«Проростати до свого сонця…»: до 65-річчя від дня народження Люко Дашвар

«Мрії збуваються, треба тільки не здаватися і не опускати рук!»

Люко Дашвар

zastavkafoto-1.jpg

3 жовтня 2022 року відзначає своє 65-річчя Люко Дашвар (Ірина Чернова) — відома українська письменниця, журналістка та сценаристка, лауреатка низки літературних премій («Коронація слова», «Книга року ВВС» тощо) та володарка численних нагород, в тому числі відзнаки «Золотий письменник України» (2012 р.).

Книги Люко Дашвар — неоднозначні захоплюючі та динамічні історії життя людей, котрі вражають, а подекуди шокують своєю реалістичністю. Саме завдяки роботі в журналістиці, письменниця відкрила для себе багато нового, познайомилась із долями найрізноманітніших людей. Прототипи літературних героїв та сюжетів Люко Дашвар – здебільшого почуті або побачені письменницею явища реального життя. В одному із інтерв`ю вона сказала: «Життя кожної людини – легенда. Навкруги – тисячі захоплюючих історій. Головне – розповісти їх цікаво».

Те, що Люко Дашвар майстерно вдається розповідати людські історії, пересвідчилися вже багато користувачів ОННБ. Гостросюжетні, захоплюючі, провокативні, деколи дивні — романи читаються швидко, а стиль Люко Дашвар можна порівняти з посиденьками на кухні. Справді, здається, наче не книжку читаєш, а з кимось близьким говориш про інтимне, особисте, таємне. Якщо ж ви ще не знайомі із творчістю письменниці – це гарна нагода надолужити. Із чого почати? Майже будь-яка її книга буде гарним початком. Пропонуємо лише кілька з них:

2.jpg

Люко Дашвар «Село не люди» (Харків, 2021)

Над селом зорі ясніші, у селі квіти пахнуть п’янкіше, сільські дівчата дорослішають раніше. У селі все безпосередньо: якщо люблять, то вже до безтями, якщо ненавидять, то найзапекліше, якщо пробачають, то від щирого серця... У селі все про всіх знають. Нічого не приховаєш. Куди подітися засудженій громадою, наляканій та самотній дівчині-школярці Каті, яка покохала дорослого чоловіка? Чим завершаться поневіряння нової Лоліти? Чи знайде вона своє щастя? Чи вистоїть під жорстокими ударами долі?

Історія, у якій любов і смерть, чистота і гріховність існують пліч-о-пліч — так близько, що стають невіддільними. Книга вражає своєю відвертістю.

3.jpg

Люко Дашвар «Молоко з кров'ю» (Харків, 2022)

В центрі сюжету знаходяться історії двох дівчат, чиї долі несподівано переплітаються в часі та просторі.

Низку червоних, як кров, коралів носила на грудях горда чорноока Маруся і хотіла подарувати колись на щастя доньці... Вірила, що знає, яке воно, те щастя. Та хіба жінці це вирішувати, а не долі?

У колись перспективне село, а тепер — перспективне місце для гольф-клубу і розкішних маєтків приїздить із-за кордону Руслана Ординська, юна красуня, донька українського олігарха. Шукає не просто місце для будинку, а місце з «легендою». Натомість знаходить всохлий бузковий кущ і червону намистину під ним, єдину на тонкій нитці... І кілька тендітних живих паростків…

Це життєва історія, яка розповідає про людські взаємини та про людські пересуди, які враз можуть зробити безліч людей нещасними. Це історія про кохання та зраду, про чесність і про підлість, та найголовніше – про долю. Ниткою через весь сюжет проходить коралове намисто, що передається у спадок від одних героїв до інших. Воно в романі символізує вічність почуттів.

4.jpg

Люко Дашвар «Покров» (Харків, 2017)

Останні дні листопада 2013-го, країну лихоманить. Мар`яна не звертає уваги на це — усі її думки лише про чоловіка, який насправді не вартий сліз. Зустріч із дивним хлопцем Ярком змінює все. Та тепер не час насолоджуватися життям. Дівчина опиняється у вирі подій: чергування на Майдані, зникнення коханого, пошуки нащадків козака Дороша — спадкоємців величезного статку... Звідки ж Мар`яні знати, що чекає на того нащадка. Предки заповіли йому не лише скарб, а й родинне прокляття…

В книзі переплелися моменти з новітньої історії України і загадкова історія скарбів Дороша, що налічує декілька століть. Твір про кохання, зраду, любов до Батьківщини, моральний вибір, про проблеми батьків і дітей. Гостра, пронизлива, чуттєва манера письма не залишить байдужим.

5.jpg

Люко Дашвар «Ініціація» (Харків, 2018)

Стара Костомарова не пам'ятає, як опинилася на тому забутому богом хуторі. «Чорні рієлтори» відібрали її квартиру, а жінку спровадили подалі від Києва. Селянин Перегуда дав їй притулок, він навіть вийшов на нотаріуса Германа, який обдурив стару. А коли повернувся на хутір, то вже ні хати, ні Костомарової не було…

Тим часом у Києві дівчина Меланія потрапляє у вир дивних подій. Усе починається із віщих снів та кохання до Блейка, далі – зустріч із нотаріусом Германом та його зникнення. От-от шляхи всіх героїв перетнуться. І тоді кожен з них – хоче він того чи ні, пройде свою ініціацію. Ініціацію на право вважати себе людиною…

Книга про усвідомлення себе та свого місця в цьому світі. Про вчинки гарні, людяні, та інстинктивні-тваринні... Про кохання, велике й незбагненне, а також про розпач і тугу від нього. Про віщі сни та про доленосні вчинки. Книга зачаровує своїми жахливими картинками сучасного буття.

6.jpg

Люко Дашвар «РАЙ.центр» (Харків, 2020)

Що означає бути провінціалкою? Вчитися, працювати, чіплятися за будь-яку нагоду і не шкодувати себе? Приблизно так було у героїні роману «РАЙ.центр» Люби – простої, чистої, дещо наївної дівчини. Вона вірить у майбутнє, справедливість, справжнє кохання та безкорисну реалізацію свого «я»; шукає щастя, як і кожен із нас. Але не все так просто.

Дівчина добре навчається у престижному університеті та підробляє у будинку багатих людей. При цьому стосунки з господинею обіцяють бажати кращого, але комунікабельна студентка змогла її приборкати. У правильному, розміреному та самотньому розпорядку життя Люби не було лише одного – кохання. Хоч і воно не змусило на себе довго чекати. Роман із багатієм – для провінціала то ніби опинитись у центрі раю! Заради цього можна поступитися принципами, сховати гордість, збрехати... Але чи є в тому раю — в брендованому одязі, у шикарних офісах та автівках представницького класу — безгрішні душі?

7.jpg

Люко Дашвар «#Галябезголови» (Харків, 2020)

«Благими намірами вимощений шлях до пекла». Галя сповна відчула сенс цього вислову. Її життя перевернулося лише через те, що вона прагнула допомогти іншій людині. Дівчина втратила все: роботу, чоловіка, друзів, віру в людей. Та що, як усе найбільш значуще і неймовірне починає відбуватися з нами саме тоді, коли ми намагаємося видряпатися з пекла? Це непросто, бо людина по-справжньому втрачає голову лише від двох речей: від страху і від кохання. Однак що робити, коли тебе одночасно накривають і страх, і кохання?..

У книзі «#Галябезголови» авторка торкається таких одвічних тем, як людська жадібність і нестримне бажання за будь-яку ціну збагатитися. І ця жага наживи призводить до страждань або й загибелі невинних і добрих людей. Багато уваги приділено міжособистісним стосункам, засудженню повсюдного егоїзму, наклепу, брехні, зловживання службовим становищем, подружньої зради та маніпулювання почуттями іншої людини. У той же час негативним якостям протиставляються кращі людські риси і моральні цінності, такі як от – здатність самовіддано любити, почуття дружби і справедливості, доброти, самопожертви, готовності завжди альтруїстично прийти на допомогу, сміливості, вірності. Сильно, стрімко, гостро.

Запрошуємо до прочитання та нагадуємо, що зазначені книги можна замовити за персональним абонементом у читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1).

Створено: 02.10.2022
Переглядів: 1454




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.