Епоха цифрової грамотності: темп акомпанує мрії

01.jpg

Завершився «Європейський тиждень цифровоі грамотності», який традиційно проводиться у березні, починаючи з 2010 року.

До міжнародної акції активно долучилася Одеська національна наукова бібліотека. Впродовж 23-29 березня 2020 року команда проєкту "Європейський тиждень цифрової грамотності - український вимір протидії коронавірусу" підготувала і розмістила на офіційному сайті ОННБ 10 публікацій відповідної тематики, з якими ознайомилися понад 5000 відвідувачів.

Дорогі Читачки і Читачі! Більшість з нас нині через коронавірус перебуває вдома. Захід цей  вимушений, але він допомагає нам усім уберегтися від підступної недуги. Колектив ОННБ не залишив вас наодинці  у цей час, а продовжує піклуватися про підвищення рівня ваших знань та ваше дозвілля.

В умовах  карантину фахівці бібліотеки працюють для вас дистанційно. У ці дні, щоб додати яскравіших барв дням ізоляції, ОННБ приготувала для вас чимало цікавого. Найперше – читання онлайн вдома, без ризику захворіти, та ще багато іншого.

Вам неодмінно стануть у пригоді Топ-10 онлайн-сервісів, які пропонують наші фахівці. Ми репрезентуємо кращі онлайн-ресурси  та онлайн-платформи, які допоможуть отримати максимальну користь від навчання вдома.

Сучасне життя неможливе без використання цифрових інформаційних технологій, а більшість з нас не є професіоналами з ІТ-технологій і недостатньо обізнані в питаннях цифрової інформаційної безпеки. Зважаючи на це, увазі користувачів ми  запропонували низку корисних порад з цифрової інформаційної безпеки.

За вимог дотримання загальної гігієни та санітарних норм також слід пам'ятати і про медіагігієну, аби уберегти себе та оточення від цілком реальних небезпек та паніки, непрофесіоналізму, дезінформування суспільства. Наголошуємо, що вся актуальна інформація акумулюється на спеціалізованому сайті Кабінету Міністрів України covid19.com.ua. Також радимо отримувати рекомендації щодо безпеки здоров’я громадян на сайті Міністерства охорони здоров'я України та Центру громадського здоров'я.

Тепер у Вас вдома стало на одне віконце більше – це  «Вікно в Америку» - партнерський проект Посольства США в Україні та Одеської національної наукової бібліотеки. Технології  ХХІ століття дають змогу вдосконалювати вам свою англійську в Інтернеті. Для спілкування онлайн створена група на Фейсбук (WOA Literature Discussion Club).

Аналізуючи підсумки “Європейського тижня цифрової грамотності - український вимір протидії коронавірусу”, ми ще раз отримали реальні свідчення важливості бібліотеки у сучасному світі. Зростаючий попит користувачів на пропоновану онлайн інформацію підтвердив значущість бібліотечних ресурсів, особливо у складних умовах ізоляції, у період карантину. Серед складових успішної реалізації проєкту – професіоналізм і  відданість справі команди ОННБ, її здатність швидко адаптувати  модель обслуговування користувачів до викликів часу, сконцентрувавши увагу на наданні  дистанційних соціокультурних, інформаційних, бібліографічних послуг.

Про цікавинки проєкту "Європейський тиждень цифрової грамотності - український вимір протидії коронавірусу" в ефірі ТРК "Южная Волна" розповіла генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова 

Друзі, якщо ви не встигли ознайомитися з нашими публікаціями, або хочете зосередити увагу на  якісь конкретні рекомендації, не хвилюйтеся – інформація зберігається на сайті ОННБ і вона доступна усім без винятку, незважаючи від місця проживання, віку і статусу. Ця інформація  залишається актуальною не лише в межах Тижня цифрової грамотності, а й у подальшому – впродовж нинішньої  цифрової епохи.

ТОП-10 онлайн-сервісів для організації дистанційної роботи бібліотекарів

Візити в Інтернет мають бути безпечними

Краще перевір, аніж у неправду повір

Онлайн-платформа «Дія. Цифрова освіта»: вдосконалюємо цифрові навички не виходячи з дому

Топ-15 онлайн-сервісів для дистанційного навчання на допомогу вчителям, учням та батькам

Онлайн - доступ до електронних інформаційних ресурсів ОННБ

Події та люди на сторінках українських газет сторічної давнини

Якщо ви скучили за Бібліотекою, маєте чудову можливість відвідати її віртуально, вирушивши у 3D-тур.

 

Створено: 01.04.2020
Оновлено: 08.04.2020
Переглядів: 1180




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.