Топ-15 онлайн-сервісів

02.jpg

Топ-15 онлайн-сервісів
для дистанційного навчання
на допомогу вчителям, учням та батькам

Сьогодні Україна вимушена пристосовуватися до нових умов життя. Через розповсюдження коронавірусу COVID-19 для школярів введено карантин. Поки для дітей різного віку це можливість побути вдома, для вчителів та батьків – необхідність якнайшвидше вирішити проблему з організацією занять. Як заохотити дітей до навчання? Як організувати процес дистанційного навчання, щоб учні повноцінно засвоїли шкільну програму? Які сучасні онлайн-платформи використати у навчальному процесі?
Зважаючи на це, фахівці Одеської національної наукової бібліотеки в рамках онлайн-проєкту «Європейський тиждень цифрової грамотності: український вимір протидії коронавірусу» знайшли та пропонують увазі користувачів кращі онлайн-ресурси та онлайн-платформи, які допоможуть отримати максимальну користь від навчання вдома.

03.jpg

1. Портал «Дія. Цифрова платформа» - це проєкт Президента України, що його втілює Міністерство цифрової трансформації в рамках своєї мети: навчити громадян цифрових навичок. Платформа «Дія. Цифрова освіта» запустила серіал для вчителів «Карантин: онлайн сервіси для вчителів».
2. GIOS – інтерактивна онлайн-платформа з уроками, завданнями, тестами, яка допомогає організовувати змішане і онлайн-навчання, і, що важливо, – має гриф Міністерства освіти і науки України. Під час карантину GIOS пропонує безкоштовне користування платформою для вчителів і класів, введення учнів до системи і технічний супровід. Онлайн-платформа GIOS допоможе самостійно вивчати математику вдома та ефективно покращувати результати.
3. Щоденник.ua - всеукраїнська освітня мережа для вчителів, учнів та їхніх батьків. Проєкт працює за підтримки Міністерства освіти та науки України, регіональних адміністрацій, управлінь освіти. Проєкт має на меті об'єднати всіх педагогів, учнів та їхніх батьків в єдину спільноту, модернізувати навчальний процес і впровадити сучасні комп'ютерні технології в школах. Зареєструватися в освітній мережі можливо за умови підключення школи до проєкту. Підходить ініціативним батькам або представникам шкільної адміністрації, які бажають впровадити сучасні технології в навчальний процес.
4. Освіторія - це неприбуткова громадська спілка, яка допомагає змінювати і розвивати освіту в Україні, створює інноваційні школи, програми, допомагає вчителям навчатись та надає доступ до якісної освіти малозабезпеченим дітям. Діє школа тренерів «Нової української школи» (НУШ) – це партнерський проект з Міністерством освіти і науки України, що працює за сприяння Міжнародного фонду. Тренінговий центр – хаб Освіторія – проводить тренінги і курси для вчителів. Освіторія Медіа – це актуальні новини про освіту та ін.
5. Ilearn (Освіторія) - проєкт ГС «Освіторія». Це безкоштовна гейміфікована платформа з навчальними онлайн-курсами, тестами та вебінарами для всіх, хто бажає навчатися та успішно скласти ЗНО (Зовнішнє незалежне оцінювання). 
6. MySchool.ua - навчальне онлайн-середовище для школярів, їх батьків, вчителів і керівників районних відділів освіти. Система об'єднує людей, пов'язаних зі шкільним процесом, за допомогою автоматизації документообігу шкіл, онлайн-бібліотеки з мультимедійними матеріалами для учнів, конспекти для вчителів з усіх предметів, тем для всіх класів і різних SMS-сервісів. Для адміністраторів шкіл працює облік шкільних підручників, конструктор електронних тестів, тематична соціальна мережа. Підходить для шкільної адміністрації та педагогам. 
7. Prometheus – це освітній проєкт, який збирає лекції і завдання від українських університетів з найрізноманітніших предметів. На сайті є набір курсів, які дозволяють школярам підготуватися до зовнішнього незалежного тестування. 
8. "На Урок" – Всеукраїнські онлайн-курси, олімпіади та журнал для школярів. Онлайн-школа "На Урок" створена для того, щоб кожен школяр, незалежно від місця проживання, зміг отримувати якісні знання в цікавому форматі.
9. Доступна освіта – ця платформа створена для того, щоб надати можливості українським дітям і молоді незалежно від місця проживання здобути українську освіту. Держава надає можливість здобути освіту екстерном, а ми – вивчити українську мову і літературу та історію України, підготуватися до Державної підсумкової атестації та ЗНО з цих предметів. 
10. EdEra - український проект, який представляє собою сайт з онлайн-курсами у форматі МВОК (масових відкритих онлайн-курсів). Зараз вже можна пройти сім курсів, серед яких «Українська мова і література», «Географія», «Фізика», «Історія України», «Математика», «Біологія», «Англійська мова». Проєкт включає в себе інтерактивні лекції, конспекти, іспити і домашні завдання, спілкування з іншим учнями і педагогами.
11. Osvita.ua - новинний сайт з інформацією про останні зміни в освітній сфері. Ресурс пропонує чимало тематичного контенту від експертів галузі. До уваги - каталог українських та зарубіжних навчальних закладів, рейтинг шкіл та дистанційних курсів, багато корисного матеріалу про ЗНО і вступ до навчальних закладів. Діє форум для спілкування. Сайт - гарний помічник для абітурієнтів та батьків. 
12. Be Smart – онлайн-платформа підготовки до ЗНО. Платформа за підтримки МОН України. Безкоштовні відеоуроки, тести, затверджені МОН, консультації від учителів онлайн.
13. Гіпермаркет знань – тут можна знайти повну шкільну програму, яка дає можливість підготуватися до відкритих уроків, контрольних робіт і практичних завдань. У онлайн-гіпермаркеті зібрані шкільні підручники, посібники та дидактичні матеріали, завдання і вправи для самоперевірки практикумів, тренінгів і домашніх завдань.
14. Parta.ua - універсальний всеукраїнський освітній портал. 
15. learning.ua - освітня онлайн-платформа. Програми, завдання розроблено відповідно до Державних стандартів МОН України для поглибленого вивчення предметів. Онлайн тести, інтерактивні завдання. Портал інтерактивної дошкільної та шкільної електронної освіти.

Багато інформації можливо знайти на YouTube-каналі Міністерства освіти і науки України. Зокрема з 17 березня розпочато онлайн-трансляцію курсів з підготовки до ЗНО

04.jpg

Департамент освіти і науки Одеської ОДА запропонував одеситам провести карантин з користю - підвищити свою кваліфікацію і навчитися чогось нового і цікавого. Для цього педагоги підготували перелік навчальних онлайн-ресурсів
1. Платформа GIOS gioschool.com – схвалена Міністерством освіти і науки України. 
2. Проект «Умники» - реалізується за підтримки МОН. 
3.«Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» - сайт доповнено розділом «Відеоуроки». 
4. Дистанційна освіта одеського Рішельєвського ліцею – одного з найкращих в Україні. 
5. Уроки зірки YouTube – відомого вчителя фізики Рішельєвського ліцею Павла Віктора.

Ознайомитись з онлайн-сервісами для вчителів за рекомендацією Департаменту освіти та науки Одеської міської ради можливо за посиланням.
Поради від найкращих вчителів України, фіналістів премії Global Teacher Prize Ukraine різних років, як вони організовують освітній процес під час дистанційного навчання на медіа порталі Освіторія. 

Долучайтеся до дистанційного навчання з нашими порадами!

Створено: 28.03.2020
Оновлено: 30.03.2020
Переглядів: 20885




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.