«Дорослі поради щодо медіаграмотності на цілий рік»


30 листопада в Одеській національній науковій бібліотеці, за участі Олександра Дмитренка, керівника Академії суспільного мовлення та Олени Кваші, продюсерки Одеської філії Суспільного, відбулася презентація календаря на 2023 рік «Дорослі поради щодо медіаграмотності на цілий рік».

Цей календар є результатом роботи медіатренерів та учасників навчально-просвітницького проєкту від Академії суспільного мовлення та Одеської філії Суспільного, що пройшов у жовтні в Одесі.

11.jpg 

У вітальному слові генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова зазначила: «Те, що сьогодні відбувається, є продовженням співпраці, яка була почата меморандумом про співробітництво з телерадіокомпанією Одеської філії Суспільного два роки тому, і дуже приємно, що і київські колеги з Академії суспільного мовлення долучилися до цього навчального проєкту. Для мене сьогоднішня зустріч дуже важлива. Календар на 2023 рік – це заява. Ми маємо план на наступний рік, який свідчить про те, що ми будемо наполегливо працювати і проводити заплановані заходи попри все; що нас не зламають війна і спричинені нею насилля, руйнування Росії. Країні-агресору ми протистоїмо своєю культурою, культурою спротиву. Те, що нам дозволяє бути активними, це наша медіаграмотність, наша здатність комунікувати і цим навичкам ми навчаємося на заняттях, які готує для нас команда Суспільного. Важливо не припиняти власний розвиток як професіонала, аби ми більше давали суспільству, для якого ми працюємо. І календар – це заява, що ми не спинимося, що нас багато. Ми як методичний центр зобов’язуємося розповсюджувати цей досвід. Суспільне, це не просто медійний партнер, це люди, які розділяють з нами спільні цінності, люди, які не занепадають духом і починають шукати те, що нас посилює. Ці навчання і ці зустрічі допомагають зростати нашій силі і, дозволяють більше віддавати людям».

12.jpg

Презентував календар керівник Академії суспільного мовлення Олександр Дмитренко: «Академія суспільного мовлення спочатку навчала своїх працівників медіаграмотності, а потім ми зрозуміли, що маємо вчити працівників різних сфер. Розпочали навчати дітей медіаграмотності, тому що вони навчаються, розвиваються, розважаються через мережу Інтернет. Більшість людей освоїли сучасні мобільні телефони, проходять навчання у форматі онлайн, шукають потрібну інформацію в Інтернеті. І ми почали навчати медіаграмотності різні верстви населення. Плануємо зробити такі навчання на постійній основі при бібліотеках, бо ця тема має дуже багато аспектів. А календар, який ми сьогодні презентуємо, є результатом початку роботи і згадка про цей досвід».

13.jpg

До презентації календаря долучилася продюсерка Одеської філії телерадіокомпанії Суспільне Олена Кваша: «Я, як тренер тренінгу з медіаграмотності, хочу зауважити, що ви, бібліотекарі, є наймотивованіша аудиторія, з якою я працювала, і цей календар є не тільки на згадку, він є ще й реальним інтелектуальним продуктом, створеним людьми, які вирішили не просто щось вивчити для себе нове, але й поділитися цим з іншими».

14.jpg

Вікторія Сікорська, завідувачка кафедри довузівської підготовки, кандидат філологічних наук Одеського національного морського університету: «Інформаційний продукт, представлений сьогодні, це – підтвердження нашої незламності, тому що кожен на своєму місці робить свою справу. І я, як представник освітнього осередку, хочу зазначити, що і ми робимо свою справу. Намагаємося зробити все можливе, працювати попри всі негаразди і донести інформацію до своїх студентів. І якщо говорити про медіаграмотність, то вважаю, це має бути не просто факультативний предмет у школі. Медіаграмотність необхідно викладати скрізь і майже для кожного».

У кінці заходу кожен учасник презентації отримав календар у подарунок.

15.jpg

Ще однією важливою подією презентації стало те, що Одеська національна наукова бібліотека передала у дарунок книги для бібліотек м. Ізюма Харківської області, які постраждали під час повномасштабної російської агресії.

Створено: 01.12.2022
Переглядів: 1509




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.