Онлайн-доступ до електронних інформаційних ресурсів ОННБ

Одеська національна наукова бібліотека в рамках онлайн-проєкту "Європейський тиждень цифрової грамотності: український вимір протидії коронавірусу" пропонує вашій увазі електронні інформаційні ресурси нашої книгозбірні. Адже саме бібліотекам належить значна роль у формуванні електронних масивів знань та організації доступу до них.

image001.jpg

Офіційний веб-сайт ОННБ

image003.jpg

Враховуючи інформаційні потреби сучасних користувачів бібліотеки, Одеська національна наукова бібліотека має офіційний веб-сайт.
Адже веб-сайт Бібліотеки – це не просто спосіб розповісти про її діяльність, але й потужний інформаційний інструмент, створений для привернення уваги всіх учасників процесу до книг і читання.

Електронний каталог ОННБ

image008.gif image009.jpg

Електронний каталог (ЕК) є одним із найважливіших бібліотечних ресурсів, особливо коли він знаходиться у всесвітній мережі, що дозволяє забезпечити онлайн-доступ 24/7 до інформації про наявність документів у фондах книгозбірні. На даний час електронний каталог ОННБ містить основні дані про документи, що надійшли до бібліотеки з 2001 року.

За результатами пошуку в електронному каталозі можна оформити читацьку вимогу на необхідні видання, одержати бібліографічний список видань, переглянути записи з нових надходжень.

Бази даних електронного каталогу постійно оновлюються.

Електронна бібліотека ОННБ

image008.gif image009.jpg

Електронна бібліотека ОННБ надає можливість безоплатного отримання в користування документів із фондів бібліотеки, зокрема електронних ресурсів відкритого доступу.

Видання запропоновані за рубриками: “З історії бібліотеки”, “Видання з питань охорони природи”, “Методичні посібники”, “Науково-допоміжні видання”, “Розкриття фонду”, “Серія "Вчені вузів Одеси" (заснована 1994 р.)”, “Серія "Вчені Одеси" (заснована 1957 р.)”, “Серія "Краєзнавці Одеси", “Серія "Літературна Одеса" (заснована 1973 р.)”, “Серія "Письменники Одеси" (заснована 1980 р.)”, “Серія "Проблеми. Гіпотези. Відкриття", “Шевченкіана ОННБ”.

Вікно в Америку

image014.jpg

У 2002 році на основі партнерства між американським урядом та українськими бібліотеками та за підтримки Посольства США в Україні було відкрито інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку”.

Інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку» є справжнім осередком американської культури на Одещині, місія якого полягає в сприянні взаєморозумінню між Сполученими Штатами Америки та Україною.

Це дійсно модель американської бібліотеки, де проводяться лекції, презентуються американські фільми, літературні твори, відбуваються культурні заходи, які сприяють пізнанню американської культури. Користувачі мають можливість розмовляти англійською мовою як зі своїми співвітчизниками, так і з гостями з Америки.

Послугами інформаційного центру користуються як студенти та учні, так і викладачі вищих навчальних закладів та шкіл. Відвідавши «Вікно в Америку», вони мають чудову можливість ознайомитися з довідковою літературою і використати цю інформацію під час навчання та викладання. Велика кількість різноманітних словників та навчальних підручників приваблюють студентів різних навчальних закладів.

Цікаве про центр ІРЦ “Вікно в Америку” у сюжеті

Також до вашої уваги електронний каталог “Вікна в Америку”

Німецький читальний зал в Одесі

image016.jpg

Німецький читальний зал в Одесі був відкритий у листопаді 2000 року за сприяння Гете-Інституту. Кожен, хто потребує інформації про Німеччину, може звернутися до Німецького читального залу.

Тут можна отримати інформацію і літературу з таких галузей: філософія, психологія, економіка і менеджмент, право, мовознавство, екологія, мистецтво, архітектура і дизайн, кіно, театр, музика, німецькомовна література, історія, географія, за винятком спеціалізованої технічної та природничої літератури .

Електронний каталог Німецького читального залу.

Також пропонуємо скористатися онлайн-ресурсами (створені за сприяння Українського культурного фонду), які забезпечують віддалений доступ до найцінніших рідкісних книжкових пам’яток та гравюр:

«Старовинна гравюра —
культурна спадщина України»

image018.jpg image020.jpg

Гравюра – це унікальна частина культурної пам’яті людства. Проект Одеської національної наукової бібліотеки цікавий для провідних фахівців бібліотечних та музейних установ, закладів культури, освіти,науки. Він спрямований на збереження та популяризацію культурної спадщини України, введення в науковий обіг документів образотворчого мистецтва. Уперше так масштабно представлено результати багаторічної копіткої праці бібліотечних фахівців з наукового опрацювання колекції артефактів, яка є однією з найцінніших серед п’ятимільйонного фонду бібліотеки.

У рамках проєкту, втіленого у 2018 році під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду, в Одеській національній науковій бібліотеці не лише було здійснено оцифрування понад 600 гравюр XVI-XIX ст. майстрів з Англії, Італії, Нідерландів, Німеччини, України, Франції, але й розроблено сучасний веб-ресурс, який нині надає вільний онлайновий доступ до цього оцифрованого унікального надбання.

Пропонуємо до перегляду відеоролик про цей проект.

«Скарби України - цифрова колекція
книжкових пам`яток у фонді
Одеської національної наукової бібліотеки»

image018.jpg image020.jpg

Одеська національна наукова бібліотека має потужний фонд книжкових пам’яток, який є унікальною складовою національного культурного надбання України.

Цифрова колекція дає можливість познайомитися з історією, літературою, науковими досягненнями України та інших країн, помилуватися зразками книжкового мистецтва, здійснити подорож у часі та побачити світ очима попередніх поколінь.

Особливу цінність з огляду історії, культури, науки України та світу становлять рукописні книги, стародруки (інкунабули, палеотипи, видання кириличним шрифтом, видання XVIII ст.), українські видання (1801-1945 рр.), іноземні видання (1801-1900 рр.), окремі колекції, зокрема мініатюрних та бібліофільських  видань тощо. 

P.S. Це вже другий проєкт, що  реалізується бібліотекою під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України за сприяння Українського культурного фонду. Він передбачає оцифрування та забезпечення відкритого віддаленого доступу до фондів Одеської національної наукової бібліотеки, у яких зберігається понад 200 тисяч рідкісних книжкових пам’яток, які підлягають занесенню до Державного реєстру національного культурного надбання, а також сприяє збереженню та популяризації культурної спадщини України, забезпеченню освітніх, науково-дослідних, культурних та інших потреб користувачів, слугує інтеграції надбань українського народу у світовий культурний простір.

Рекомендуємо переглянути відеоролик «Скарби України».

Участь у проекті «Архітектура Одеси»

image029.jpg image026.jpg

Городская публичная библиотека

Одеська національна наукова бібліотека як пам'ятка архітектури та історії національного значення представлена в історико-фотографічному проекті «Архітектура Одеси» - унікальному каталозі найцікавіших споруд Одеси (створений стараннями Олександра Левицького та Дмитра Шаматажи). Мета проєкту - зберегти у вигляді фотоматеріалів унікальну архітектуру Одеси, не тільки фасади, двори, інтер'єри, а й деталі, супроводивши їх описом архітектурних елементів, історичними нотатками і одеськими легендами.

Запрошуємо насолодитися віртуальною екскурсією по архітектурним перлинами ОННБ

3D-тур бібліотекою

image030.jpg

Бажаєте прямо зараз відправитися у віртуальний 3D-тур по першій публічній бібліотеці України?
З радістю запрошуємо! Тепер Ви маєте чудову можливість завітати у будь-який час до Одеської національної наукової бібліотеки та відвідати усі куточки бібліотеки, не виходячи з дому. Переходьте за посиланням та насолоджуйтесь чудовою віртуальною подорожжю по одній з найстаріших книгозбірень країни.

YouTube та SlideShare

image032.jpg image034.jpg

Ознайомитися з колекцією мультимедійних ресурсів відкритого доступу (відеоматеріали та презентації на офіційних каналах ОННБ в YouTube та SlideShare) можна за посиланнями.

На вищезазначених ресурсах ви маєте змогу відвідати електронні виставки, переглянути сюжети про заходи і проекти ОННБ та дізнатися про інші цікаві події з життя бібліотечної родини.

Facebook та Twitter

Також ми завжди відкриті для вас у соціальних мережах Facebook та Twitter. Адже, як сказав Білл Гейтс: «Якщо вас немає в Інтернеті, значить вас не існує» :)

image032.jpg image034.jpg


Завдяки соціальним мережам бібліотека спілкується з колегами та користувачами, публікує останні новини, ділиться цікавими фото- та відеоматеріали, поширює корисну інформацію.

Запрошуємо приєднатися до нас:

https://www.facebook.com/OdesaNatLibrary/

https://twitter.com/OdesaNatLibrary


Запитуйте, коментуйте, висловлюйте побажання!

#Залишайтесявдома та знаходьте для себе цікаві та корисні можливості продуктивно використовувати час! Бережіть себе!

Створено: 29.03.2020
Оновлено: 30.03.2020
Переглядів: 1310




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.