Презентація видавництва «Астропринт»

Презентовані видання

 

26 вересня 2014 р. у центрі правової інформації ОННБ ім. М.Горького відбулась презентація видань, які об’єднало кілька обставин: усі книжки побачили світ у видавництві «Астропринт»; усі автори є одеситами, а їхні твори пов’язані з історією та культурою Одеси та Одещини. Це дві нові книжки Богдана Сушинського: «Кармелюк: гнів і гордість України» та «Кульчиці: величне гніздів’я гетьманів»; монографія Наталії Остроухової «Одесский оперный театр в историческом пространстве и времени: в 3 кн. Книга первая. 1804-1873» та збірка віршів Юрія Островершенка «Ляпас Яструба».

Проводила презентацію бібліотекар І категорії сектору «Закордонне українство» ВОК ОННБ ім. М.Горького Анна Петрова за участі одного з авторів – Наталії Остроухової. Були присутні студенти історичного факультету ОНУ ім. І.І.Мечникова, доцент кафедри археології та етнології України Наталія Петрова та інші гості.

 

 

Наталія Остроухова

 

 

 

Остроухова Наталя Володимирівна, канд. мист. наук, доцент кафедри спеціалізованого і загального фортепіано Одеської державної музичної академії ім. А.В.Нежданової, презентувала власну монографію «Одесский оперный театр в историческом пространстве и времени: в 3 кн. Книга первая. 1804-1873», яка присвячена історії Одеського національного академічного театру опери та балету. Перша книга висвітлює малодосліджений період життя першого міського театру з 1804 по 1873 рік. Саме на сцені цього театру відбувалося становлення різних жанрів театрального мистецтва – опери, балету та драми, що згодом визначило провідні напрями репертуарів одеських театрів.

 

Привітання відомого театрознавця від Ольги Ботушанської

 

Наталя Володимирівна подякувала ОННБ ім. Горького і особливо Ользі Федорівні Ботушанській та Ользі Миколаївні Бельницькій за консультації і можливість користуватися багатими фондами бібліотеки. Ольга Федорівна під час презентації особисто привітала авторку з виданням першої монографії.

 

Наш гість, доцент кафедри археології і етнографії України Наталія Петрова. На другому плані - ведуча заходу Анна Петрова

 

У зв’язку з відсутністю самих авторів презентувала решту видань організатор заходу Анна Петрова. Це, зокрема, книга Б.І.Сушинського: «Кармелюк: гнів і гордість України». Для Одещини тема важлива тим, що на Кодимщині, неподалік села Загнітків, знаходиться так звана печера Кармелюка. Автор опрацював документи, пов’язані з діяльністю ватажка повстанців, та у форматі новели-есе доносить їх до широкого загалу читачів. Особлива увага приділена саме останній, оповитій легендами втечі Кармелюка з Сибіру та його переховуванню на Кодимщині. Богдан Іванович використав матеріали Тобольського відділення Тюменського державного архіву, а також фольклорні матеріали – легенди, спогади і пісні, записані як українськими, так і зауральськими краєзнавцями і фольклористами.

Друга книга за авторства Богдана Сушинського – «Кульчиці: величне гніздів’я гетьманів» – є збіркою історичних есе, присвячених діяльності народжених у Кульчицях на Львівщини гетьманів Петра Сагайдачного, Марка Жмайла та Павла Павлюка (Бута); також звідти походив запорізький козак Юрій Кульчицький, що прославився при обороні Відня 1683 року; пов’язаний з Кульчицями і гетьман Іван Сулима. При написанні свого твору Богдан Сушинський використовував літописні відомості, матеріали стародруків та старовинних документів, дослідження істориків.

Завершив презентацію «Ляпас Яструба» Юрія Островершенка. Це не просто збірка його власних віршів, а своєрідна посвята поетові Борису Нечерді до 75-річчя від дня його народження. «Ляпас Яструба» – таким був один з варіантів назви останньої книжки Бориса Андрійовича, яка вийшла друком вже після його смерті під заголовком «Остання книга», але з розділом «Ляпас Яструба». Оформлення збірки Ю.А.Островершенка взяв на себе добрий товариш обох поетів – художник Володимир Кабаченко. У книзі вміщений аркуш-автограф Бориса Нечерди, написаний свого часу до дебютної збірки Юрія Островершенка «Вхідчини». У кінці збірки віршів подана новела автора, присвячена своєму наставнику.

Усі чотири книжки будуть цікаві широкому колу читачів – студентам-гуманітаріям, викладачам, представникам творчих професій та просто небайдужим до культурної спадщини краю одеситам.

Створено: 29.09.2014
Переглядів: 2023




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.