Zero Waste – «нуль відходів»


22 березня в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася лекція на тему «Zero Waste – «нуль відходів» - основи Zero Waste та правила сортування відходів».

Лектор Юлія Котельнікова докладно розповіла про історію заснування руху Zero Waste, про його ініціатора – француженку Беа Джонсон, що живе у США, про основні принципи і засади діяльності організації.

Zero Waste – це рух, що об’єднує діяльність муніципалітетів, міжнародних організацій та окремих активістів, спрямовану на поступове зменшення кількості відходів.

Головна мета Zero Waste полягає в тому, щоб домогтися переходу до циркулярного виду економіки, де те, що зазвичай називають відходами, стає цінним ресурсом для подальшого повторного використання, переробки і виробництва нових товарів. Zero Waste пропонує 5 кроків на шляху до збереження природних ресурсів і зменшення навантаження на екосистему нашої планети.

Refuse – відмова від надмірного споживання, свідоме зменшення кількості відходів та раціональне використання ресурсів і джерел енергії як у приватних домогосподарствах, так і на рівні транснаціональних корпорацій.

Reduce – зменшення використання ресурсів на всіх етапах виробництва товарів та у повсякденному житті. Мінімізація вуглецевого та водного сліду на підприємствах та у побуті домогосподарств. Зменшення токсичного забруднення довкілля.

Reuse – повторне використання усіх придатних для цього ресурсів та підготовка для подальшого використання залишків, які виникли внаслідок виробництва. Подовження життєвого циклу товарів, у тому числі, шляхом ремонту і модернізації. Впровадження технологій відновлення для повторного використання сировини у подальших виробничих циклах.

Recycle – сортування усіх видів відходів задля їх подальшої переробки; безпечна для здоров’я людей та довкілля утилізація. Відмова від відкритого спалювання сміття, ліквідація несанкціонованих звалищ, використання очисних фільтрів і дотримання екологічних норм у процесі утилізації відходів.

Rot – масове впровадження розподілення та компостування органічних відходів для виробництва добрива і подальшого використання у сільському господарстві.

«Zero Waste» – це також стратегія створення змін на індивідуальному та суспільному рівнях.

На індивідуальному рівні йдеться про поведінкові зміни, які у побуті спричинять перехід всього домашнього господарства на принцип функціонування у стилі «нуль відходів». Індивідуальні кроки переходу на більш сталі практики починаються зі зміни підходу до споживання. Наприклад, це купівля продуктів у свою тару, або у багаторазові мішечки, заміна індустріальних мийних засобів у господарстві на безпечні для довкілля на звичайну комбінацію соди й гірчичного порошку, відмова від поліетиленової плівки і заміна її багаторазовими вощеними серветками.

На суспільному рівні йдеться про усвідомлення того, що останнє століття сформувало у більшості людей феномену одноразової культури, що тісно пов’язаний з міфом про невичерпність ресурсів. Зниження цін на товари постійно змушує виробників до здешевлення виробництва, що відбивається на якості готової продукції. Відтак, утворюється замкнене коло, коло в доступі є величезна кількість товарів, але вони неякісні. Купивши їх (а це робиться охоче, адже вони дешеві), доведеться дуже скоро викинути їх, замінивши на новий товар, так само неякісний, який точно так само доведеться викинути. Саме про відхід від одноразовості йдеться в культурі рух zero waste.

Лектор також порадила, як впровадити принципи Zero Waste у своє повсякденне життя; пояснила, які види матеріалів та продукції є найбезпечнішими, якими багаторазовими предметами можна замінити одноразовий посуд та інше.

5.jpg

Після лекції лектор провела інтерактивну гру з гостями: потрібно було встановити відповідність між предметом та періодом його розкладання в навколишньому середовищі.

6.jpg 7.jpg

8.png

Створено: 24.03.2023
Переглядів: 1212




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.