Приголомшливі пригоди: ТОП-5 графічних романів січня

foto-1.jpg

Які комікси варто прочитати? Відповідь ви знайдете тут. Бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки склали вам список з ТОП-5 графічних романів, які вже стали окремим видом мистецтва, і рекомендуються до прочитання насамперед, аби ближче познайомитися з гік-культурою.

 foto-2.jpg

Комікси — це величезний всесвіт, у якого сотні мільйонів вірних шанувальників. Намальовані колись герої перетворилися на культових персонажів. А сама індустрія давно зробила крок за межі книжкових сторінок.

Сучасні комікси та графічні романи розповідають захоплюючі історії не лише про пригоди супергероїв, а й порушують величезну кількість актуальних питань. Більшість цих книг, як розкадрування художніх фільмів, тому, читаючи їх, вам здаватиметься, що ви дійсно дивитеся кіно. І це не дивно, адже малюнки не лише не відволікають від оповіді, а навпаки – роблять її ще сильнішою.

Одним з найяскравіших феноменів сучасної масової літератури є комікс. Вони створювалися за творами таких письменників, як Курт Воннегут, Ніл Гейман, Річард Матесон, Стівен Кінг, Рей Бредбері, Умберто Еко, Данило Хармс, Генріх Сапгір. З огляду на свою «візуальність» і текст, що обслуговує її, комікси легко стали частиною масової культури. І навпаки: висококласний текст, збагачений художнім супроводом, перетворює комікси на шедеври синтетичного мислення.

У наші дні комікс-культура проходить новий виток розвитку: всі колишні знахідки багаторазово переглядаються, щоб стати матеріалом та натхненням для книг, фільмів, відеоінсталяцій, моди, рекламних слоганів.

Комікси давно перестали бути суто розважальним жанром. Вони говорять про найтонші проблеми і на найскладніші теми. Графічні романи та комікси за прозою класиків впевнено зайняли свої полиці у книжкових магазинах та у шафах найвибагливіших читачів. Влаштовуйтеся зручніше, наливайте чаю… – подорож у неймовірний світ графічних романів починається!

foto-3.jpg foto-4.png

Вартові : пер. с англ. / Алан Мур; іл. Дейв Ґіббонс; худож. Джон Гіґґінс; пер. Ярослава Стріха; гол. ред. Світлана Крупчан. – Київ : Рідна мова, 2018. – 528 с.

Не треба бути ентузіастом масової культури, щоб за першими двадцятьма сторінками зрозуміти, що «Вартові» за романом Алана Мура — зразок високого мистецтва; а вже що буде на наступних двадцяти... Не дивно, що саме цей роман найчастіше виявляється у верхньому рядку в списках «коміксів для людей, які не читають комікси». Чи не на кожній сторінці з-під тебе начебто вибивають стілець; у рамі вікна рухаються фігурки, підсвічені потойбічним світлом. Вражає, скільки тонких речей можна передати цими малюнками, як можна транслювати іронію — та й такі базові почуття, як страх, співчуття, любов, зневіра.

foto-5.jpg foto-6.jpg

Загублені легенди : комікс : пер. с англ. / Алекс Гірш; пер. Є. О. Осьмачко. – Харків : Ранок, 2020. – 144 с.

Чи вас колись цікавило, куди діваються істоти, які населяють Ґравіті Фолз, коли ви за ним не спостерігаєте? Як почуваєтесь, коли загубилися в мультивсесвіті? Що там у тих повідомленнях, якими обмінюються Діппер та Пасіфіка? Зараз ви про все дізнаєтесь із «Загублених легенд» — збірки історій, що є занадто дивним для телебачення, але цілком згодяться для коміксів. Родина Пайнз чекає на вас, щоб разом вирушити назустріч черговій пригоді… Вам лише потрібно взяти книжку й перегорнути сторінку…

foto-7.jpg foto-8-1.png

Проповідник : графічний роман : пер. с англ. / Ґарт Енніс; худож. Стів Діллон; пер. Олександр КрасюкМарина Дубина. – Київ : Рідна мова, 2018. – 630 c.

Щирий, саркастичний і безпардонно профанний «Проповідник» висвітлює епічні мандри преподобного Джессі Кастера, який відстежує Бога-втікача, щоб змусити його відповісти за страждання його творіння. У пошуках божественного одкровення Джессі зі своїми друзями прокладає праведний шлях крізь душу Америки: від попелища містечкової церкви до яскравих вогнів Нью-Йорка й лісових нетрів Луїзіани. Їм протистоїть усе зло, яке в змозі згуртувати Земля і Небо. Книга містить 1-12 випуски виданої VERTIGO і відзначеної преміями серії Ґарта Енніса і Стіва Діллона, а також передмову Енніса, 15-сторінкову галерею постерів «Проповідник», створену кількома з найкращих художників коміксів, і примітки перекладача.

 

foto-9.jpg foto-10.png

Ком-По : антологія комікс-поезіїЛесь БелейЗаза ПауалішвіліЮлія СтахівськаВасиль СимоненкоІван Непокора; іл. Дана ТулейІрина КорольМарія Шарлай; авт. проекту Олена Павлова. – Київ : Смолоскип, 2017. – 40 с.

«Ком-по» — перша в Україні збірка коміксів на вірші. Це спільний проєкт Goethe-Institut Україна та видавництва Смолоскип. До неї увійшли 18 коміксів на твори сучасних українських поетів та класиків української літератури, таких як В. Симоненко, М. Рильський, П. Тичина, І. Малкович.

Комікси —  це універсальна мова та потужний інструмент для обміну думками, для соціальних змін та втілення ідей. Ми спостерігаємо, як останнім часом вриваються на полиці українських книгарень графічні новели та комікси за прозою класиків. Тому подумалося, а чого б не звернутися до віршів? Комікс-поезія — експериментальний жанр. Вона виходить із синтаксису коміксів — зображень, панелей, словесних бульбашок — і має ефект поезії.

 

foto-11.jpg foto-12.jpg

M.Z. — заборонене місце : книга-коміксМілад Фарахі. – Київ : Український пріоритет, 2019. – 30 с.

«M.Z. — заборонене місце» — книга-комікс молодого івано-франківського автора Мілада Фарахі, перша частина фентезійної трилогії про пригоди Чорного Тигра MZ і його команди задля спасіння людства. Книга видана в унікальному форматі: мікс книги та 3D-коміксу «M.Z. — камінь майбутнього». У творі автор нестандартно підходить до понять добра і зла, які згідно з його філософією, мають єдине джерело та є відносними. Малюнки виконані самим автором у 3D-форматі у стилі Photoshop-artworks.

Книга-комікс вперше вийшла друком українською мовою в 2019 р. у видавництві «Український пріоритет». Сам комікс перекладений також на англійську, німецьку та російську мови.

Створено: 20.01.2022
Переглядів: 1918




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.