Зустріч із Сюзанною Саварі



Експонати книжково-документної виставки


Зліва-направо: Олександр Дзигал, Сюзанна Саварі;
справа у центрі Ольга Ботушанська
та ведуча заходу Тетяна Щурова (крайня справа)

Дружні стосунки з нашим містом мадам Саварі та її відданий друг і незмінний помічник Едельвейс Андре Полідорі підтримують протягом 43 років. Особливо тісні взаємини у подружжя склалися з ОННБ ім. М. Горького. 1999 року на звернення одеситів міськрада присвоїла мадам Сюзанні Саварі-Полідорі звання “Почесний громадянин Одеси”.

Під час цьогорічної зустрічі для гостей була підготовлена невеличка концертна програма, у якій взяв участь одеський скрипаль Максим Крисань. Звучали популярні твори Ж. Массне і П. Сарасате.

- Я дуже рада відвідати Одесу, де особливо ціную два місця – Музей західного і східного мистецтва та Національну бібліотеку. Хочу подякувати за сьогоднішній чудовий музичний дарунок. Свого часу я дванадцять років навчалася грі на скрипці, тож можу гідно оцінити віртуозну гру музикантів. Сподіваюся ще не раз почути артиста.

Мадам Саварі також подарувала бібліотеці рідкісні видання з особистої бібліотеки, у тому числі мемуари Шарля де Голля та “Історію Радянського Союзу в часи Другої світової війни” очима французів й італійців (книги видані в Італії). Видання про події Другої світової війни є предметом особливого зацікавлення подружжя, адже Е.-А. Полідорі у свій час був учасником французького Руху опору. Були передані також фотографії про діяльність іменного музею Саварі у Тіонвілі, який сьогодні нараховує сотні експонатів і багато робить щодо популяризації нашої країни у Франції. У його фондах переважає кераміка та кришталь – дарунки з України. Особливе зацікавлення у присутніх викликали перші фото зустрічей Сюзанни Саварі з одеситами наприкінці 1960-х років, які поклали початок цій плідній дружбі. Нажаль, багатьох з них вже немає серед нас. Саме завдяки друзям, як підкреслила Сюзанна Саварі, вона знову у дорогому її серцю місті.

Зі словами вдячності до Сюзанни Саварі звернулася генеральний директор бібліотеки Ольга Ботушанська. Вона подякувала мадам Саварі за її книжкові дарунки, що поповнять іноземні фонди бібліотеки, серед яких франкомовні видання найчисленніші. Як наголосила О.Ф. Ботушанська, цей благородний жест французьких друзів високо цінують одесити. Сюзанна Саварі є лауреатом Галереї почесних благодійників Одещини “Люди щедрих сердець” (єдина серед іноземних громадян), яка започаткована у Бібліотеці у 1998 році. Гості також отримали пам’ятні дарунки.

Завідуюча відділом комплектування фондів Емілія Василевська надала детальну інформацію щодо надходжень до бібліотеки книжкових дарунків від Сюзанни Саварі-Полідорі протягом сімнадцяти років контактів (з 1995).

Гостей привітав учасник зустрічі Олександр Дзигал – головний лікар медсанчастини Ексимненафтопродукт, лауреат Галереї почесних благодійників Одещини “Люди щедрих сердець”. Він висловив сподівання, що напрацьовані контакти між громадяни двох країн матимуть своє подальше продовження, адже українська молодь цікавиться життям своїх ровесників у Франції.



Світлина на пам´ять

Серед присутніх учні спеціалізованої гімназії № 10 (з поглибленим вивченням французької мови), студенти романо-німецької філології ОНУ ім. І.І. Мечникова, журналісти та співробітники бібліотеки.

(Про книжкові дарунки мадам Саварі див. також розділ сайту «Бібліотека дякує»).


Сюзанна Саварі-Поліодорі та Едельвейс Андре Поліодорі у колі бібліотекарів

У головному читальному залі було розгорнуто книжково-документну виставку “Наш друг Сюзанна Саварі: до 43-річчя першого відвідування м. Одеси французькою художницею”, на якій були представлені переважно матеріали про дарунки бібліотеці мадам Саварі, публікації про її ініціативи в одеській періодиці за останні кілька років.



Створено: 02.05.2012
Переглядів: 2534




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.