Книжкова виставка «Кулінарні шедеври: українська кухня і кухні народів світу»
Кулінари всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день кухаря і кулінара, який був започаткований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств 20 жовтня 2004 року.
Його заснували як підтримку кулінарних співтовариств із різних країн. Ідея святкування належить Біллу Галлахеру президенту Світової асоціації кулінарів (Worldchefs). Діяльність цієї організації спрямована на підвищення світових кулінарних стандартів за допомогою освітніх програм, тренінгів та професійного розвитку своїх членів. У наш час – це об'єднання 93 професійних організацій, які представляють понад 10 мільйонів шеф-кухарів у всьому світі.
Кухарська справа – одна з найдавніших професій. Щойно люди навчилися добувати вогонь, вони відразу почали готувати на ньому страви.
Цікаві факти до професійного свята!
- Рецепти різноманітних страв відомі людству ще з часів Стародавнього Єгипту і Вавилону.
- Кулінарія – так звали десяту музу, покровительку кухарської справи в Стародавньому Римі. Відомо, що стародавні греки вшановували бога лікувальної справи Асклепія (він же римський Ескулап). У нього була дочка Гігіея – хранителька здоров’я (саме від її ім’я походить слово «гігієна»), а ось їхньою помічницею в усіх справах була куховарка Куліна, яка згодом і стала покровителькою куховарського мистецтва (неформальною десятою музою), що отримало назву «кулінарія».
- Білий кухарський ковпак з’явився лише у XVIIІ столітті за наказом англійського короля Георга II. Просто монарху набридло виловлювати зі страв волосся свого улюбленого кухаря.
- В японських ресторанах жінок не допускають до приготування суші і десертів. Через те, що температура їхніх рук на 2 градуси вища ніж у чоловіків.
Українським кухарям і кулінарам теж є чим пишатися, адже українська кухня існує не одне століття і має багаті традиції. Наші вареники, голубці та борщ відомі далеко за межами України. Вони впливають на гастрономічну карту світу, пропагуючи українську кухню, як складову нашої культурної спадщини. Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна й затребувана по всьому світу.
Нині, під час війни, кухарі відіграють надзвичайно важливу роль у забезпеченні якісним харчуванням військових і цивільного населення, нерідко працюючи в обмежених та небезпечних умовах, створюючи фізичний та моральний комфорт своїм споживачам.

До Міжнародного дня кухаря і кулінара в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова,1) фахівці бібліотеки підготували книжкову виставку «Кулінарні шедеври: українська кухня і кухні народів світу».

Ростовський В. С. Кухні народів світу (Київ, 2018).
У цьому посібнику наведено узагальнені відомості про особливості національних кухонь народів світу, про поширенні або мало вживані продукти, способи приготування страв. Книга пов’язана з організацією харчування населення, туристів, іноземних гостей.

Островська Г.Й. Особливості розвитку готельно-ресторанної справи: кухні народів світу. (Тернопіль, 2018).
Посібник розкриває основні аспекти кулінарного мистецтва народів світу та його національні особливості. У ньому висвітлено історію розвитку культури та традицій харчування народів зарубіжних країн та України кулінарну спадщину націй. Розглянуто організацію обслуговування іноземних гостей у закладах готельно-ресторанного господарства України.

Карпенко Ю. М. 500 улюблених страв. Українська кухня. (Київ, 2018).
Це кулінарна книга, яка збирає у собі найкращі рецепти традиційних українських страв. У книзі представлені рецепти борщу, вареників, голубців, пирогів, салатів та інших страв, які є популярними в українській культурі. Кожен рецепт супроводжується детальними інструкціями з приготування та порадами щодо вибору інгредієнтів. Книга побудована в зручні формі: вона складається з трьох частин, кожна з яких – окреме тема, але якщо з‘ єднати ці теми, вийде чудове меню, і не тільки на щодень.

Клопотенко Є. Зваблення їжею : 70 рецептів, які захочеться готувати (Київ, 2021).
Автор познайомить вас не лише з добіркою смачнючих рецептів, випробуваних практикою, але й з власною філософією кулінарії. З цього моменту сніданок, обід, вечеря стануть для вас не буденною необхідністю, а часом насолоди, творчості та щастя. Змінивши своє ставлення до їжі, ви зміните якість і смак свого життя.

Грубич К. Смачна країна : народні рецепти та поради звідусіль від народного журналіста. (Львів, 2015)
Відомий телеведучий та знавець продукції зі знаком якості побував у всіх регіонах України, де готував і смакував страви, притаманні саме цій місцевості, ознайомлювався з культурою і традиціями міст, містечок та сіл. Тому кожна зі страв у цій книзі має свою історію, унікальну рецептуру та нагадує про добрих людей, які доклалися до її творення і поширення. «Смачна країна» - це не лише кулінарна насолода, а й чудова нагода поглянути на Україну під новим кутом.
Запрошуємо всіх охочих ознайомитися із книжковою виставкою, присвяченою Міжнародному дню кухаря та кулінара.
© 2025 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.