Олександр Олександрович Зиков: вчений, митець, людина

foto-1.jpg

4 серпня 2022 р. відбувся день пам’яті, присвячений 100-річчю від дня народження Олександра Олександровича Зикова - видатного українського математика, педагога, професора, доктора фізико-математичних наук, дослідника теорії графів.

Знаковою подією для наукової спільноти Одещини стала зустріч з колегами, учнями Олександра Олександровича, одеситами та гостями, що прийшли поділитися спогадами про визнаного науковця, багатогранну людину.

foto-2.jpg

У своєму вітальному слові Ірина Олександрівна Бірюкова, генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України, зазначила: «Бібліотеці дуже важливо, що такі зустрічі відбуваються, адже всі ми працюємо над тим, щоби спадок науковців та спіраль знань не переривалася. Саме науковці рухають планету вперед. Ми пишаємося тим, що наша бібліотека теж причетна до того руху, розповідаючи про науковців, зберігаючи, накопичуючи та роблячи доступним їхній спадок для майбутніх поколінь учених».

foto-3.jpg

Зустріч розпочалася з музичного дивертисменту, адже Олександр Олександрович не тільки любив музику, а й мав музичну освіту. І в багатьох його наукових працях з математики простежується паралель з музикою. Піднесену атмосферу створили заслужена артистка України, професор Одеської національної музичної академії ім. А.В. Нежданової – Марина Григорівна Кічерська та народна артистка України – Тетяна Валентинівна Анісімова (сопрано).

foto-4.jpg

Виступ Анни Іванівни Єфімової, головного бібліографа Одеської національної наукової бібліотеки, заслуженого працівника культури України, був присвячений ролі О.О. Зикова в становленні теорії графів і боротьбі за чистоту математичної науки.

foto-5.jpg

Про знайомство та спільну багаторічну наукову співпрацю з О.О. Зиковим розповів Володимир Миколайович Любота, кандидат фізико-математичних наук, викладач кафедри комп'ютерних систем і технологій Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

foto-6.jpg

Володимир Омелянович Межевчук, художник, член НСХУ, поділився враженнями про дружбу та спілкування з родиною Зикових, про теплі відносини між подружжям.

foto-7.jpg foto-7-1.jpg foto-7-2.jpg

До заходу долучилися родина, близькі, друзі та колеги О.О. Зикова.

foto-8.jpg foto-9.jpg foto-10.jpg

Під час заходу експонувалася книжково-документна виставка «Багатогранний талант: до 100-річчя від дня народження О.О. Зикова, видатного українського математика, професора, доктора фізико-математичних наук, дослідника теорії графів».

foto-11.jpg foto-12.jpg
Створено: 05.08.2022
Переглядів: 1541




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.