До 165-річчя Олександра Михайловича Де-Рібаса

274px-deribasa3-1.jpg

У відділі краєзнавства «Одесика» Одеської національної наукової бібліотеки розгорнуто тематичну експозицію «До 165-річчя від дня народження знавця історії Одеси, літератора, бібліографа, журналіста, автора історичних нарисів, працівника і директора (1921–1923) Одеської міської публічної бібліотеки Олександра Михайловича Де-Рібаса (1856–1937)».

Інтерес до родини Де-Рібасів не згасає з часом. Представники роду Де-Рібасів – знакові фігури у літописі Одеси. Іспанці неаполітанського походження, вони протягом століть захоплюють, інтригують, притягують професійних істориків, літераторів, краєзнавців, бібліотекарів-бібліографів та надихають їх на нові дослідження і оригінальні видання. 

Палітра виставкових матеріалів вражає – енциклопедії, наукові видання, антології, літературно-художні та публіцистичні твори, збірники статей, історичні нариси та спогади (першоджерела, факсимільні видання), альманахи, періодика, бібліографічні та персональні покажчики, щорічні звіти Одеської міської публічної бібліотеки, альбоми, каталоги творів живопису, календарі, фотографії…

unnamed-2.jpg staraya-odessa-3.jpg
unnamed-1-5.jpg staraya-odessa-2-2.jpg

Почесне місце в експозиції займають публікації та книжки Олександра Де-Рібаса – зокрема, відбиток статті з газети «Одесский листок» «Жизнь Иосифа Де-Рибаса: (основателя Одессы), 1751–1800» (Одеса, 1894), перший том книги «Старая Одесса: исторические очерки и воспоминания», що побачив світ в Одесі у 1913 році. У нарисах автор яскраво відобразив історичне минуле міста: побут, звичаї, колорит мешканців, навів біографічні відомості про окремих діячів з їх портретами. Книжка викликала жвавий інтерес у одеситів, її стали називати «Одеською біблією». Тираж розійшовся миттєво, пізніше вона неодноразово перевидавалася. Репринтні видання вийшли в Одесі у 1990 та у 1995 роках.

Олександр Михайлович мріяв про другий, доповнений, том, підготував рукопис, але книжку так і не було надруковано. Прекрасно виданий том нарисів «Старая Одесса: забытые страницы: исторические очерки и воспоминания» (укладачі: О.Ф. Ботушанська, О.М. Вовчок, Т.В. Щурова), підготовлений фахівцями Одеської національної наукової бібліотеки, вийшов друком у 2004 році у видавництві «Мистецтво». Упорядниками включено до збірника історичні нариси, які О.М. Де-Рібас друкував в одеській періодиці після виходу першого тому «Старой Одессы». При підготовці книжки було використано фонди ОННБ, а також архів дружини Олександра Михайловича – Ганни Миколаївни Цакні-де-Рібас, що зберігається в Одеському літературному музеї та в особистих колекціях краєзнавців С.З. Лущика і М.Б. Пойзнера. Книжку високо оцінили, вона мала великий успіх і була відзначена нагородами, а бібліофіли й досі мріють мати в своїх колекціях це чудове видання.

У 2012 році одеське видавництво «Оptimum» перевидало у подарунковому форматі збірник О.М. Дерібаса «Старая Одесса. 1794–1894: исторические очерки и воспоминания» як «один із найперших і, певна річ, найяскравіших краєзнавчих нарисів про Південну Пальміру».

До другого розділу виставки увійшли численні публікації, генеалогічні розвідки, краєзнавчі дослідження, спогади, бібліографічні знахідки як про Олександра Михайловича, так і про інших представників Де-Рібасів. Серед авторів – А. Добролюбський, О. Третьяк, М. Гліб-Кошанський, О. Губарь, Є. Голубовський, Ростислав Олександров, О. Сурілов, Р. Феденьов, О. Де-Рібас, Л. Білоусова, Г. Зленко, Т. Щурова, Л. Бур’ян та інші.

sharzh.jpg 20211214_102309-1.jpg image00008.jpg

Мистецьку нотку експозиції додали живописні та графічні роботи одеських художників Є. Буковецького, П. Волокідіна, Ф. Гозіасона. Портрети Олександра Де-Рібаса як «яскравого представника одеської старовини», були написані Є. Буковецьким у 1909 та у 1926 роках, а П. Волокідіним – у 1934-1935 рр.. Іронічно-доброзичливі шаржі на О.М. Де-Рібаса зустрічаються в журналі «Стрелы» (1917. № 6. С. 12) (художник Ф. Гозіасон) та на шпальтах газети «Одесский листок» (1913. 19 січ. С. 3) (автор невідомий).

 

Створено: 22.12.2021
Переглядів: 1836




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.