“Конституція України в контексті сучасності" : в Одеській опері презентовано виставку документів із фондів ОННБ


25 червня 2021 року, в рамках урочистостей з нагоди 25-річчя Конституції України в Одеському національному академічному театру опери і балету презентовано книжково-ілюстративну виставку “Конституція України в контексті сучасності”, підготовану на основі фондів Одеської національної наукової бібліотеки.

foto-1-opernij-urochistosti-do-dnya-konstituciyi.jpgНапередодні ювілею Основного Закону України в Одеському національному академічному театрі опери і балету відбулось урочисте зібрання, в якому взяли участь голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський, одеський міський голова Геннадій Труханов, депутати, держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, дипломати, представники Збройних Сил України, духовенство, представники соціальної сфери, науки і освіти, культури, охорони здоров'я. Видатним одеським вченим, медикам, освітянам, громадським діячам, багатодітним матерям вручено державні нагороди й відзнаки органів місцевого самоврядування.

Захід прикрасила концертна програма з яскравих виступів одеських митців, режисером якої виступила заслужений працівник культури України Тетяна Подерська.


Також, в рамках урочистостей з нагоди 25-річчя Конституції України в Одеському національному академічному театру опери і балету презентовано книжково-ілюстративну виставку “Конституція України в контексті сучасності”, підготовану на основі фондів Одеської національної наукової бібліотеки.

komanda-onnb-2.jpg

На урочистостях побувала команда Одеської національної наукової бібліотеки, яка представила для гостей заходу унікальну книжково-ілюстративну виставку “Конституція України в контексті сучасності”. 

orlik-1.jpg Експозиція  розкрила історичні події та конституційні процеси, які передували прийняттю Конституції незалежної України 1996 року.  Виставка представлена декількома розділами, які розповідали про становлення української державності від першої в українській і світовій історії конституції Пилипа Орлика 1710, а також новітнього часу - Української народної  конституції 1918  до Конституції незалежної України.
unr1.jpg Було представлено багато, у тому числі раритетних видань, що зберігає у своїх фондах найстаріша публічна книгозбірня України - література з історії Конституції України XIX-XXI століть, питань конституційних цінностей — прав та свобод громадян України, з питань конституційних засад сучасного державотворення. Розділи виставки - “Україна поступ у майбутнє”, “Конституція України — основа консолідації суспільства і держави” представили літературу за темами -  питання сучасних тенденцій  конституціоналізму, Україна в системі європейської інтеграції, інноваційна Україна та імплементація Україною Цілей сталого розвитку. Завершив виставку розділ “Україно ти для мене диво!” з  унікальними виданнями про  мальовничі куточки України, музеї України та Одеси, історію національної вишивки, національного костюму, писанки, українські пісні та багато цікавих видань присвячених культурній спадщини України. Досвідчені бібліографи, із задоволенням провели для гостей огляди біля експозиції виставки. 

Для команди Одеської національної наукової бібліотеки було честю виконати це високовідповідальне завдання і представити унікальні видання, що зберігає у своїх фондах найстаріша публічна книгозбірня України. Висловлюємо вдячність особисто голові Одеської обласної державної адміністрації С.Р Гриневецькому та команді Одеської ОДА, а також дирекції Одеського національного академічного театру опери і балету за всебічне сприяння в реалізації проекту.

grineveckij-sr.jpgВиставка привернула увагу багатьох видатних одеситів та гостей міста. Серед відвідувачів - голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький. З експонатами виставки почесного гостя ознайомила Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України. Сергій Рафаїлович дав високу оцінку експозиції, що містить унікальні видання з фонду першої публічної книгозбірні України. 

«Хочу подякувати Одеській національній науковій бібліотеці за таку чудову виставку, де представлена історія нашої держави, вся історія конституційного процесу – від Пилипа Орлика і до теперішніх днів. Я з задоволенням ознайомився з декотрими роботами, пригадав свою роботу в парламенті і навіть побачив свою книжку «Конституция тревоги нашей» (2007). Ви знаєте, це надзвичайно цікаво для того, щоб люди відчули наскільки і їм важливо бути учасниками конституційного процесу», – наголосив очільник адміністрації.

simonenko-valentin-konstantinovich-geroj-ukrayini.jpg radkovskij-oleg-volodimirovich-golova-partiyi-batkivshina-v-1.jpg

Особливу увагу приділили виставці Олег Радковський, перший заступник голови Одеської обласної ради, Валентин Симоненко, Герой України, заслужений економіст України, член-кореспондент НАН України, Почесний громадянин Одеси, голова Нагдядової ради ОННБ. На виставку завітали й провідні фахівці бібліотечної справи Одещини - Юліана Амельченко, директор Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського, Олена Чоловська, директор Одеської обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Маяковського, Тетяна Палій, директор Одеської обласно бібліотеки для дітей ім. В. Катаєва; журналісти, правники та представники сфери культури, освіти, науковці, студентська молодь та  гості міста.

Колектив Одеської національної наукової бібліотеки щиро вітає вас з національним святом – Днем Конституції! Зичимо вам миру і взаєморозуміння, яке сприятиме подальшій розбудові нашої державності, становлення достатку в кожній родині та звершення усіх планів заради світлого майбуття рідної України! 

Шановні друзі, запрошуємо вас відвідати книжково-ілюстративну виставку “Конституція України в контексті сучасності”, яка продовжить свою роботу з 28 червня по 8 липня в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки.


Читайте також:

СЕРГІЙ ГРИНЕВЕЦЬКИЙ ВІДВІДАВ КНИЖКОВО-ІЛЮСТРАТИВНУ ВИСТАВКУ «КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОСТІ»// Одеська обласна державна адміністрація. Офіційний веб-сайт. - 25.06.2021.

Створено: 26.06.2021
Оновлено: 05.07.2021
Переглядів: 1314




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.