Прес-конференція

4 червня 2013 р. відбулася прес-конференція для ЗМІ. У ній взяли участь члени оргкомітету ХІV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині»: генеральний директор ОННБ Ольга Ботушанська (голова); доцент ОНМА Віктор Денісов (заступник голови); власниця крамниці «Українська книга» Галина Дольник; письменник Богдан Сушинський; член журі конкурсу «Краща книга виставки-форуму 2013», завідувач відділу мистецтв ОННБ Тетяна Щурова; завідувач відділу зв’язків з громадськістю та реклами ОННБ Тамара Кухарук, представники мас-медіа.

Зліва-направо:
Богдан Сушинський, Ольга Ботушанська, Віктор Денісов, Галина Дольник

О.Ф.Ботушанська ознайомила присутніх із ходом підготовки та програмою майбутньої виставки-форуму. Вона зокрема відзначила, що «традиційне Свято Книги збирає в національній скарбниці книговидавців, книгорозповсюджувачів, авторів, бібліотекарів та шанувальників друкованого слова з багатьох куточків нашої держави. Це дає підстави говорити про те, що наша бібліотека знайшла ту спільну ідею, навколо якої об’єдналися представники різних регіонів України, стала унікальним майданчиком для активного спілкування творчої інтелігенції, налагодження контактів, продукування нових культурно-просвітницьких проектів. Серед експонентів нинішньої виставки наші давні друзі – київські видавництва «Наукова думка» НАН України, «Мистецтво», «Картографія», «Мапа», ТОВ «Алерта», видавництва «Університетська книга» із Сум, «Астропринт» з Одеси, «Підручники і посібники», окремі видавництва з Тернополя, Львівщини і Харкова та ін. Вперше братимуть участь у виставці-форумі 15 видавництв, зокрема, “Апріорі”, Видавничий дім “Український медіа холдінг”, “Сітон”, “Скіф” (Київ), Інститут прикладної психології “Гуманітарний центр” (Харків) та ін. 

Знаковим нинішній книжковий форум робить вагома для нашої культури подія - 24 травня 2013 року в День слов’янської писемності та культури ми відзначали 1150 років кириличного письма – свято, яке об’єднує східний та західний слов’янський світ. Ми горді, що у фондах нашої бібліотеки є різномовні раритети, які постійно поповнюються.

Про високий інтерес до цієї події свідчить і той факт, що про свою готовність відвідати виставку-форум засвідчив заступник Міністра культури України Віктор Степанович Балюрко».

О.Ф.Ботушанська також висловила вдячність Міністерству культури України, Одеській обласній адміністрації меценатам і благодійникам за моральну і фінансову підтримку в організації виставки-форуму на Одещині.

За традицією відбудеться виїзне Свято української книги. Цього разу у Іллічівськ – місто портовиків, фонтанів і троянд. Вперше за розпорядженням управління культури і туризму Одеської облдержадміністрації для участі у святі запрошуються директори усіх ЦБС Одещини. В Іллічівську відбудеться ділова зустріч за участі представників Міністерства культури України, Держкомтелерадіо України, обласної влади та місцевого самоврядування з проблем книговидання та читання. Буде також проведено традиційну благодійну акцію передачі книжок вітчизняних видавництв бібліотекам міста.

Тетяна Щурова і Тамара Кухарук

Про презентацію своєї нової книжки – 2-го тому «Князі та полководці Стародавньої України» розповів відомий письменник Богдан Сушинський. Він також поділився творчими планами та звернув увагу на негативні тенденції у видавничій царині, зокрема на не високому професійному рівні видань районних типографій, яким бракує, на його думку, фахових коректорів і редакторів.

Тетяна Щурова ознайомила присутніх з виданнями, представленими на конкурс «Краща книга виставки-форуму 2013». Усього представлено 50 видань 25 видавництв. Серед них новинки видавництв «Мистецтво», «Наукова думка», «Твердиня» та ін. Порадували й одеські видавництва, які представили змістовні видання з історію та культури краю, що мають високий рівень поліграфії: «История одесских улиц» (Я.Майстровий), альбом «Наталия Бевзенко-Зинкина» (В.Коваль, А.Жукова), «Українське весілля» з чудовими ілюстраціями Лариси Дем`янишиної (Лабораторія фольклору та етнографії) та ін. Результати конкурсу будуть оголошені 6 червня під час прес-конференції за участі заступника Міністра культури України В.С.Балюрко.

Про проблеми книгорозповсюдження йшлося у виступі підприємця, незмінного учасника «Української книги на Одещині» Галини Дольник. Виступаюча звернула увагу на тривожній тенденції, а саме масового закриття книгарень, що не в останню чергу викликано широким використанням молоддю електронних носіїв інформації. «Я відстоюю книгарні, адже це остання інституція, яка, поряд з бібліотеками, захищає книгу!» - резюмувала пані Галина.

Ці та інші проблеми будуть розглядатися у перший день роботи виставки-форуму під час роботи круглого столу на тему: «Ринок української книги: Стагнація? Стабілізація? Розвиток?». Серед його учасників директор Книжкової палати України імені І.Федорова, доктор технічних наук, професор М.І.Сенченко, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів О.В.Афонін, книговидавці, бібліотекарі, громадські діячі та книгорозповсюджувачі.

Створено: 05.06.2013
Переглядів: 1741




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.