До 80-річчя Дмитра Шупти. Анонс

1-1.jpg

20 січня 2018 р. на сайті ОННБ буде представлена віртуальна експозиція «Лицар моря», присвячена 80-річчю від дня народження Дмитра Романовича Шупти (1938), поета, гумориста, перекладача та публіциста.

Народився ювіляр 20 січня 1938 року в с. Курінька Чорнухинського району Полтавської області. Життєвий шлях Дмитра Романовича – це два річища: медичний і поетичний. Він повноправно належить до когорти шістдесятників. За своє українофільство зазнав переслідувань. На початку 1980-х років як в’язень сумління був репресований, кинутий до Лук’янівської в’язниці за «український буржуазний націоналізм».

Характерним для творчості поета є пошук духовних коренів рідного народу, зацікавленість історичною проблематикою, зверенння до фольклорних мотивів. За визначенням критиків, Шупта є майстром морських пейзажів. Він посів перше місце в поетичній мариністиці України, за що його нагороджено медаллю «Морська слава України» III ступеня (2007). З 1986 р. є членом Національної спілки письменників України, з 2002 р. – член Національної спілки журналістів України; лауреат Міжнародної літературної премії ім. Г. Сковороди (1992), почесний член Американо-канадського товариства ім. Г. Сковороди; голова обласного літературного об’єднання ім. Є. Бандуренка; член Одеського товариства політв’язнів і репресованих; генерал-осавул Українського козацтва, головний бунчужний при Головному отаманові Чорноморського козацького війська, голова ради старійшин.

Нагороджений орденами «Козацька Віра» (2005) та «Козацький хрест» (2006), почесним званням "Заслужений працівник культури України "(2007), відзначений дипломом «Майстер Золоті Руки» (1972), має низку грамот, дипломів та подяк.

Створено: 17.01.2018
Переглядів: 1113




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.