Історія Одеси

Упорядник і автор вступної статті Юрій Письмак.

Юрій Письмак, архітектор і художник, дійсний член Інженерної академії України, член міжнародної федерації з питань збереження культурної спадщини EURUPA NOSTRA.

Історично-художній образ міста формують не лише окремі будинки та їх комплекси, але й архітектурні деталі. До таких дрібних, але по-своєму виразних художньо-архітектурних елементів належать стяготримачі.

Видання містить історичну довідку історика і юриста Ольги Козоровицької та вступну статтю Юрія Письмака, у якій останній класифікує стяготримачі за різними ознаками. Усього наведено малюнки 101 стяготримача, переважно неокласичного зразка та стилю модерн. Деякі з них є реконструкціями. Крім стислої стилістично-конструктивної характеристики наведених зразків, вказана також адреса, архітектор чи інженер споруди та дата зведення будинку. пер

Це видання привертає увагу громадськості до проблеми наукового вивчення та збереження нашої культурної спадщини, яку ми втрачаємо з причин недбалого ставлення, недофінансування чи меркантильності. Тираж книжки – 325 примірників.

Бібліотека дякує нашому постійному читачеві і автору видання пану Письмаку за цей книжковий дарунок, який поповнить багатий фонд «Одесики».

Зразки стяготримачів

Вул. Преображенська, 18 (1903 р.) та вул. Новосельського, 75

(1911 р.) Рис. В. Токаря

Стяготримачі у вигляді маскаронів

по вул. Ланжеронівській, 28 (1856р. )

та пров. Маяковського, 3 (1899 р.)

 


Створено: 17.03.2011
Переглядів: 3269




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.