«Безоплатна правова допомога в Україні»

foto-1.jpeg

У рамках програми «Інформаційно-контактного центру правової допомоги», що здійснює ОННБ у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, 11 листопада  в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1), відбулась лекція консультанта, головного юриста Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області на тему «Безоплатна правова допомога в Україні».

Життя є найбільш непередбачуваною матерією з усіх, що відомі людству. Часом виникають обставини, які змушують людину приймати вкрай непрості рішення або ж шукати вихід зі складних ситуацій. Саме право є ключем до розв'язання багатьох задач.

Водночас бувають випадки, коли особа потребує кваліфікованої правничої допомоги. Остання особливо актуальна для тих, хто опинився у складних життєвих обставинах в цей неспокійний час. Тут у пригоді може стати безоплатна правова допомога, інститут якої активно розвивається в Україні. Сьогодні найбільшою проблемою українців є незнання та нерозуміння, як діяти в проблемній ситуації, куди звертатись, як захистити свої права.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», існує первинна правова допомога та вторинна правова допомога.

Безоплатна первинна правова допомога (БППД) включає в себе такі види правових послуг: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Право на БППД мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Як звернутися по правову допомогу до системи БПД?

Отримати правову допомогу можна в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги або дистанційно (телефоном чи онлайн).

Перелік, адреси та графік роботи таких центрів та бюро можна дізнатися на сайті системи надання БПД у розділі «Всі центри».

Мешканці віддалених населених пунктів можуть отримати правову консультацію під час роботи консультаційних пунктів. Графіки їхньої роботи розміщені тут.

Отримати безоплатну правову допомогу можна дистанційно:

- зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД: 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні;

- скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право»;

- у месенджерах Телеграм;

- потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot;

- правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua.

Основні нормативно-правові акти щодо системи безоплатної правової допомоги:

Конституція України: Закон України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (з наступними змінами)

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06.2011 № 3460-VI (з наступними змінами)

Постанова Кабінету Міністрів України «Про утворення Координаційного центру з надання правової допомоги та ліквідацію Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції» від 06.06.2012 р. № 504

За більш детальною інформацією та з будь-яких інших юридичних питань, звертайтеся до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області:

Адреса: вул. Льва Толстого, 6, м. Одеса, 65023, Україна

Контактний телефон: 0891-20-00-74, (048) 726-22-23

Факс: 044/2480009 5211

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103

Електронна адреса:  office.odesa@legalaid.od.ua


Створено: 12.11.2022
Переглядів: 1682




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.