Світ – це книга: ТОП-5 «мандрівних» книг липня

foto-2-1-1.jpg Деякі книги мають чудову здатність переносити нас в найвіддаленіші місця – завдяки поетичній і насиченій яскравими подробицями розповіді. Є книги, з якими ніби реально подорожуєш разом з героєм. А є книги, які надихають залишити за плечима побутові турботи і самому вирушити у захоплюючу пригоду…

Отже, книги про подорожі… Ті, які лише уявно переносять читача у дивовижні місця нашої планети, щоб пережити пригоди разом з героями, і ті, що надихають здійснити подорож самим. Сміливі фентезі й реалістичні путівники... Не важливо, де ви будете читати ці книги: вдома на дивані, у вагоні метро, в літаку на шляху до мрії чи на пляжі – так чи інакше, ці твори допоможуть вам відірватися від буденності та підштовхнуть до подорожей. І якщо немає реальної можливості податися в мандрівку, можна хоча пару годин «помандрувати» з книгою.

Бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки зібрали для Вас книги на заявлену тематику. Тут і звичайні подорожі світом, і мандри в пошуках себе, і пошуки гармонії – захоплюючі та небанальні книги, які стануть прекрасним відпочинком і надихнуть на відкриття нових куточків світу й України. Читайте – і подорожуйте, уявно і реально!

Місце, в якому ви не бували, має ту перевагу,
що його можна собі науявляти…

Алекс Ґарленд. Пляж : роман / пер. з англ. Олеся Сандига. – Київ : Рідна мова, 2020. – 413 с.

foto-3.jpg


Історія трьох молодих мандрівників, які здобули та втратили рай на землі. Зі знанням справи автор описує улюблені теми молодих ескапістів: подорож без планів і зворотних квитків, райський острів у теплих водах і співтовариство, на перший погляд ідеальне, що живе у відриві від повсякденної цивілізації.

В одному з найдешевших хостелів Таїланду молодий мандрівник Ричард отримує від мешканця сусідньої кімнати з дивним прізвиськом Даффі Дак намальовану від руки мапу таємничого острова в національному заповіднику Таїландської затоки, де розташований міфічний Пляж. Після цього дивний сусід вкорочує собі віку, а Ричард разом із парою випадкових попутників-французів вирушає на пошуки Пляжу. Після карколомних пригод вони таки потрапляють в цей «рай», який вже вподобала комуна мандрівників із різних країн, свідомо залишивши цивілізацію. У цьому омріяному раю Ричарду доводиться побачити розкол комуни, байдужість і зраду товаришів, смерть і кров. Рятуючи себе і друзів, він вдається до брехні, підступу і навіть вбивства…

Алекс Гарланд – британський письменник і сценарист. Його дебютний роман «Пляж», уперше виданий 1996 року, написаний на власному досвіді бекпекера, дуже швидко став культовою класикою, а фільм, знятий за ним з Леонардо Ді Капріо у головній ролі, приніс йому справжню славу.

Мальовничі села України: історії, легенди, ремеслаЮлія СавостінаВалерія Максіна ; ред. Оксана Белоусова. – Київ : МІУ Продакшн, 2020. – 119 с.

foto-4-1.jpg


2020 рік розгорнув для всіх нас новий світ. Світ, у якому кожна нація, кожна країна почали вивчати себе наново. Банальна причина – неможливість мандрувати планетою – відкрила для багатьох внутрішній туризм. 

Це видання – перша спроба показати гарні українські села, познайомити з їхніми жителями та традиційними промислами, розповісти легенди й невигадані історії. А головне, довести, що цікава подорож – це зовсім не обов’язково про широкі траси чи велелюдний аеропорт. Часто трапляється так, що найцікавіше можна побачити на маловідомих стежинах – і тут вам у нагоді стане книжка, яку ви тримаєте в руках.

Адже наші села – не лише щедра житниця. Це той самий мальовничий садок з хрущами біля хати, неймовірні сходи сонця й надзвичайні краєвиди, маленькі річки й маловідомі озера, сучасні будинки та старовинні споруди, старі сади та облаштовані за європейською модою клумби біля будинків. Зрештою, це гостинні, працьовиті люди, які не прагнуть перебиратися у місто, бо їхнє щастя та доля там, де вони народилися, де навчилися від батьків-дідів ремеслам і господарству.

Отже, насолоджуйтеся незабутніми мандрівками і відкривайте для себе Україну – завжди різну, іноді зовсім незнайому і водночас дуже рідну.

Джек Керуак. У дорозі : роман / пер. з англ. Марії М. Козлової ; худож.-оформ. Д. О. Самойленко. – Харків : Фоліо, 2015. – 476 с.

foto-5-1.jpg

Джек Керуак (1922–1969) – культовий американський письменник, поет, есеїст, чільний представник літературного покоління бітників, що сформувалося у 1940-х роках у Нью-Йорку і було назване ним самим «Beat Generation».  За своє недовге життя Керуак написав близько 20 книжок, але саме роман «У дорозі», створений за три тижні, приніс йому всесвітню славу і став класикою американської літератури.

Це розповідь про долю і біль цілого покоління, побудована як джазова імпровізація.

«У дорозі» називають «ліричним романом мандрів». Його герої – люди дороги, ті самі хіпстери, бітники, які жили духом свободи і насолоди. Їхні цінності – це шлях з одного кінця країни в інший, джаз (модний у той час «боп»), кохання і нічні бесіди-одкровення. Кожне нове покоління знаходило у бітниках щось своє, і головний герой роману – скализуб, бабій і п’яниця Дін Моріарті, і сьогодні мандрує на своєму деренчливому «мустанзі» дорогою, яка ніколи не скінчиться…

Спочатку історія авантюрної поїздки Діна Моріарті й Сала Парадайза не викликала захвату у літературних критиків, проте вона змогла стати справжньою «біблією» для цілого покоління бітників і хіпстерів. Екранізована в 2012, вона пережила друге народження і міцно осіла у списках кращих творів століття від Time, Observer і BBC, а тому цілком заслужено вважається must-read для захоплених мандрівників.

100 найкращих місць для подорожей УкраїноюМарина МаричеваОлена Чехній ; автор ідеї Юлія Савостіна ; ред. Марина Шевченко. – Київ : МІУ Продакшн, 2020. – 207 с.

foto-6.jpg


Усі ми зараз вчимося мандрувати Україною. Бачити в ній особливе і красиве, історичне та сучасне. Шукати місця, які створені природою та збережені людьми. Знаходити тих, хто у своїх містах і селах розвиває культуру, промисловість і туризм. Дізнаватися історії людей, які вирішили просто якісно робити свою справу і зберігати традиції. Бачити символи цілих поколінь та свої власні. Відкривати відомі місця і ті, куди не часто доїжджають туристи.

У цій книзі зібрано сто локацій, що справді варті уваги. Звісно, є ще багато не менш привабливих, історично важливих і культурно цінних туристичних місць. Усі вони просто не можуть уміститися на сторінках одного видання. Тому тут можна знайти дуже відомі та навіть ключові пам’ятки країни, і маловідомі місця, які ще не набули великої популярності серед туристів, – і в цьому їх особливий шарм. У книзі автори розповідають про численні пам’ятки, що умовно поділені на природні, архітектурні, релігійні, культурні та виробничі. Озера, національні парки, кар’єри, музеї, фортеці, ферми і храми є окремими цікавими туристичними об’єктами.

До книги увійшли об’єкти з різних регіонів України. Обираючи місце для подорожі, варто визначитися, що саме ви хочете отримати і як далеко готові їхати. Ми переконані, що сповнена вражень мандрівка можлива у будь-якій частині України, навіть там, де найменше цього очікуєш. Можна їхати в замок, а дорогою пропустити поворот і потрапити до дивного озера, яке справить на вас незабутнє враження. Можна виїхати на годину пізніше запланованого і застати в дорозі найдивовижніший у своєму житті захід сонця. Можна їхати в музей, а зустріти його власника і перейнятися життєвою історією цієї людини. Бажаємо читачам приємних подорожей і власних відкриттів на туристичних маршрутах!

Макс Кідрук. Мексиканські хроніки : роман. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 251 с.

foto-7.jpg


Книга про велику мрію, яка на перший погляд здавалася далекою та нездійсненною, але яка все ж збулася. Про нестримну віру в себе й свої сили. Це не туристичний путівник і не тревел-порадник – це історії зухвалого мандрівника, який подався до гарячої Мексики здійснювати всі свої найпотаємніші бажання. До речі, книга біографічна, і всі історії та географічні об’єкти є реальними.

Максим наодинці пройшов Мексиканські Сполучені Штати – від Тихого океану на заході до Карибського моря на сході. І детально описав свою мандрівку на сторінках «хронік». Обережно, адже після прочитання хочеться залишити все, купити білет і вирушити на зустріч власним Мексиканським пригодам.

«Я хочу, щоби кожен, хто прочитає цю книгу, на якусь мить повернувся в дитинство чи юність і згадав свої дитячі – глевкі, наївні, простакуваті – мріяння. Я хочу, щоб прочитавши Хроніки, ви не загубили свою Мексику...»

Створено: 20.07.2021
Переглядів: 3233




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.