ІНТЕЛЕКТ-ФОРУМ 2021

21-23 травня 2021 року, на відзначення знаменної події національного державотворення – 30-ї річниці незалежності України, під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України в Одеській національній науковій бібліотеці відбувся Інтелект-форум 2021.

Інтелект-форум – це культурно-просвітницький проєкт Одеської національної наукової бібліотеки, концепція якого поєднує щорічну інтелектуально-літературну подію загальнодержавного рівня – Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині», та програму фахового спілкування для працівників бібліотек, музеїв і архівів – ОдесаБібліоСаміт.

Метою Інтелект-форуму є сприяння відродженню та збагаченню культури в Україні, стимулювання розвитку книговидавничої справи та книгорозповсюдження, промоція та репрезентація сучасної української книги, виховання культури читання на кращих зразках вітчизняної і світової літератури в українському перекладі, проведення благодійних акцій, спрямованих на поповнення бібліотек м. Одеси й Одеської області сучасними вітчизняними виданнями, утвердження та популяризація державної мови, а також сприяння розвитку бібліотечної справи шляхом обговорення актуальних проблем професійної діяльності, обміну досвідом роботи, створення, розвитку і впровадження у роботу бібліотек, музеїв, архівів, центрів культурних послуг інноваційних практик інформаційної, бібліотечної, просвітницької, соціокультурної діяльності.

93182eaa-d453-4f60-b45f-7abaa1c5c7d7.jpg bigbord_ukrkniga_zm_2021_cajt_samit_3-1.jpg

Організатори Інтелект-форуму прагнуть привернути увагу до сучасної української книги та залучити до участі у заходах, спрямованих на популяризацію читання, широкі верстви населення. Проведення заходів Інтелект-форуму, серед яких важливе місце займає промоція україномовної книги в Одесі та Одеській області, матиме важливе значення для забезпечення інформаційної політики щодо захисту українського мовного середовища, підтримки і розвитку читання українською мовою, популяризації творчості національних авторів та підтримки
виробників україномовної книжкової продукції.

Свій творчий доробок на XХІІ Всеукраїнській виставці-форумі «Українська книга на Одещині» презентували понад 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України, які представили майже 5 тисяч назв видань, проведено понад 40 різноманітних заходів. Загалом виставку-форум і заходи, що проводилися в режимі офлайн та онлайн, у дні її роботи відвідало близько 7 тисяч осіб. Усі заходи проводились з урахуванням карантинних обмежень.

До подій Інтелект-форуму в спільному прагненні сприяти розквіту нашої держави приєдналися представники багатьох креативних індустрій, яких об’єднала панельна дискусія «Креативні індустрії України у позитивному перетворенні світу». Тему панельної дискусії було визначено не випадково, адже Організація Об’єднаних Націй оголосила 2021 рік Роком креативних індустрій.

22 травня 2021 року під час відбулося традиційне виїзне Свято української книги. Цьогоріч учасників заходу гостинно зустріли у мальовничій Роздільній Одеської області. Команда голови Роздільнянської міської ради Валерія Шовкалюка у співпраці з активістами громади підготували яскраву програму святкових заходів. Роздільнянці, учасники та гості виїзного свята мали можливість ознайомитися з книжковим розмаїттям та придбати книговидавничі новинки, відвідати зустрічі з авторами, відомими громадськими діячами й видавцями.

В свою чергу ІІІ ОдесаБібліоСаміт вчергове виступив ефективною платформою професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів, центрів культурних послуг тощо в обговоренні актуальних проблем професійної діяльності, та сприяв обміну досвідом роботи та подальшому впровадженню у роботу інноваційних практик інформаційної, бібліотечної, просвітницької, соціокультурної діяльності. У рамках ОдесаБібліоСаміту опрацьовувалися питання ролі і місця інформаційних, культурних, наукових, освітніх закладів у розвитку книжкової екосистеми України; успішні практики промоції книги та читання, діджиталізації ресурсів і послуг бібліотек як складової цифрової трансформації країни; цифрові проєкти бібліотек, архівів і музеїв в інформаційному просторі держави.


Проведення заходів такого масштабу як Інтелект-форум неможливе без дієвої підтримки держави та громадських об’єднань. Партнерами та співорганізаторами цьогорічного Інтелект-форуму виступили:

  Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів;
 Книжкова палата України імені Івана Федорова;
 Український інститут книги;
 Профільні структурні підрозділи Одеської обласної державної адміністрації: департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини; департамент освіти і науки; управління комунікацій та інформаційної політики;
 Профільні структурні підрозділи Одеської міської ради:
департамент культури і туризму; департамент освіти та науки;
департамент інформації та зв'язків з громадськістю;
 Всеукраїнська громадська організація «Українська бібліотечна асоціація»;
 Всеукраїнська громадська організація «Бібліополіс»;
 Заклади культури м. Одеси, Одеської області та України;
 Одеська обласна організація Національної спілки письменників України;
 Офіс «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО».


Особлива подяка меценатам та партнерам бібліотеки, друзям, які щороку беруть участь в організації та проведенні заходу:
 голові Одеської облдержадміністрації С.Р. Гриневецькому;
 лауреату Державної премії України в галузі архітектури, заслуженому будівельнику України, голові наглядової ради ТОВ «Стікон», почесному громадянину міста Одеси Л.Я. Крючкову;
 директору ПАТ «Єнні-Фудз» С.Г. Терзієву;
 заслуженому працівнику промисловості України, лауреату Галереї почесних благодійників Одещини «Люди щедрих сердець» В.В. Стремядіну;
 начальнику адміністративно-господарської служби Одеського морського торговельного порту С.Ю. Кужко;
 засновнику та голові оргкомітету Міжнародного книжкового фестивалю «Зелена хвиля» Г.А. Безікович;
 директору Одеського фахового коледжу мистецтв імені К.Ф. Данькевича О.В. Бортніковій.

Якими були події цих трьої насичених днів, дивіться у підсумковому збірнику матеріалів, підготованому командою Одеської національної наукової бібліотеки

Інтелект–форум 2021 : збірник матеріалів / ОННБ ; упоряд. Л.М. Бур'ян ; редкол.: І.О. Бірюкова (відп. ред.) [та ін.] ; ред.: Н.Г. Майданюк, Г.М. Шпак. – Одеса : ОННБ, 2021. – 190 с.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ПОВНИЙ ТЕКСТ

summary.jpg

 

"УКРАЇНСЬКА КНИГА НА ОДЕЩИНІ" – 2021 в дзеркалі ЗМІ

Анонс виставки-форуму «Українська книга на Одещині» 21-23 травня 2021 року // Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів. – 2021. – 16 лют.

Апаратна нарада в Одеській облдержадміністрації // Одеська обласна державна адміністрація. – 2021. – 7 квіт.

В Одесской области пройдут праздник украинской книги и форум издателей // Одесса-медиа. – 2021. – 20 квіт.

ОдесаБібліоСаміт-2021 // Бібліомаячок. - 2021 – 29 квіт.

Свято справжніх книголюбів // Чорномор. новини. – 2021. – 29 квіт.

Обзор новостей недели 25 апреля – 2 мая [Ірина Бірюкова у програмі «О главном», поч. 40:00-56:32 хв.] // ТК «Град». – 2021.– 2 трав.

ОдесаБібліоСаміт | Професійне спілкування // Litcentr. – 2021. – 4 трав. 

Бібліотеки в умовах карантину  [Ірина Бірюкова у програмі «Сьогодні. Головне»] // ТРК «Одеса.ua». – 2021.– 6 трав.

Українська книга на Одесщині  [Ірина Бірюкова у програмі «Гость в студии»] // ТК «Южная волна». – 2021.– 10 трав.  

В Одессе готовятся к проведению 22-й всеукраинской выставки-форума «Українська книга на Одещині» // [Про прес-конференцію у програмі «Новости Одессы», поч. з 18:10хв.-21:00 хв.] // ТК «Град». – 2021.– 13 трав.

Более 60 издательств, писатели и иллюстраторы примут участие в выставке-форуме «Українська книга на Одещині» // Odessit.ua. – 2021. – 13 трав.

Миллс Е. В мае пройдет ХХII всеукраинская выставка-форум «Українська книга на Одещині» // Фаворит. – 2021. – 13 трав.

З 21 травня стартує XXIІ Всеукраїнська виставка-форум

«Українська книга на Одещині» // [Про прес-конференцію у програмі «Час Одеси», поч. з 10:52хв.-11:56 хв.] // ТК «Первый городской». – 2021.– 13 трав.

Котова М. В Одессе пройдет ХХII всеукраинская выставка-форум «Українська книга на Одещині» // Одесская жизнь. – 2021. – 13 трав.

Книжковий квартет: автор – видавець – бібліотека – читач // Чорноморські новини. – 2021. – 13-15 трав.

«Українська книга на Одещині» // Informer.od.ua. – 2021. – 14 трав.

Заборцева Е. Відкриття Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» // Вікна Одеси. – 2021. – 14 трав.

22 травня відбудеться «Свято української книги у Роздільній» // Вперед. – 2021. – 14 трав.

Заборцева Е. Відкриття Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» // Вікна Одеса. – 2021. – 15 трав.  

В Одесі відбудеться Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» [Ірина Бірюкова у програмі «Спеціальний репортаж»] // ТК «Глас». – 2021. – 17 трав.

21-23 травня 2021 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться ОдесаБібліоСаміт ­­// Костянтинівська центральна міська публічна бібліотека. – 2021. –17 трав.

Відкриття XХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» в рамках Інтелект-форуму-2021 // Контекст Причерноморье. – 2021.- 17 трав. 

Фестиваль «Українська книга на Одещині»: автори Старого Лева чекають на зустрічі! // Вид-во Старого лева.- 2021. – 18 трав.

ХХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» [Ірина Бірюкова у програмі «Ранок на 7»] // ТК «7 канал». – 2021. – 19 трав.

ХХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» // Картографія. – 2021. – 19 трав.

Презентація науково-популярного видання «Розповіді про тварин та їх назви» // Одеська обл. бібліотека для юнацтва імені В.В. Маяковського. – 2021. – 20 трав.

Левчук В. Добро пожаловать на праздник Книги — «Интеллект-форум»! // Вечерняя Одесса. – 2021. – 20 трав.

Українська книга на Одещині [сюжет у новинах] // ТК «7 канал». – 2021. – 21 трав.

Глава Одесской ОГА принял участие в открытии выставки «Українська книга на Одещині» // Контекст Причерноморье. – 2021. – 21 трав.

Виставка «Українська книга на Одещині» та ОдесаБібліоСаміт: в Одесі стартував Інтелект-форум // Одеська обласна рада. – 2021. – 21 трав.

Адлер И. Ретродетективы, справочники, исследования: одесская научная библиотека показала новые украинские книги  // Думська. – 2021. – 21 трав.

Презентація ІІ серії книги «Патріот» – «Від Руси – до України: шлях до себе» у рамках ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» // Од обл. центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді. – 2021. – 21 трав.  

Котова М. В океане книг и событий: в Одессе стартовал большой интеллектуальный форум // Одесская жизнь. – 2021. – 21 трав.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов взяв участь в урочистому відкритті Інтелект форуму в Одесі // Державна архівна служба України. – 2021. – 21 трав.

Автограф-сесії та море книг: в Одесі продовжується виставка-форум // Odesa Live. – 2021. – 21 трав.

Презентація нових видань Інституту народознавства НАН України // StayHappening. – 2021. – 21 трав.

Выставка форум «Украинская книга на Одесчине» // ТК «Круг». – 2021. – 21 трав.

Сергій Гриневецький на урочистому відкритті виставки-форуму «Українська книга на Одещині» // Одеська ОДА-інформ. – 2021. – 22 трав.

В Одесі відкрився «Інтелект-форум-2021» // Батьківщина. – 2021. – 22 трав. 

Книги понад 60 видавництв представлені на виставці-форумі в науковій бібліотеці // Ізбірком. – 2021. – 22 трав.

***


ОДЕСАБІБЛІОСАМІТ: 21-23 травня. РЕПОРТАЖ

ЗМІ ПРО ПОДІЮ

ОдесаБібліоСаміт Професійне спілкування // Litcentr. – 2021. – 4 трав.

ОдесаБібліоСаміт // Бібліотека Держ. навч. закладу “Регіональний центр проф.освіти будівельних технологій Харківської області”. – 2021. – 10 трав.

21-23 травня 2021 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться ОдесаБібліоСаміт ­­// Костянтинівська центральна міська публічна бібліотека. – 2021. – 17 трав. 

Виставка «Українська книга на Одещині» та ОдесаБібліоСаміт: в Одесі стартував Інтелект-форум // Одеська обласна рада. – 2021. – 21 трав.

 

Створено: 15.05.2023
Оновлено: 26.05.2023
Переглядів: 558




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.