дуже предметно розглядаємо ці проблеми – і не лише на міжнародних конференціях, а й оприлюднюємо та вводимо в науковий обіг наші матеріали, які напрацьовуємо в процесі своїх наукових досліджень. Основне наше завдання як науковців – сприяти інтеграції в національний простір етнічних спільнот, які проживають на Одещині. Разом з тим, щоб ці спільноти не втрачали власну ідентичність, бо насправді це багатство та розмаїття. Тут, звісно, не обійтися без об’єднання зусиль. Досвід, який ми маємо, є результатом співпраці департаменту культури та наукової бібліотеки, з якою ми багато років поспіль маємо все більше й більше спільних проєктів. Це  той досвід, яким можна пишатися та з оптимізмом дивитися в майбутнє. Вірю, що наша конференція буде цікавою для всіх і приноситиме суспільству користь. Гарних і плідних дискусій! Хай щастить! 

chajchuk.jpg

Чайчук Наталя Олександрівна – голова громадської організації «Український клуб Одеси»:

– Сьогодні ми відкриваємо велику міжнародну конференцію, а 30 років тому про це не можна було навіть мріяти. Щоб проілюструвати, з чого ми починали, розкажу маленький епізод зі свого життя. На початку незалежності мер Едуард Гурвіц запросив в Одесу В’ячеслава Чорновола. У міськвиконкомі шукали, хто вміє розмовляти українською. З’ясували, що лише я. Зустрічали Чорновола в аеропорту. Він прилітає на ЯК-40, невеликому літаку, рвучко збігає трапом і голосно вітається: «Слава Україні!». Я відповідаю «Героям слава!» і відчуваю, що я сама, всі мовчать… Його це дуже вразило. Так почалося наше близьке спілкування. Минули роки, і патріотичне привітання «Слава Україні! – Героям слава!» міцно увійшло в наше життя. А сьогодні ми займаємось тим, що навчаємо дітей бути українцями. Для того з шухляд дістаються бабусині чи прабабусині вишиванки. У нас сьогодні виставка вишиваних робіт Юстини Михайлівни Плотиці. Їй 93, вона вже не може голку в руках тримати, але її роботи продовжують жити, виховувати і милувати нові покоління українців. Ми не науковці, ми – громадська організація, але ми всі разом на правильному шляху.

uchasniki-i-gosti.jpg

Конференція продовжить роботу в секціях «Державне та національно-культурне відродження України: історія, постаті, інституції», «Культура та ідентичність» і триватиме два дні. 

Створено: 20.08.2021
Оновлено: 06.09.2021
Переглядів: 3949




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.